Diyabetle ilgili her şey bu TIR’da!

Diyabetle ilgili her şey bu TIR’da!

Türkiye Diyabet Vakfı, Çocuk Adolesan Diyabetikler Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği önderliğinde ve Novo Nordiskin katkılarıyla Türkiye turuna çıkan Diyabet TIR Konyada.

20–21 Haziran tarihlerinde Atatürk Lisesi Önü’nde halkla Diyabet TIR’da vatandaşlara diyabet konusunda her türlü bilgi sunuluyor. Prof. Dr. Hülya Günöz, Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Prof. Dr. İlhan Satman ve Prof. Dr. Rüveyde Burak tüm vatandaşlar ile birebir ilgilenerek vatandaşların hem kan şekeri ölçümlerini yapıyor hem diyabet konusunda aydınlatıcı bilgiler sunuyor.

Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Diyabet Cemiyeti Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Sait Gönen, KTO Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca ve çok sayıda davetlinin katıldığı Diyabet TIR’ın açılışında 500’ü aşkın vatandaşın kan şekeri ölçümleri yapıldı ve doktorlar tarafından ölçümleri değerlendirildi.

Diyabet TIR’ın diyabetle ilgili toplumsal duyarlılık ve farkındalığı arttırmak amacı ile yola çıktığını ifade eden yetkililer, “Diyabet dünyadaki tüm toplumlarda ve ülkemizde en yaygın hastalıklardan birisidir. Ülkemizde 6 milyon diyabetli vardır ve tüm bölgelerde nüfusun yüzde 10’undan fazlası diyabetlidir. Diyabet, iyi tedavi edilmediği zaman böbrek yetmezliği, körlük, koroner kalp hastalığı, nöropati gibi ağır seyreden, yaşam süresini kısaltan bir hastalıktır. Diyabetin çok hızlı yayılma göstermesi, geniş kitleleri etkilemesi ve seyretmesi bu hastalıkla mücadeleyi gerektirmiştir. Bizlerde bu düşünce ile yola çıktık” dedi.

Diyabet TIR’ın 2006 yılından itibaren 5 kıtada, 65 şehirde, yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini de belirten yetkililer, “2006 yılında Danimarka’dan hareket eden diyabet TIR Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, ABD, Japonya, Yunanistan gibi Amerika-Avrupa-Asya-Avustralya-Güney Afrika’da bulunan 29 ülkeyi ziyaret etti. 15–22 Aralık 2008 tarihinde Türkiye’ye gelen TIR, İstanbul ve İzmir’de yaklaşık 6 bin kişinin kan şekerini ölçtü.

İki gün süreyle Konya’da kalacak olan Diyabet TIR’ın her köşesi diyabete karşı mücadelede önem taşıyan bir temayı sunacak. Çocuk, genç, yaşlı demeden her yaşta insanı etkileyebilen diyabet hastalığına ilişkin bilgiler ve diyabetle mücadele yöntemleri diyabet TIR’da ön plana çıkacak başlıklardır. Diyabet TIR’ı ziyaret edecek herkes hastalıkla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilecek. Bunun yanı sıra, katılımcılar diyabet TIR’ın hemen yanında kurulacak çadırda ücretsiz kan şekeri ölçümü yaptırabilecek. Özellikle çocuklara yönelik diyabet kontrolleri ile çocuklarımızı, gelecekte ortaya çıkacak olan diyabet riskinden korumak için acilen daha şimdiden önlem alınması gerekmektedir” diyerek Diyabet TIR’a herkesin başvurmasını istedi. Diyabet TIR, Konya’dan sonra Kayseri, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Van, Erzurum ve Trabzon’da hizmet turunu devam ettirecek.

 

ALİ SAİT ÖGE 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.