Diyabet hastaları Ramazan’da nasıl beslenmeli?

Diyabet hastaları Ramazan’da nasıl beslenmeli?

Ramazan ayında diyabet hastalarının beslenme biçimi büyük önem arz ediyor.

Öğünlerden sonra ortaya çıkan tokluk ve kan şekeri yükselmelerinin özellikle Ramazan ayında gizli bir tehdit oluşturduğuna işaret eden Özel BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semahat Altunhul, diyabetli hastaların 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde sık sık beslenmeleri gerekirken, Ramazan ayında oruç nedeniyle beslenme şeklinin değiştiğini belirtti. Diyabet hastalarının akşama kadar uzun süre aç kaldıklarından, şekerlerinin düştüğüne işaret eden Semahat Altunhul, “İftarda aşırı tüketecekleri yiyeceklerle de fazla miktarda glikoz alındığından şeker normal düzeyinin çok üstüne çıkıyor. Bu nedenle diyabet hastaları fazla şekeri ve şeker içeren gıdaları diyetlerinde bulundurmamaları noktasında uyarılıyor. Ancak ani kan şekeri düşüşü diyabet hastalarında önem arz ediyor. Hastalar şeker tüketimi arayışına giriyorlar. Bu durumda kolaylıkla kana karışabilecek tarzda basit şeker tüketimi sağlanmalı; meyve suları, bal, pekmez, meyve, kurutulmuş meyveler ve uzun süre açlık kan şekerini dengeleyecek kepekli bisküvi, galeta gibi gıdalar tüketilmelidir” dedi.
Diyabet hastalarında iyi bir diyet programı ile hastanın yaşam süresi ve kalitesinin yükseltilebileceğine işaret eden Altunhul, şöyle devam etti: “Kan bulguları normal değerlerde tutulabilir, fazla kilo alınması engellenebilir. Hasta, çocuk ya da ergen ise sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmesi sağlanabilir, diyabetin komplikasyonları geciktirilebilir, önlenebilir. Hastaların öğünlerinde karbonhidrat miktarının dengeli olmasına,sofra şekerinden uzak durulmasına,yemeklerdeki yağ oranının yüksek olmamasına ve posalı gıdaların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Aşırı yemekten dolayı fazla miktarda glikoz vücuda alındığından şeker seviyesi normal düzeyin çok üstüne çıkar. Dolayısıyla da insülin fazla salgılanır, kan yağları yükselir, damar sertliği hızlanır, kalbe giden kan miktarı azalır, tansiyon yükselir. Bu durum devam ettiği süre içinde de hasta kilo almaya başlar.”
Semahat Altunhul, diyabetli hastaların diyetle ilgili dikkat etmeleri gereken kuralları şöyle açıkladı: “3 ana 3 ara öğün şeklinde, belirli saatlerde, düzenli beslenilmelidir. Uzun süre aç kalınmamalıdır. Hastalar kilolarını standart kiloya yakın tutmalıdırlar. Lif içeriği yüksek, kompleks ve glisemik indeksi düşük karbonhidratlı yiyecekleri (tam tahıllı, kepekli, kuru baklagiller, sebzeler )tercih etmeleri ve gereksinimleri kadar tüketilmelidirler. Şeker hastalarında, damar tıkanması riski yüksek olduğundan kolesterol düzeyini kontrol altında tutmak için düşük yağlı ürünleri tercih etmelidirler. Şeker, bal, pekmez, şerbetli tatlılar, meşrubatlar, hazır meyve suları, kola ve şeker içeren her besinden uzak durmalıdırlar. Glisemik indeksi yüksek olan gıdalardan beyaz un ve ürünleri, patates, pirinç, muz, havuç, bezelye, mısır gibi gıdaları kontrollü tüketmelidirler. Krom minerali bakımından zengin yiyecekleri diyetlerinde bulundurmalıdırlar.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.