Dershane tartışmasını bitirecek harita!
Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan bugünkü yazısında okuyucuları ile ilginç bir harita paylaştı. Prof. Dr. Erinç Yeldan ve arkadaşlarının TÜRKONFED için hazırladıkları orta gelir tuzağıyla ilgili rapordan alınan haritada Türkiye 'de eğitim alınan yıllara göre ülkenin durumu gösteriliyor. 'Bu haritanın rengi değişmedikçe Türkiye 21. yüzyıla zor girer' başlıklı yazının ilgili bölümü şöyle:
BU HARİTANIN RENGİ DEĞİŞMEDİKÇE TÜRKİYE 21. YÜZYILA ZOR GİRER
Başbakan da, Fethullah Gülen de, dershane kavgasında hükümeti tutan da cemaati tutan da boşuna nefes tüketiyor.
Şu haritaya dikkatle bakın. Haritadaki sarı renk, ortalama eğitim süresinin 5-8 yıl arasında olduğunu söylüyor. Haritada sadece Ankara ve Eskişehir’de yaşayanların ortalama eğitim süresinin 8 yıldan fazla olduğunu görüyorsunuz. Buna karşılık Şanlıurfa ve Ağrı’da da ortalama eğitim süresi 5 yılın bile altında. Bütün Türkiye’nin ortalamasına baktığımızda sadece 6.5 yılı okullarda geçirdiğimizi görüyoruz. 2000 yılında bu ortalama 5.5 yıldı; 10 yıllık Ak Parti iktidarı sadece 1 yıl geliştirebildi bu ortalamayı.
Oysa aynı süre içinde Norveç ortalama 11.5 yıldan 12.6 yıla geldi. Almanya 10.5’dan 12.2’ye geldi. İsviçre 10.3’ten 11 yıla geldi. Fransa 9.3’ten 10.6’ya yükseldi. İtalya 8.4 yıldan 10.1 yıla çıktı.
Eğitim, Türkiye’yi yönetenlerin en büyük başarısızlığı.
İstediğiniz kadar dershaneniz olsun, hatta isterseniz bütün dershaneler bedava olsun; eğitim okulda yapılan bir şeydir. Okulda eğitimin kalitesi düşükse bunu dershane yoluyla yükseltemezsiniz. Yani paradoksal biçimde, ancak okullarınız iyiyse sınavlarda dershaneler yoluyla bir fark elde edebilirsiniz.
Türkiye’de olan da bu. Dershanelerin müşterisi öğrenciler en kötü okullardan değil; tam tersine lisesinde veya ilk-orta okulda görece iyi eğitim alıp bir üst seviyede daha ‘seçkin’ bir okula gitme ümidi olanlar dershaneye gidiyor.
Oysa bakın, ülkemizde 25-34 yaş nüfusumuzun, yani çoktan eğitim sisteminin dışına çıkmış olanların yüzde 60’ı ilkokul mezunu. Bu yaş grubundaki insanlar 2040’ların sonuna kadar ‘çalışabilir nüfus’ olarak kalacaklar. Peki ama bilgisi ve becerisi olmayan, eğitimi olmayan bu insanlarla Türkiye ne üretecek? İnşaatlar bittiğinde ne yapacağız?
Esas mesele burada. Dershane konusu detay.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.