'Dış Politikada Türkiye’ye Psikolojik Baskı Uygulanıyor'

'Dış Politikada Türkiye’ye Psikolojik Baskı Uygulanıyor'

Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Balcı, Türkiye’nin dış politikasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan üzerinden psikolojik baskı uygulandığını söyledi.

Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Balcı, Türkiye’nin dış politikasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan üzerinden psikolojik baskı uygulandığını söyledi.

Etkileşim Yayınları’ndan çıkan ‘Türkiye Dış Politikası’ kitabının yazarı Doç. Dr. Ali Balcı, Türk dış politikasını geniş bir tahlile tuttu. Son zamanlarda Türkiye’nin dış politikada psikolojik baskıya maruz kaldığını kaydeden Balcı, bu psikolojik baskının MİT Müsteşarı Hakan Fidan üzerinden yürütüldüğünü belirtti. Hakan Fidan ile ilgili haberlerin içeriğine bakıldığında 2 ülkeden bahsedildiğini, bunların da İran ve İsrail olduğunu kaydeden Doç. Dr. Balcı, şunları aktardı:

"Suriye'de yaşanan gerginliğe ve Füze kalkanı olayına rağmen Türkiye'nin İran'a mesafe koymadığı bir ortamda bu konu gündeme geliyor. İkincisi, Mavi Marmara sonrası gerginleşen ilişkiler İsrail'in özür dilemesine rağmen olumlu düzeyde bir mesafe almamış gözüküyor. İsrail bölgedeki en önemli rakibi olan İran'ın Suriye'de hızla nüfuz kurduğu ve Batı ile nükleer meselesini ‘kontrollü bir gerginlik’ ile yürüttüğü bir ortamdan rahatsız. Böylesi dinamiklerin şekillendirdiği bir ortamda Türkiye'de İran ile ilişkileri olumlu bir düzeyde tuttuğuna inanılan Hakan Fidan bu haberler tarafından hedefe konulmuş gibi gözüküyor. Haberin Türkiye'nin İsrail ajanlarını İran'a ihbar ettiği konusunun işlenmesi bu dinamiklerden duyulan rahatsızlığı açıkça ortaya koyuyor."

Haberin ABD basınında çıkmasının gizli bir özneye daha referans verdiğini ifade eden Balcı sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu gizli özne ABD ve haber ABD'ye Türkiye'nin stratejik anlamda güvenilir bir müttefik olmadığı mesajını veriyor. Böylelikle Türkiye üzerinde İran'a yönelik politikasını gözden geçirmesi noktasında baskı daha da artırılmış oluyor. Bu hikâye belli aralıklarla gündeme gelen ‘eksen kayması’ tartışması ile benzer bir özellik gösteriyor. Eksen kayması nasıl Türkiye'ye psikolojik olarak Batı ile ilişkileri yeniden restore etme baskısı yapıyorduysa, Hakan Fidan eksenine oturtulan bu son tartışma da benzer bir psikolojik baskı olarak değerlendirilebilir."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.