Devlet Korumasındaki 36 Bin Genç Kamuda İşe Yerleşti

Devlet Korumasındaki 36 Bin Genç Kamuda İşe Yerleşti

24 yılda devletin koruması altındaki 36 bin 167 genç, devlet kurumlarında işe yerleştirildi.

24 yılda devletin koruması altındaki 36 bin 167 genç, devlet kurumlarında işe yerleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bağlı yuva ve yurtlarda kalan çocuklar 18 yaşını doldurup reşit olduktan sonra, kamu kurumlarının devlet korumasındaki gençler için açtığı imtihanlara katılarak devlet memuru olabiliyor. 1988 yılında başlayan uygulama ile şimdiye kadar 36 bin 167 genç kamu kurumlarında istihdam edildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurumlarda 13 bin çocuk ve genç kalıyor. 0-18 yaş arasındaki binlerce çocuk 18 yaşına kadar devlet koruması altında bakılıyor. 18 yaşına gelen gençlere devlet iş imkanı sunuyor. 1988 yılında çıkarılan kanun gereği kamu kurum ve kuruluşları her yıl, hangi statüde olursa olsun alacakları kadroların binde birini korunmaya muhtaç çocuklara ayırıyor. Bakanlıkça her yıl ocak ayında 302 kamu kurumuna kanun gereği sınav açmaları için talep yazısı gönderiliyor. Sınav açacağını bildiren kamu kurumlarının aradığı niteliklere uygun olan gençlerin isim ve iletişim bilgilerini içeren liste sınavı açan kuruma gönderiliyor. Sınav tebligatı, sınavı açan kamu kurumunca yapılıyor. Yapılan sınav sonucunda başarılı olanların ataması yapılarak Bakanlığa bildiriliyor. Her yıl bu şekilde ortalama 1500 genç kamu kurumlarında istihdam ediliyor. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne 24 yıllık süreçte şimdiye kadar 36 bin 167 genç kamu kurumlarında istihdam edildi. 2011 yılında kamu kurumlarınca işe yerleştirilen genç sayısı bin 244 iken bu rakam 2012 yılında bin 471 olarak gerçekleşti.

Bakanlığa bağlı kuruluşlardan reşit olarak ayrılacak gençlere ayrıca güçlendirme eğitimleri de veriliyor. Kurumdan ayrıldıktan sonra da kuruluştaki grup sorumluları tarafından bir yıl süre ile izlenerek topluma uyum sağlamada karşılaştıkları güçlüklerin çözümünde rehberlik yapılıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının önceki yıllarda istihdam için ayırdığı kadrolar değerlendirilerek, kuruluşlar korunma ve bakım altında bulunan çocukların eğitim ve meslek tercihlerinde bu hususu göz önüne almaları için rehberlik yapılıyor.

KORUNMA VE BAKIMA MUHTAÇ GENÇLER 24 YILDIR KAMU KURUMLARINDA İŞE ALINIYOR

Bakanlıkça korunma ve bakım altına alınan ve reşit olarak ayrılan gençler 25 Şubat 1988 tarihinde yürürlüğe giren 3413 sayılı Kanun (2828 sayılı Kanunun Ek 1.maddesi) gereği kamu kurum ve kuruluşlarınca serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetinde istihdam ediliyor. İşe yerleştirme işlemleri ‘Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzük’ hükümlerine göre yapılıyor. İşe yerleştirilebilmesi için gencin reşit oluncaya kadar sosyal hizmet kuruluşlarında kalması, bir koruyucu aile yanına yerleştirilmiş olması veya ayni nakdi yardım yapılarak ailesinin yanına gönderilmiş korunmaya muhtaç çocuklardan olması gerekiyor. Korunmaya muhtaç çocukların işe alınmalarına ilişkin olarak yapılan sınavlar, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönetmeliklerindeki hükümlerine göre ayrı olarak yapılıyor. Ancak, korunmaya muhtaç çocukların sınavları kamu kurum ve kuruluşlarının genel sınavlarıyla birlikte yapılmışsa, bu çocukların sınavları ayrı olarak ve kendi aralarında değerlendiriliyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.