Dizde zorlanma uyumu bozuyor

Dizde zorlanma uyumu bozuyor

Diz eklemi karmaşık bir yapıya sahip. Yerleşim yeri itibariyle darbelere oldukça açık bir durumda. Çocukluk döneminden yaşlılık yıllarına kadar diz içinde farklı bölümlerde bozukluklar olabiliyor.

Özel Büyükşehir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Operatör Doktor Nurettin Demirel, diz sorunları hakkında bilgi verdi. Demirel, eklem kıkırdağı, yan ve çapraz bağlar, menisküsler ve diz kapağının mükemmel bir uyum içinde insana hizmet ettiğini söyledi. Öncelikle kireçlenme ve kıkırdak sorunlarından bahseden Demirel, “Kireçlenme hastalığı olan kişiler artan aktiviteler, yürüyüşler, meydana gelebilecek burkulma ve darbeler sonucunda diz şikayetleri başlayabilir. Dizde ağrı, şişlik, hareket kabiliyetinde azalma, basmakta zorlanma, topallama şeklinde şikayetler meydana gelmektedir. Bu durumda yapılması gereken ağrının sebebini araştırmak ve tedaviye hemen başlamak amacıyla ortopedi doktoru tarafından değerlendirilmesidir” dedi. Menisküs sıkıntılarına da dikkat çeken Demirel, “Menisküs sorunları dizde sportif aktiviteler ve ya günlük aktiviteler sırasında dizde burkulma, dönme gibi zorlanmalar sonucunda çeşitli derecelerde menisküs yırtıkları oluşabilir. Bu durumda dizde şişlik, kilitlenme, basamama ve topallama meydana gelmektedir. Bu durumun tespiti amacıyla çekilecek diz MR filmi ile yırtığın miktarı belirlenerek hemen tedaviye başlanmalıdır” diye konuştu.

Ön çapraz bağ yaralanmalarına da değinen Demirel, “Ön çapraz bağ diz içinde bulunan ve en sık yaralanan bağdır. Dizde meydana gelen çeşitli derecelerdeki zorlanmalar bu bağda zorlanma, kısmi kopma ve tam kopma şeklinde yaralanmalara yol açmaktadır. Ön çapraz bağda oluşan bir yaralanmada dizde ani şişme, ağrı, basamama ve dizde boşluk hissi meydana gelmektedir. En kısa sürede çekilerek diz MR ı sayesinde yaralanmanın miktarı, ek yaralanma olup olmadığına bakılarak bir an önce tedavi aşamasına geçilmelidir. Diz Bursiti: dizde bursa olarak tanımladığımız eklem kemiklerini saran ve tendon ve bağların eklem üzerinde rahat hareketini sağlayan kesecikler bulunmaktadır. Bu kesecikler zorlanmalar sonucunda iltihaplanarak ağrı, şişlik, kızarıklık, hareketlerde ve basmada zorlanma meydana gelir. Bu durumda da bir an evvel teşhis konularak tedaviye başlanmalıdır. Patellar Tendinit: diz kapağının altında bulunan dizin hareketinde önemli yeri olan bu tendon uzun yürüyüş, yokuş- iniş aktiviteleri gibi nedenlerle  iltihaplanmaktadır. Bu durumda diz önünde ağrı, diz hareketlerinde zorlanma meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.