Diş sağlığına dikkat

Diş sağlığına dikkat

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çeken uzmanlar ağız ve diş sağlığı için düzenli olarak diş fırçalamak gerektiğini belirtti

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala ağız ve diş problemi olanlar diş hekimlerine başvurarak sorunlarını gidermeye çalışıyor. Geçtiğimiz yıllarda Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde rahat bir bayram geçirebilmek için özellikle bayram öncelerinde diş bakımı yaptırıldığını söyleyen Konya Diş Hekimleri Derneği Başkanı Tayip Turan Ekinalan, şimdilerde ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Toplumun genel olarak ağız ve diş sağlığı ve temizliği konusunda yeteri kadar bilinçli olmadığını dile getiren Tayip Turan Ekinalan, “Ağız ve diş sağlığının önemi konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığımız için diş temizliğine de fazla önem vermiyoruz. Diş, sindirimin sisteminin başladığı ilk yerdir. Bu nedenle bakımlı olmadığı zaman bir çok sağlık sorununa neden olabilir” dedi.

DİŞ FIRÇALARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Sağlıklı bir ağız ve sağlamlığını koruyan dişler için ağız ve diş temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Ekinalan, günde üç kez her öğün yemeğinin ardından dişleri fırçalamak gerektiğini vurguladı. Dişler fırçalanırken de bazı kurallara uymak gerektiği kaydeden Ekinalan, “Sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yatmadan önce olmak üzere günde en az üç kez dişler fırçalanmalı. Diş fırçalama süreci en az 2-3 dakika sürmeli ve her dişe en az 7-8 defa darbe yapılmalı. Aksi halde sağlıklı bir diş temizliği yapılmış olmuyor. Bu temizlik kurallarına uyulduğu takdirde bayram için farklı ve ekstra bir bakıma ihtiyaç kalmıyor” diye konuştu. Ayrıca, şekerli gıdalar ve asitli içeceklerin dişlerin çürüme sürecini daha da hızlandırdığını dile getiren Tayip Turan Ekinalan, bu tür gıdaları fazlaca tüketenlerin ağızda bakteri oluşumunu en aza indirmek için gıda tüketimi tamamlandıktan hemen sonra dişlerini fırçalaması gerektiğinin altını çizdi.
ÖZELDEN MUAYENE OLMA SÜREKLİ ERTELENİYOR
2008 yılında Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından Sağlık Bakanlığı’na sağlık güvencesi olanların özel sektörde hizmet alabilmelerinin sağlanması yönünde istekte bulunulduğunu ancak ekonomik kriz nedeniyle bunun sürekli olarak ertelendiğini ifade eden Tayip Turan Ekinalan, “Geçtiğimiz ay Ankara’da bununla ilgili miting yapıldı. Diş hekimlerinin istekleri iletildi ancak halen sonuç alınamadı” dedi. Krizin yanı sıra okulların açık olduğu dönemde özel sektöre çalışan diş hekimlerinin işlerinin duraklama eğilimine girdiğini dile getiren Konya Diş Hekimleri Derneği Başkanı Ekinalan, Kurban Bayramı öncesinde beklenenin aksine işlerinin daha da yavaşladığını belirtti.
ÖZEL SEKTÖRDEKİ FİYATLAR SANILDIĞINDAN DAHA CAZİP
Özel sektörde çalışan diş hekimlerinin uyguladığı fiyat listesinin Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından Sağlık Bakanlığı’na sunulduğunu ve Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile belirlendiğini kaydeden Tayip Turan Ekinalan, “Sağlık Bakanlığı 2007 yılından bu yana yeni fiyat listesini onaylamıyor. Hal böyle olunca biz de mecburen 2007 yılı fiyat listesini kullanıyoruz. Hastalar özel sektörün daha iyi ilgilendiğini biliyor ancak, fiyatların yüksek olduğunu zannederek çekiniyor. Şu an uygulanan fiyat normalde olması gerekenin yaklaşık yüzde 30 altında” diye konuştu.
Diş hekimlerinin sektördeki bir diğer sıkıntısının da diş teknisyenleri olduğunu vurgulayan Konya Diş Hekimleri Derneği Başkanı Tayip Turan Ekinalan, “Odamıza diş teknisyenlerinden çok şikayet geliyor. Diş teknisyenlerinin hekimlerden daha ucuza diş tedavisi yapacağı sanılıyor. Ancak teknisyen tedaviyi gerçekleştiremiyor. Hem verilen para boşa gidiyor, hem de ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabiliyor” ifadelerini kullandı. Ekinalan ayrıca tüm diş hekimlerinin 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü’nü kutladı.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.