Desteklemeyi mahkeme kararıyla aldı!
Ilgın’da bir süredir uygulanan (ÇATAK) projesi bazı memurların haksız işlem yaptığı gerekçesi ile gündem olmuş ve gazetemizde de “ÇATAK projesinde çiftçiye eziyet mi ediliyor?” başlığı ile yer almıştı. Avdan Mahallesine ikamet eden ve geçimini çiftçilikten sağlayan Mehmet Ali Koç, desteklemeleri almak için tüm şartları uyguladığı, bunun karşılığında alacağı desteklemenin iptali üzerine açtığı davayı kazanarak bin 128 liralık desteği faiziyle geri aldı. Çiftçi Mehmet Ali Koç, haksız bir uygulama karşısında kaldıklarını ve mahkemenin verdiği kararla adaletin yerini bulduğunu belirterek, “Bu para ilk yılın ödemesi idi. Sözleşmemiz 3 yıl. İki yıl daha destekleme alacağız. Kazanmış olduğum parayı farkındalık oluşturarak, hak aramaya dikkat çekmek için, ben yaptım oldu anlayışına son vermek için Ramazan Bayramının hemen ardından İlçe Ziraat Odası binası önünde çiftçiye döner, ayran ikram edeceğim” dedi.
‘BİZ YAPTIK OLDU’ DEDİLER
Avdan Mahallesine ikamet eden ve geçimini çiftçilikten sağlayan Mehmet Ali Koç haksız bir uygulama karşısında kaldıklarını ifade ederek şunları kaydetti; “Birkaç yıl önce uygulanmaya konulan ÇATAK kapsamında Avdan köyündeki tarlalarım için müracaat ederek, Ilgın İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile 3 yıllık bir sözleşme protokolünü imzaladık. Sözleşme ve yayınlanan tebliğ gereği tarlamda gerekli olan taş toplama işlemini gerçekleştirerek bin 128 TL desteğimi aldım. Fakat ertesi yıl yine aynı tarlalarda 2’inci yıl uygulamasını tebliğ gereğini yerine getirmeme rağmen İlçe Tarım personeline beğendiremedim. Personel hakkındaki şikayetlerimi Kaymakam dikkate almadı. İlçe Tarım Müdürlüğü sözleşmemizi ve yayınlanan tebliği hiçe sayarak hakkımda tarafıma ödenen bin 128 TL desteği faiziyle geri istedi. Bende sözleşmemizin 6. maddesi başta olmak üzere yapılan haksızlıkları dikkate alınarak, ‘şeriatın kestiği parmak acımaz' diyerek idari işlemin iptali için Konya Bölge İdare Mahkemesine dava açtım” ifadelerini kullandı.
Mahkeme karından yetkililerin ve ilgili personelin ders çıkartmasını isteğini söyleyen Koç, konuşmasına şöyle devam etti; “Kurum verdiği destek miktarından bile habersiz, Ziraat Bankasının resmi kayıtları olmasına rağmen bin 176 TL destek verildiğini iddia ettiler. Kararda da belirttiği üzere hakkımda bensiz tutulan tutanakta, tutanağı destekler fotoğraf, belge ve bilginin bulunmadığı görülmektedir denilmiştir. Köy bakkalı gibi kurum yönetilmemesi gerektiğini düşünüyorum. İlçe Tarım Müdürlüğü mesnetsiz ve dayanaktan, hukuktan yoksun olarak yapmış olduğu hata ile bir ilke de imza atmıştır. Bu kararın hak aramanın bir göstergesi olmasının yanında da çiftçi kardeşlerime bir örnek teşkil etmesini istediğim için kamuoyu ile tekrar paylaşıyorum. Çarşıda ve pazarda çiftçiler bana teşekkür etmekteler. İlçe Tarım Müdürlüğünde birçok tarımsal destekten yoksun bırakıldık. Biz yaptık oldu anlayışına maruz kaldık. Bize hakkımızı aramanın ne kadar doğru olduğunu yaşatarak öğrettin diyorlar.”
ÇİFTÇİLER HAKKINI ARASIN
Koç, çiftçilerin hakkını araması gerektiğini belirterek, “Çiftçilerin senin iş olmaz denildiğinde, koynuna evraklarını sokup ‘benim iş olmazmış’ deyip boynunu büküp dönüp gitsin istemiyorum. Ülkemiz kanunlar çerçevesinde yönetiliyor. Artık herkes şunu anlasın eski Türkiye eskilerde kaldı. Şimdi 2023 hedeflerine koşan yeni, yepyeni bir Türkiye var. Memurlarda artık eski Türkiye de yaşamadıklarının, eski Türkiye görev yapmadıklarının farkına varsınlar bu karardan da bir ders çıkartarak şapkalarını önlerine koyup iyice bir düşünsünler.”
HÂLİD ŞEN merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.