Dışişleri: Aiök Raporu Hükümetimizin İzniyle Yayımlandı

Dışişleri: Aiök Raporu Hükümetimizin İzniyle Yayımlandı

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nin denetim organlarından biri olan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (AİÖK) hazırladığı raporun yayımlanmasına izin verildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nin denetim organlarından biri olan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (AİÖK) hazırladığı raporun yayımlanmasına izin verildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "AİÖK’ün bu raporu, çocuk adalet sisteminde mevzuat ve uygulama alanında kat edilen yolu ve gerçekleştiren iyileştirmeleri göstermektedir. Ülkemiz Avrupa Konseyi’nin bağımsız denetim mekanizmalarına önem vermekte, taraf olduğu sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde söz konusu denetim mekanizmalarının tavsiyelerini yerine getirmeye çalışmaktadır." denildi.

İşkencenin ve İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Ceza ve Muamelenin Önlenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi’nin (AİÖS) 8.maddesinin 1. fıkrasına dayanarak, cezaevlerindeki çocuklara uygulanan muamele ve tutukluluk şartlarını incelemek üzere 21-28 Haziran 2012 tarihleri arasında Türkiye’de gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin hazırladığı rapor ve bu rapora hükümetin vermiş olduğu yanıt, hükümetimizce verilen izin sonucunda bugün (10 Ekim 2013) AİÖK tarafından yayımlandı.

HEYETİN ZİYARETLERİ

Belgelere, AİÖK’ün www.cpt.coe.int adresinden ulaşılabileceğine işaret eden Bakanlık, AİÖK heyetinin rapor için ziyareti sırasında ziyareti İstanbul Maltepe Cezaevi, Sincan Çocuk Cezaevi ile Diyarbakır ve Gaziantep Cezaevlerine ziyarette bulunduğu; Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra, Adalet, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları yetkilileriyle görüştüğü kaydedildi.
Açıklamada, "AİÖK’ün 21-28 Haziran 2013 tarihlerinde gerçekleştirdiği bu ziyaret ışığında hazırladığı raporda yer alan tespit, tavsiye ve bilgi talepleri ilgili Kurumlarımıza iletilmiş olup, AİÖK ile yürütülen işbirliği çerçevesinde tavsiyelerin uygulanmasına ilişkin çalışmalar yürütülmektedir. 26 Kasım 1987 tarihinde imzaya açılan ve ülkemizin de 1988 yılında taraf olduğu Avrupa İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi (AİÖS), taraf ülkelerde kamu otoritesince özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilerin içinde bulundukları koşulların uluslararası nitelikte bağımsız bir komite tarafından denetlenmesini hükme bağlamıştır. Bu amaçla oluşturulan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (AİÖK), taraf ülkelere dönemsel veya ad hoc ziyaretler düzenleyerek AİÖS’nin uygulanmasını denetlemekte, ziyaretlerde belirlediği bulguları gizli bir raporla ilgili Hükümetin dikkatine getirerek tavsiyelerde bulunmakta ve raporun yanıtlanmasını talep etmektedir. İlgili Hükümet, gerek AİÖK raporlarının, gerek raporlara verdiği yanıtların gizliliğinin kaldırılarak yayımlanmasına izin verebilmektedir." bilgisi aktarıldı.

RAPORLAR HEP HÜKÜMETİN İZNİYLE YAYIMLANDI

AİÖK’ün bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirdiği ziyaretler sonucunda hazırladığı raporların tamamı yanıtlarıyla birlikte hükümetin izniyle yayımlandı. Bakanlık açıklaması, "AİÖK’ün bu raporu, çocuk adalet sisteminde mevzuat ve uygulama alanında kat edilen yolu ve gerçekleştiren iyileştirmeleri göstermektedir. Ülkemiz Avrupa Konseyi’nin bağımsız denetim mekanizmalarına önem vermekte, taraf olduğu sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde söz konusu denetim mekanizmalarının tavsiyelerini yerine getirmeye çalışmaktadır." ifadeleriyle sona erdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.