Diyabet yaşam kalitesini bozuyor

Diyabet yaşam kalitesini bozuyor

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, diyabetin ciddî sonuçlara yol açan bir hastalık olduğunu belirterek, diyabetin yaşam kalitesini bozduğu gibi ömrü de kısalttığını söyledi

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, diyabet diğer adıyla şeker hastalığının sık görülen ve ciddî sonuçlara yol açan bir hastalık olduğunu belirtti. Şeker hastalığının insülin yetersizliği veya var olan insülinin etkisizliğinden kaynaklandığını dile getiren Dr. Hasan Küçükkendirci, “İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, “zehir” etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder. Bu tahribat, çok yavaş ama inatçıdır. Yavaş yavaş ilerlemesi aslında hastalığı tedavi etmek açısından daha iyidir. Ama kötü yanı, şeker hastalarında şekerin önemli bir zararının olmadığı hissini yaratması ve hastalıkları konusundaki vurdumduymazlıklarını artırmasıdır. Bu çürüme hem yaşam kalitesini bozmakta, hem ömrü kısaltmaktadır” dedi. Diyabetin en çok görülen belirtilerini aktaran Küçükkendirci, “Ağız, dil ve deri kuruluğu, çok susama ve çok su içme, çok idrar yapma ve gece idrara kalma, iştah fazlalığı, çok yemek yeme, buna rağmen zayıflama, diabete özgü olmayan halsizlik, uyuşma, karıncalanma gibi duyu bozuklukları, kolay yara açılması, ancak zor ve geç kapanması, görme bozuklukları gibi belirtiler vardır. Bu kapsamda Dünya Diyabet Günü, diyabet hastalığı açısından ortak bilinç geliştirmeyi amaçlayan bir etkinliktir” dedi. Küçükkendirci, diyabetin Türkiye’de ölüme neden olan ilk 10 hastalık arasında 8’nci sırada yer aldığını da belirterek, acil olarak faaliyete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artması beklendiğini bildirdi.
“Türkiye‘de yapılan araştırmalarda her 3 aileden anne ve babanın ikisinden birinde obesite ve çocukların yüzde 50 oranında obez olma ihtimali görülmekte” diyen Küçükkendirci, şunları kaydetti: “Türkiye için diyabet eylem planında her sene bir il eklenerek diyabet eğitimleri ve diyabeti kişilerin saptanması maddesinde bu sene ilimizde dâhil olmuştur. Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü proje ile 2010 -2012 yılı içersinde tüm Konya ilinde tip1 diyabetli çocuklar belirlenecek ve 3 öğretim yılı boyunca bu takipler devam edecektir. Dünyada 2010 yılı için tahmin edilen diyabetli sayısı 285 milyona yükselmiş olup bu sayının 2030 yılına kadar 438 milyona yükselmesi bekleniyor.” Diyabetin Konya’da ciddi bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Küçükkendirci, 14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla global bir sağlık sorunu olan bu duruma insanların bir kez daha eğilmeleri gerektiğini dile getirdi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.