Dijital Yayıncılık Eğitim Kitaplarına Da Hakim Oluyor

Dijital Yayıncılık Eğitim Kitaplarına Da Hakim Oluyor
E-kitap olarak adlandırılan dijital yayınlar, 65.’si düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tartışma konusu oldu.

E-kitap olarak adlandırılan dijital yayınlar, 65.’si düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tartışma konusu oldu. Almanya’da bir çok eğitimci dijital eğitime mesafeli dursa da, başta Springer Verlag olmak üzere yayınevleri, dijital kitap satışlarında büyük bir artış olduğunu söylüyor.

65.’si düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nda son birkaç yıldır olduğu gibi bu yıl da dijital kitaplar tartışma konusu oldu. E-kitap olarak adlandırılan dijital yayınlar, eğitim kitaplarına da hakim durumda. Almanya’da bir çok eğitimci dijital eğitime mesafeli dursa da, yayınevleri dijital kitap satışlarında büyük bir artış olduğunu söylüyor.

Bu yayınevlerinden biri dünya çapında bilimsel alanda en çok kitap satan Springer Verlag. Yılda 7 bin kitap yayınlayan Springer Verlag’ın kitapları genellikle üniversite öğrencileri ve öğretim görevlileri tarafından okunuyor. Yayınevi neredeyse bütün bilimsel alt dallarda kitap yayınlıyor. Bastıkları bütün kitaplar dijital ortamda da yayınlanıyor. Hatta 1842 yılından bugüne kadar yayınlanmış bütün kitaplar dijital ortamda erişime açılmış.

Springer Verlag ilk dijital kitaplarını 2007 yılında yayınlamaya başladı. Dijital kitapların ihtiyaca binaen ortaya çıktığını söyleyen yayınevi yetkilis Sıtkı Aktaş, e-kitapları basılı kitaplardan ayıran özellikleri şu şekilde açıklıyor: “Dijital kitaplar aynı anda binlerce kişi tarafından okunuyor. Örneğin üniversitelerin kütüphanelerinde bulunan kitaplar öğrencilere ödünç verildiğinde bu kitaplara bir ay ulaşılamıyor. Springer Verlag’ın dijital kitaplarına abone olan üniversitelerde kitaplara herkes ulaşabiliyor.”

Dijital kitaplar Springer Verlag’ın satışlarını artırdı. Hatta basılı kitaplardan daha fazla satılıyor. Satışların artması yayınevini finansal yönden çok etkilemediği öğrenildi. Genellikle üniversitelere kitap satan Springer Verlag, üniversitelerin bütçelerine göre satış yapmak zorunda.

Dijital kitapları basılı kitaplardan ayıran özelliklerden biri de e-kitapların yayınevleri tarafından takip edilebiliyor olması. Dijital kitapların çok okunduğunu düşünen Aktaş “Yayınevi olarak sattığımız kitapları IP numarası üzerinden takip edebiliyoruz. Bu şekilde kitaplarımızın kaç kez ve kaç dakika okunduğunu tespit ediyoruz.” diyor.

Dijital kitapların kullanımı her yıl artıyor. Springer Verlag’ın yayınladığı dijital kitaplar en çok Amerika ve İngiltere’de okunuyor. Almanya listede dördüncü sırada yer alıyor.

Aktaş’a göre, eskiden ‘ben dijital kitabı okuyamam, kitabı dokunarak okunmam lazım’ diyenler bile artık e-kitap okuyor. Gençlerin akıllı telefonu sadece iletişim kurmak için değil, not almak, kitap okumak, internete girmek için de kullandığını söyleyen Aktaş, gençlerin dijital bir hayata alıştığını düşünüyor: “Günümüz gençleri eskisi gibi kütüphaneye gidip kitap okumaz. Yeni bir çağa girdik.”

Aktaş ileride piyasada basılı kitap kalmayacağını düşünüyor. Talep olduğu sürece devam edeceklerini de belirtmeden geçmiyor. Dijital kitapların olumlu yönlerine değinen Aktaş “Yalnız bir yandan iyi bir şeyler yaparken diğer yandan kötü şeyler yapmamak gerekiyor. Bu tür cihazlar bilim adamları tarafından sürekli titizlikle takip edilmeli. İnsanların sağlığına ve sosyal hayatına verdiği etkiler araştırılmalı.” diyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.