Devlet şehit saymadı!

Devlet şehit saymadı!

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’ne bağlı Yaygınyurt köyünde imamlık görevini yaparken terör örgütü üyeleri tarafından şehit edilen görme engelli İmam Mehmet Uzun, "şehit" kategorisine alınmadı. Diyanet-Sen ise İmam Mehmet Uzun'un şehit sayılması için yargıya

2012 yılının Mayıs ayında Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’ne bağlı Yaygınyurt köyünde imamlık görevini yaparken terör örgütü üyeleri tarafından şehit edilen İmam Mehmet Uzun'un, devlet tarafından "şehit" sayılmadığı ortaya çıktı. Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinin bir köyünde İmam-Hatiplik görevi sırasında yatsı namazı çıkışında terör örgütü mensuplarınca sonucu şehit olan Mehmet Uzun, aradan 3 yıl geçmesine rağmen devlet tarafından şehit kategorisine alınmadı. İmam Mehmet Uzun'un çözüm süreci zarar görmesin diye şehitlik kapsamına alınmadığı iddialar arasında.  Diğer taraftan Mehmet Uzun'un PKK terör örgütü üyeleri tarafından öldürülmediği iddiaları yüzünden şehitlik beraatının verilmediği öne sürülüyor. İmam Mehmet Uzun, görev yaptığı camide yatsı namazını kıldırmış, evinden çıkarılarak, bir grup terörist tarafından hunharca katledilmişti. İmam Mehmet Uzun, memleketi Çumra'nın Apa Köyü'nde defnedilmişti. 

 3 YILDIR BİR SONUÇ ALINAMADI

Evli ve 3 çocuk sahibi olan imam Mehmet Uzun, görevi sırasında terör örgütü üyelerince öldürülmesine rağmen şehit sayılmadı. Şehit imamın geride kalan ailesine ise mensubu olduğu Diyanet-Sen sahip çıktı. Geçtiğimiz yıllarda imamın ailesine ferdi kaza sigortası kapsamında 15 bin TL'lik para yardımında bulundu. Terör örgütü üyeleri tarafından katledilen sivillerin devlet tarafından şehit kapsamına alınmasına alınmasına rağmen görme engelli imam Mehmet Uzun'un şehit kategorisine alınmamasına imamın yakınları ve diyanet camiası büyük tepki gösteriyor. Diyanet-Sen Genel Başkan Vekili Hacıbey Özkan,  İmam Hatip Mehmet Uzun’un devlet tarafından ‘Şehit’ kategorisine alınmamasına da tepki gösteren Özkan, konunun adli yargıya intikal ettiğini, ancak henüz bir sonucun alınamadığını ifade etti. Cinayetin üzerindeki sır perdesinin de aralanmasını istediklerini belirten Özkan, öğretmenlere, askerlere, polislere yapılan ‘Şehitlik’ uygulamasının Mehmet Uzun’a da verilmesi gerektiğini açıkladı. İmam Mehmet Uzun'un babası Durmuş Uzun da konunun Erzurum Yüksek Mahkemesi'ne taşındığını belirterek, oğlunun şehit kategorisine alınmasını istedi. Devlete güvendiklerini dile getiren Uzun, "Oğlum görevi başında şehit edildi. Olay nasıl oldu bilmiyoruz. Jandarma bizi aradı oğlumu öldürenleri yakaladıklarını söyledi. Bu cinayeti terör örgütü mü işledi başka birisi mi yaptı bilmiyoruz. Ama oğlumun şehitlik hakkının verilmesini istiyoruz. Savcılıkta çocukların ifadelerinden sonra mahkeme şehitliği kabul etmemiş. Diyanet-Sen gelinime ve torunlarıma 15 bin TL ödeme yapmış. Ben oğlumun şehit olarak kabul edilmesini istiyorum.Onun hakkını savunuyorum" dedi.

KONYALI BÜROKRATLAR YARDIMCI OLMALI

Diyanet-Sen Konya Şube Başkanı Ali Koç da İmam Mehmet Uzun'un şehit kategorisine alınması için  yargıya gittiklerini belirterek, "İmam Mehmet Uzun görevi sırasında şehit edildi. Orada öldürülen asker, polis, öğretmen olsaydı şehit kapsamına alınırdı. Din görevlisi katlediliyor. Fakat  devlet tarafından şehit sayılmıyor. İmam öldürülüyor. İlçe müftüsünün haberi olmuyor. Mehmet Uzun'un Apa Köyü'ndeki  cenaze törenine devlet erkanı katılmadı, bazı müftüler katılmadı. Maalesef ehit imamızı devletimiz de sahiplenmedi. Bu durum bizi ve ailesini çok üzüyor" dedi.

Mehmet Uzun'un şehitlik meselesini Konyalı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş'e de anlattıklarını dile getiren Koç, şunları söyledi: "Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Ekrem Keleş, konunun takipçisi olacağını söyledi. Kendisi de Konyalı zaten. Mehmet Uzun'un şehit sayılması için çok çaba sarfettik. O dönem Ağrı Valisi olan hemşehrimiz Ali Yerlikaya'ya durumu anlatmamıza rağmen bize yardımcı olmadı. Konyalı bürokratların bu konuya eğilmesi gerekiyor. Yetkililer her ne kadar İmam Mehmet Uzun'un terör örgütü üyelerince katledilmediğini söylese de biz imam arkadaşımızın terör örgütü tarafından şehit edildiğine inanıyoruz. Halkın görme engelli bir imamla ne sorunu olabilir. İmam Mehmut Uzun, Diyanet camiasında sevilen, saygı duyulan bir insandı."  Mehmet Uzun'un şehit sayılması halinde ailesinin diğer şehit yakınları gibi özlük haklarından sosyal haklardan faydalanabileceğini dile getiren Koç, "Mehmet Uzun'un şehit sayılmasını istiyoruz. Türkiye gibi bir devlete şehit edilen imamına sahip çıkmamak yakışmıyor. Şehidimizin geride kalanları sadece emekli maaşıyla geçiniyor. Mehmet Uzun'un şehit sayılması halinde sosyal hakları artacaktır. Biz bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum