Dirsek ağrısı ihmal edilmemeli

Dirsek ağrısı ihmal edilmemeli

Konya Vakıf Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Murat Kayıpmaz, özellikle el işi yapan ev hanımlarında sık görülen dirsek ağrısının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Yetişkinlerdeki dirsek ağrılarının en sık nedeninin tenisçi dirseği olarak da bilinen lateral epikondilit olduğunu belirten Dr. Murat Kayıpmaz, “Tenisçi dirseğinin sebebi elin aşırı ve tekrarlayıcı kullanmalar sonucu elin üstündeki kasların dirsekteki yapışma yerindeki mikro yırtığa veya inflamasyona bağlıdır. Tenisci dirseği sadece tenis oynayan sporculara özgü hastalık değildir. Ev hanımlarında özellikle el işi yapan ev hanımlarında da sık görülür.

Tenisçi dirseğinin tanısı fizik muayene ve hastanın hikayesi ile rahatlıkla konur. Muayenede en tipik bulgu dirseğin dış kısmındaki kemik çıkıntının hemen altındaki kısımda basmakla ağrıdır. Ağrı el ve dirsek hareketleri ile artabilir” dedi.
Dirsek ağrısının tedavisi konusunda da bilgi veren Murat Kayıpmaz, şunları söyledi: “Tenisçi dirseği hastalığı olan hastaların büyük çoğunluğu basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu yöntemler;  aktivite kısıtlanması, fizik tedavi, epikondilit bantları ve lokal steroid injeksiyonunu içerir. Şiddetli ağrısı olan tenisçi dirsekli hastalarda el işi, daktilo ve bilgisayar kullanımı gibi aktiviteler yasaklanır yada azaltılır. Epikondilit bantları yardımcı tedavi olarak kullanılabilir. İlaç kullanımı ve aktivite kısıtlanmasına rağmen ağrısı geçmeyen hastalara lokal steroid injeksiyonu uygulamak gerekebilir. İnjeksiyon sonrası dirsek istirahate alınır genelde 3 den fazla enjeksiyon yapılmaz. Cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalara cerrahi yöntemle tendon gevşetme ve uzatma ameliyatı yapılır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum