Dişte ağır sancı

Dişte ağır sancı

Ekonomik krizden fazlasıyla etkilenen diş hekimleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından resmi kurumlardan sevk işleminin durdurulması ile ikinci bir darbe yedi

KRİZİN ARDINDAN İKİNCİ DARBE

Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tayip Turan Ekinalan düzenlediği basın toplantısında diş hekimleri olarak yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi. Ekinalan, “31 Ocak 2009 tarihinde resmi gazetede yayımlanan bir tebliğ ile serbest diş hekimi ve diş polikliniklerine yapılan bütün diş hastalarının sevkleri durduruldu. Bu durum krizden etkilenen ve umudunu resmi kurumlardan gelecek olan sevke bağlayan diş hekimlerine ikinci bir darbe oldu” dedi.

EYLÜLE KADAR NE YAPACAKLAR?
Şu anda herhangi bir resmi kurumdan diş hastalarının sevk işleminin yapılmadığını dile getiren Ekinalan, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel diş muayenehane ve polikliniklerinden hizmet satın alması ile ilgili başlattığı teknik çalışmaların eylül ayı içerisinde tamamlanacağı söylenmekte. Yani Eylül ayından önce devletin imkânları ile özel diş muayenehanelerinde veya özel diş polikliniklerinde diş tedavisi yapılabilmesi imkânsız” diye konuştu.
 
Diş Hekimleri sıkıntılı

Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tayip Turan Ekinalan, serbest diş hekimlerini yapılan tüm sevklerin durdurulmasının krizden etkilenen diş hekimlerine ikinci bir darbe olduğunu söyledi

Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tayip Turan Ekinalan Yönetim Kurulu Üyeleri Bünyamin Metin, Necdet Güz ve Mehmet Balevi ile birlikte dernek binasında düzenlediği basın toplantısında sorunlarını gündeme getirdi. Resmi kurumlardan özel diş tedavi merkezleri ve muayenehanelerine sevklerin durdurulmasının kendilerini zor durumda bıraktığını ifade eden Ekinalan, “1 Ekim 2008 tarihinde Sosyal Güvenlik Yasası yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren bazı diş tedavileri resmi sağlık kurumlarından serbest çalışan diş hekimlerine ve özel diş polikliniklerine sevk edilebiliyordu.  Ancak bir takım problemlerden dolayı 31 Ocak 200 tarihinde resmi gazetede yayımlanan bir tebliğ ile serbest diş hekimi ve diş polikliniklerine yapılan bütün diş hastalarının sevkleri durduruldu. Şu anda herhangi bir resmi kurumda hiçbir şekilde diş hastalarının sevk işlemi yapılmamaktadır” dedi.
Bu durumun krizden etkilenin diş hekimlerine ikinci bir darbe olduğunu da belirten Ekinalan, “Piyasada yaşanan ekonomik kriz her alanda olduğu gibi bizde de kendisini güçlü bir şekilde hissettirdi. Resmi hastaneler ve diş tedavi merkezleri özel muayenehanelerine sevk yaparak hem kendi bünyesinde oluşan aşırı yoğunluğu ortadan kaldırıyor hem hastaların randevu için uzun zaman beklemelerini önlüyordu. Şu anda herhangi bir resmi kurumda hiçbir şekilde diş hastalarının sevk işlemi yapılmamaktadır. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu özel diş muayenehaneleri ve diş polikliniklerinden hizmet satın alınması ile ilgili teknik çalışmalar yapılmaktadır ve bu çalışmaların eylül ayı içerisinde yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.  Yani Eylül ayından önce devletin imkanları ile özel diş muayenehanelerinde veya özel diş polikliniklerinde diş tedavisi yapılabilmesi imkansız görülmektedir” diye konuştu.
Eylül ayından itibaren devletin imkanları ile özel diş hekimlerinden alınacak olan hizmetlerinde sınırlı olacağına dikkat çeken Ekinalan, “Eylül ayı içerisinde yürürlüğe girmesinden umutlu değiliz. Ama yinede kararın yürürlüğe girmesinin ardından sadece koruyucu diş hekimliği ile ilgili hizmetlerden olan diş dolgusu, kanal tedavisi, diş taşı temizliği belki diş çekimi hizmetinin ücretlerinin bir kısmı devlet, bir kısmı da hasta tarafından karşılanacaktır. Sabit diş protezleri diş köprüleri ile hareketli yarım protezler ve hareketli tam protezleri yani halk deyimi ile kaplamaların yarım damak rotez protezlerinin ve tam damak protezlerinin ücretlerinin devlet tarafından karşılanmaması öngörülmemektedir. Bu durumu bizler hastalarımıza izah edememenin sıkıntısını yaşıyoruz. Bu nedenle böyle bir açıklama yapmak z orunda kaldık” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum