Diabet’e dikkat çektiler

Diabet’e dikkat çektiler

Dünya Diabet Gününde vatandaşlar hastalığın önemine vurgu yapmak amacıyla diabet yürüyüşü yaptı.

Vatandaşlar yürüyüşte diabetin bir hastalık değil, bir yaşam tarzı olduğu mesajı verdi. Türk Diabet Cemiyeti Konya Şubesi, 14 Kasım Dünya Diabet Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi. Konya İl Sağlık Müdürlüğü, Konya-Karaman Tabipler Odası’nın da destek verdiği yürüyüş, Zafer Alanı’ndan başlayıp Anıt Alanı’nda son buldu. Diabet yürüyüşüne katılanlara şapka, dünya diabet günü yazan yağmurluk ve katılım belgesi verildi. Programda diabet koşusu da gerçekleştirildi. Türk Diabet Cemiyeti Konya Şubesi Başkanı M. Sait Gönen, Dünya Diabet Günü’nün dünyada hızla yayılan ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları yaratabilecek şeker hastalığını erken tespit etmek için insanlığa yapılan bir çağrı günü olduğunu söyledi. Dünyada 246 milyon, Türkiye’de 6 milyon insanın diabet hastası olduğunu anlatan Gönen, “Ailesinde şeker hastalığı olanlar, şişmanlar, oturgan hayat yaşayanlar, iri bebek doğuranlar, tansiyon ve kan yağları yüksek olanlar, gizli şekeri olanlar, kanında yüksek insülin ve ani şeker düşüklükleri saptananlar, büyük damar hasarı olanlar mutlaka kontrol olmalıdır” dedi.
DİYABETİ ÖNLEME YOLLARINI KONUŞTULAR
Diabet yürüyüşünden sonra ‘Diabeti Anlama ve Kontrol Altına Alma’ konulu konferans düzenlendi. Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Vali Aydın Nezih Doğan, Vali Yardımcısı Nevzat Dalkıran, İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, Türk Diabet Cemiyeti Konya Şube Başkanı Doç. Dr. M. Sait Gönen ve çoğunluğu diabet hastası olan vatandaşlar katıldı. Konferansta gelen konuklara domuz grine karşı maske dağıtılırken, dağıtılan maskeleri protokol üyelerinin takmaması dikkat çekti. Konferansta diabet koşusuna katılan ve dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından hediye verildi. Vali Aydın Nezih Doğan, konuşmasında halk sağlığı sorunları hakkında topluma bilgi verilmesi açısından sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin demokratikleşmesiyle birlikte sivil toplum kuruluşları sayısının arttığını belirten Vali Doğan, “Sivil toplum örgütleri birçok konuda olduğu gibi sağlık alanında da halkı bilgilendirecek etkinlikler yapıyorlar. Aynı zamanda Konya sağlık kurumları bakımdan şanslı bir yer. Ama önemli olan önce vatandaşlarımızın sağlığının farkında olması ve önlem almasıdır” diye konuştu.
Diabet konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini aktaran İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci şunları kaydetti: “Bu amaçla İl Sağlık Müdürlüğü önünde stant kurarak ücretsiz kan şekeri ölçümü yapacağız. Bunun yanında 200’e yakın bilim adamının katılımıyla diabet konusunda bilgilendirme toplantıları yapacağız.” Konuşmalardan sonra, Doç. Dr. M. Sait Gönen ‘Diabet de Tanı ve Tedavi’, Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk ‘Diyabet ve Böbrek’, Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir ‘Diabet ve Kalp’, Doç. Dr. M. Emre Ataberk ‘Çocuklarda Obezite ve Diabet’ konulu konferans verdi. 
HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.