Dişte uzman sıkıntısı

Dişte uzman sıkıntısı

Diş tedavisinin ortodonti alanında yaşanan uzman sıkıntısı ve özel diş hekimlerinden hizmet alımı olmaması nedeniyle birçok kamu hastanesinde yoğunluk yaşandığı bildirildi.


Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Turan Ekinalan yaptığı açıklamada, diş ve diş eti rahatsızlıklarının günümüzde insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyledi. Bu nedenle hastanelerde yığılma olduğunu ifade eden Ekinalan, ''Buna rağmen genel tıp alanında özel sağlık kuruluşlarından hizmet almanın önü açılırken, yüzde 80'i muayenehanelerde çalışan diş hekimlerinden hizmet alımı yapılamıyor. Bu konuda Bakanlık gerekli hazırlıkları yaptığı halde uygulamayı henüz başlatmadı. Kısa sürede de başlatılacağı öngörülmüyor. Biz özelden hizmet alınması çalışmasının bir an önce başlatılmasını istiyoruz'' dedi. 
ORTODONTİ UZMANI SIKINTISI 
Ekinalan, çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerini birtakım aparatlar yardımıyla düzenleyen diş hekimliği uygulaması olan ortodonti tedavisinin sektördeki önemli hizmet alanlarından biri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: 
''Ortodonti tedavisi, diş çekimi gibi bir defada tamamlanmıyor. Hasta tedavisi başladıktan sonra 20 gün veya 1 ay gibi kısa süre içinde tekrar tekrar kontrol için çağrılarak takip ediliyor. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı merkezleri ile devlet hastanelerinin bu bölümlerinde yığılmalar oluyor. Üniversitelerde de bu alanda çok fazla uzman yetişmiyor. Piyasada da ortodonti alanında ciddi anlamda uzman sıkıntısı var. 
Ayrıca hastalar, devletin masrafları karşılayacağı yönündeki yanlış bir düşünce nedeniyle özel hastaneler yerine devlet hastanelerine başvuruyor. Ancak gerçekte ortodonti bölümünde devlet, muayene dışında masrafları karşılamıyor.'' 
YANLIŞ BİLGİ HASTANELERDE YIĞILMAYA NEDEN OLUYOR 
Devletin, ortodontide tedavi masraflarının tamamını karşıladığını düşünen vatandaşların, Türkiye genelinde merkezlerde yoğunluğa neden olduğunu anlatan Ekinalan, yine Bakanlığın bir uygulaması gereği, diş hastalığı alanında hiçbir şekilde özel hastanelere sevkin yapılamadığını, bu nedenle hasta yığılmasının önüne geçilemediğini ifade etti. 
Yanlış bilgi nedeniyle kamu hastanelerine gelen ortodonti hastalarının mağdur olduğunu ileri süren Ekinalan, şöyle devam etti: 
''Hastalar, çoğu zaman tedavilerini yarıda keserek özel hastanelerde tekrar tedaviye başlamak zorunda kalıyor. Konya'da da şu anda uzman sıkıntısı nedeniyle Bakanlığa bağlı 2 ağız ve diş sağlığı merkezinde ortodonti tedavisi yapılamıyor. Sadece resmi kurum anlamında Selçuk Üniversitesinde bu tedavi yapılıyor. Orada da büyük yoğunluk var. Bu durum Türkiye genelinde de aynı şekilde.'' 
Ekinalan, hasta yoğunluğunun önüne geçmek için devletin başta muayenehaneler olmak üzere serbest çalışan diş hekimlerinden hizmet satın almasının önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi. 
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ YOĞUNLUK 
Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Ataoğlu da Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da ortodonti uzmanı sıkıntısı olduğunu belirtti. 
Bu nedenle fakültenin ortodonti bölümüne her yıl binlerce vatandaşın başvurduğunu ifade eden Ataoğlu, ''Biz eğitim amaçlı bir kuruluş olmamıza rağmen gelen hastaların tedavisini de olabildiğince kısa süre içinde tamamlamaya çalışıyoruz. Fakültemizin ortodonti bölümünde yılda 500-600 hastanın tedavisini gerçekleştiriyoruz. Bize başvuran hastaları sıraya alıyoruz. Sıraları gelince telefonla çağırarak tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde tedavi için maalesef 5-6 yıl sonra sıra gelen hastalar da oluyor'' diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.