Diyarbakır’ın 4 Yıllık Stratejik Planına 'Öz Yönetim' Damgası

Diyarbakır’ın 4 Yıllık Stratejik Planına 'Öz Yönetim' Damgası

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2015-2019 stratejik plan taslağını tamamladı. Belediyenin sitesinde yayınlanarak halkın görüş ve önerilerine açılan taslak 24 Kasım’da Belediye Meclisi’nin onayına sunulacak. Taslağa göre 13 alanda...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2015-2019 stratejik plan taslağını tamamladı. Belediyenin sitesinde yayınlanarak halkın görüş ve önerilerine açılan taslak 24 Kasım’da Belediye Meclisi’nin onayına sunulacak. Taslağa göre 13 alanda uygulanacak 154 proje için 1 milyar 831 milyon 300 bin TL harcama yapılacak. Taslakta ilk kez 'demokratik özyönetim' alanı oluşturuldu. Belediye özyönetimle ilgili uygulayacağını 6 proje için 2 milyon 842 bin TL harcama yapacak.

Taslağa göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Stratejik Plan 13 temel stratejik alan üzerinden hazırlandı. Alanların ilkini “Demokratik Öz-Yönetim” oluştururken diğer alanlar şöyle: "İmar ve Şehircilik, Sosyal Hizmetler / Sosyal Politikalar, Diyarbakır’ın Çoklu Kimliği: Diller, Kültürler ve İnançlar, Kadın Politikaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Çevre, Ekoloji ve Yeşil Alanlar, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme, Kırsal Bölgenin Gelişimi, Ulaşım, Halk Sağlığı, Tarihi ve Kültürel Varlıklarımız ve Turizm, Afet Yönetimi, Güvenlik, Denetim ve Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi."

Planla ilgili belediye tarafından yapılan değerlendirmede, kentin temel sorunları gözden geçirilerek, sokaktan, yurttaşlardan ve kent dinamiklerinden öneriler alındığı belirtildi. Değerlendirmede on binden fazla kişinin katılımıyla 200’e yakın toplantı yapıldığı, 140’a yakın rapor ve 5 bin sayfalık bilgi üretildiği bilgisine yer verildi. Stratejik planda hangi alanda kaç proje ve ne kadar bütçenin ayrıldığı ise şöyle sıralandı: "Demokratik özyönetim 6 proje 2 milyon 842 bin TL, İmar ve şehircilik 14 proje 24 milyon 700 bin TL, Sosyal hizmetler 14 proje 72 milyon 451 bin TL, Diyarbakır’ın çoklu kimliği: diller, kültürler ve inançlar 19 proje 69 milyon 598 bin TL, Kadın politikaları ve toplumsal cinsiyet eşitliği 9 proje 18 milyon 265 bin TL, Çevre, ekoloji ve yeşil alanlar 21 proje 284 milyon 771 bin 300 TL, Yerel ekonomiyi güçlendirme 13 proje 12 milyon 495 bin TL, Kırsal bölgenin gelişimi 18 proje 419 milyon 448 bin 200 TL, Ulaşım 13 proje 39 milyon 20 bin TL, Halk sağlığı 6 proje 16 milyon 602 bin TL, Tarihi ve kültürel varlıklarımız ve turizm 4 proje 18 milyon 345 bin TL, Afet yönetimi, güvenlik, denetim 3 proje 1 milyon 760 bin 500 TL, Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi 14 proje 126 milyon 2 bin TL olmak üzere toplam 1 milyar 831 milyon 300 bin TL."

Şehrin en önemli sorunlarından biri olan hafif raylı sistem için ise ‘kaynak bulunması halinde’ yapılacağı ifade edildi.

Taslakta yer alan özyönetim tutum belgesinde ise bu alanın nasıl işleyeceği ve esaslarının neler olduğuna dair bilgiler veriliyor. Taslağın ‘Demokratik Özyönetim Tutum Belgesi’ başlığı altında şu ifadelere yer verildi: “Büyükşehir Belediyesi kamu hizmetlerinin planlaması, uygulanması ve denetimini süreçlerinde demokratik özyönetimi esas alır. Demokratik özyönetimin esasını yerelde bulunan sorunların yerelin bireysel ya da kurumsal tüm aktörlerinin insani, maddi ve bilgi temelli tüm kaynaklarının harekete geçirilmesiyle çözülmesi oluşturur. Demokratik öz-yönetimin temel yönetim mekanizmalarını halk toplantıları ve mahalle bazlı demokratik halk meclisleri ya da mahalle kurulları oluşturur. Şehirde gerçekleştirilecek büyük ölçekli projelerde referandum yapılması esas alınır.Yerel yönetimler üzerindeki halk denetimini doğrudan sağlamak amacıyla geri çağırma ilkesi esas alınır. Seçilen temsilciler ya da bürokratlar halkoyuyla görevden alınabilir, yerine başkaları seçilebilir. Geri çağırma bireyler düzeyinde olduğu gibi meclisler düzeyinde de uygulanır.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.