Diz rahatsızlıkları tedavi edilmelidir
Arazi Tıp Merkezi Fizyoterapisti Büşra Nalçakan, “Bazı diz rahatsızlıkları acil müdahale gerektirirken, bazı rahatsızlıklar uzun süreye yayılan ve rehabilitasyon programı içeren bir tedavi süreci gerektirmektedir” dedi. Arazi Tıp Merkezi Fizyoterapisti Büşra Nalçakan, Diz eklemi İnsan vücudunun ağırlığını taşıyarak hareketini sağlayan önemli bir eklemdir. Dizin fonksiyonelliğini sağlayan en önemli yapılar; kaslar, bağlar, eklem kapsülü ve menisküslerdir. Yürüme, oturma, çömelme ve koşma gibi pek çok harekette rol oynayan bu eklemdeki rahatsızlıklar ağrı ve hareket kabiliyetinde kısıtlanmalara sebep olarak bireylerin yaşam kalitelerini önemli oranda düşürür. Diz ağrıları yaş, meslek ve sportif aktivite gibi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı diz rahatsızlıkları acil müdahale gerektirirken, bazı rahatsızlıklar uzun süreye yayılan ve rehabilitasyon programı içeren bir tedavi süreci gerektirmektedir” dedi.
Nalçakan, diz tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: “Çocuklarda; genellikle büyüme ağrısı dediğimiz şikayetlerle doktora başvurmaktadır. Bu ağrının sebepleri arasındaki kemiklerin uç kısmında bulunan ve büyüme bölgesi olan epifiz plaklarındaki yaralanmalar, eklem içi enfeksiyonlar, iyi veya kötü huylu tümörler, aşırı spora bağlı diz ekleminde meydana gelen hasarlar ve bunlara bağlı olarak kemik uzamasındaki eşitsizlikler ve deformiteler gösterebilir.
Gençlerde ve sporcularda; Genellikle menisküs ve bağ yaralanmaları görülmektedir. Menisküsler; diz ekleminde kemiklerin birbirine uyum sağlamasını ve hareket sırasında zarar görmemesini sağlayan yapılardır. Ani hareketler, aşırı ve yanlış sportif aktiviteler ve aşırı kilo menisküs yaralanmalarının başlıca sebepleridir. Gençlerde ön çapraz bağ, iç ve dış yan bağ yaralanmaları da oldukça sık görülmektedir. Harekette ve bükme esnasında ağrı, çömelmede zorluk, dizde takılma, boşalma veya kilitlenme hissi, merdiven inip-çıkmada zorluk gibi şikayetler menisküs ya da bağ yaralanmalarının işareti olabilir.
Yaşlılarda; ileri yaşlarda en sık görülen diz problemi ‘gonartroz’ olarak adlandırdığımız ve halk arasında kireçlenme olarak bilinen eklem kıkırdağının dejenerasyonudur. Bu rahatsızlık kişiyi zamanla daha ağrılı ve günlük hayatında da daha kısıtlı hale getirir. Gonartrozda en büyük etken aşırı kilo ve kas kuvveti yetersizliğidir.
Bu saydığımız problemlerden herhangi biri için doktorunuz cerrahi öneriyorsa preop ve postop dönemde fizyoterapi iyileşme sürecini hızlandırır ve ağrıyı azaltarak yaşam kalitenizi arttırır.
Toplumda her yaş grubunda görülebilen patellofemoral ağrı sendromu uzun süreli hareketsizlik durumlarında dizin ön bölgesinde ağrı belirtisi veren bir rahatsızlıktır. Sebebi de bacağımızın ön kısmında bulunan ve büyük bir kas grubu olan quadriceps kasının güçsüzlüğüdür.
Sağlıklı dizlere sahip olmak için;
Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeli,
İdeal kilomuzu korumaya özen göstermeli,
Günlük hayatta yapılan ve diz eklemine zarar veren aktivitelere dikkat etmeli,
Oturma alışkanlıklarımızı düzeltmeli,
Dizüstü aktivitelerden kaçınmalıyız.
Ayakkabı seçimine dikkat etmeliyiz. Kullandığımız ayakkabılar yer reaksiyon şokunu absorbe etmeli, ayak arkını desteklemeli ve ortopedik olmalıdır.
Doğru zeminde ve germe egzersizleri ile başlayarak spor yapmalı ve egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.”
İBRAHİM BÜYÜKEKEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.