Diyette mola kiloyu artırıyor

Diyette mola kiloyu artırıyor

Çoğumuzun hayali fazla kilolarımızdan kurtulmak. Tam bir diyet programına başlamışken bazen küçük bir çikolata, bazen çok yakınımızın bir yemek daveti tüm planlarımızı alt üst eder.

 Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, diyete ara verip tekrar başlamanın zayıflamak yerine daha çok kilo almamıza neden olacağını vurguladı.
Sevdiğimiz yemeklere iştahlanarak baksak da alacağımız kiloları düşündükten sonra kendimizi frenleriz. Bazen şok diyetler olarak adlandırılan listelere göz atar, bazen zayıflama haplarını kullanarak kilolarından kurtulan yakınlarımızın fısıltılarına kulak kabartırız. Hala çözüm bulamamışsak, neredeyse marş haline dönüşen “sporsuz diyet olmaz” cümlesini abartıp, aşırı egzersizler yapar, daha sonra aynanın karşısında vücudumuzdaki değişimleri gözlemleriz. Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, zayıflamak için yapılan yanlışların telafisinin zahmetli bir süreci kapsayacağı gibi psikolojik olarak da kişileri yıpratacağını anlattı.
“Fazla kilolarımızdan kurtulmak için ne şok diyetlere, ne zayıflama haplarına ne de çok yanlış olan aşırı egzersizlere ihtiyacımız var” diyen Acar, “Kısa sürede kilo kaybı sağlayacak sağlıksız zayıflama yöntemleri kilo kaybına neden olması insanları aldatmamalıdır. Uygulanan zayıflama diyetleriyle vücudumuzda yağ kaybının yanında kas kayıpları da gerçekleşir. Bu da metabolizma hızımızın yavaşlamasına neden olur. Yavaşlayan metabolizma hızıyla birlikte diyeti bıraktığımızda vücut hızlı bir şekilde yağ depolamaya başlar ve ani kilo artışları olur. Vücudumuzdaki kilo alıp verme döngüsü hem metabolizmamızı hem de psikolojimizi olumsuz etkileyecektir” şeklinde konuştu.
HAFTADA EN FAZLA 1 KİLO VERİN
Diyete ara vererek hızla kurtulduğumuz kiloları almak yerine kilo vermeyi uzun bir sürece yaymanın daha sağlıklı bir yöntem olacağını anlatan Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyetlere başlarken kararlı olunmalı ve amaç sadece kilo vermek olmamalıdır. Hızlı verilen kiloların hızla geri alındığı akıldan çıkarılmamalıdır. Bu yüzden haftada 1 kilodan daha fazla kilo vermemeliyiz. Sağlıklı kiloyu korumak, kilo vermekten daha önemlidir. Anlık yeme isteklerine “dur” diyerek yaşam tarzımızda ve beslenme alışkanlıklarımızda yavaş ve kalıcı değişiklikler yapmak, sağlıklı kilonun korunması için gereklidir” ifadesini kullandı.
Kilomuzu korumak için;
Az ve sık beslenmeliyiz. Günde en az 5 öğün yapılmalıdır,
Düzenli egzersiz yapmalıyız,
Tek çeşit beslenme düzeni yerine gün içerisinde 4 besin grubundan (tahıl, sebze-meyve, et, süt) besinlerin bulunmasına özen göstermeliyiz,
Bol su içmek metabolizma hızımızı arttırır. Günde 10-12 bardak su içmeliyiz,
Sebze-meyveler ve kuru baklagiller gibi posalı besinler metabolizma hızımızı arttırır aynı zamanda tokluk hissi verir. Açlık duygusunu yenmek için gün içerisinde mutlaka tüketilmelidir,
Bir öğünde fazla miktarda kaçırdıysak diğer öğün hafif şeyler yiyerek telafi etmeliyiz.
Yemekleri sağlıklı pişirme yöntemleriyle (haşlama, ızgara, fırında pişirme vb.) pişirmeliyiz. Kızartma ve kavurmalardan uzak durmalıyız.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.