Dernekte gazino!

Dernekte gazino!

Konya’da Dernekler Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren 2 bin 769 dernek bulunuyor. Bazı dernekler ise kuruluş amaçlarının dışında faaliyet gösteriyor. Cemal Çınardalı, “Dernek adı altında gazino açan, kumar oynatan var” dedi

Son yıllarda Konya'da dernek sayısı hayli arttı. Yüzlerce dernek farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Bazı dernekler sivil toplumun gelişimine, dar gelirliye destek olurken bazıları da amaç dışı kullanılıyor. Konya'da eğlence mekanlarına kolay kolay ruhsat verilmiyor. Belediyeler eğlence mekanı açacak kişilere çeşitli zorluklar çıkarıyor. Girişimciler ise rahat şekilde mekan açmak için önce bir dernek kuruyor. Dernek çatısı altında istediği işi yapabiliyor. Gece kulübü ruhsatı alamayan bazı firmalar da dernek kurarak ‘dernek lokali’ adı altında izinsiz iş yapıyor. Dernek lokalleri vergiden de muaf. Bir esnaf kurduğu işyeri için çok sayıda kalemde vergi öderken dernek adı altında açılan kahvehaneler ve gece kulüplerinde vergi ödenmiyor. Derneklerde polis kontrolüne kısıtlama getirildiği için bu tür dernek tüzüğüne aykırı çalışan yerlerde suçluların tespiti de zorlaşıyor. Ayrıca eğlence mekanlarında ve mekan yakınında çok sayıda kavga ve silahlı çatışmalar da yaşanıyor. Kısa süre önce bir gece kulubü önünde silahlı çatışma yaşanmıştı. Haksız kazancın ortaya çıktığını belirten esnaf ise, Dernekler Masası’nın bu tür yerlere izin vermemesini istiyor. 

GAZİNO İŞLETENLER BİLE VAR

Konu hakkında konuşan Konya Kahveciler Çay Ocaklar ve Büfeciler Odası Başkanı Cemal Çınardalı, bazı derneklerin amaç dışı kullanıldığını söyledi. Çınardalı, “7 kişi bir araya geliyor, bir dernek kuruyor. İyi şeyler yapan derneklere sözümüz yok, fakat bunu istismar edip ticari veya kötü işler yapanlar var. Dernek amacı dışında faaliyet gösteriyorlar. Dernekler Masası da bunu biliyor” dedi. Kurulan derneklerine 1 sene sonra lokal vasfı kazandığına işaret eden Çınardalı, şöyle konuştu: “Dernekler Masası bunları denetlemesi lazım, amacı dışında kullananlara gerekli yaptırımları uygulaması lazım. Dernek adı ile kurulup ticari faaliyet gösteren yerlerde vergi de ödenmiyor. Vergisini verenler de var. Ama genelde vergi ödemiyorlar. Bu işin vebali var. Dernek kuruyorlar kahve gibi faaliyet gösteriyorlar. Bu yerlere dernek üyesi olmayanların girmemesi lazım ama uygulanmıyor. Dernek adı altında kumar oynatıp gazino işletenler bile var. Bu yerlerde sigara içiliyor.”

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLIYORLAR

Kahve ruhsatının kolay kolay verilmediğini belirten Çınardalı, “Kahvehane ruhsatı almak için 3-4 metre tavan yüksekliği ve diğer pek çok şart aranıyor. Bu şart sağlanmazsa ruhsat verilmiyor, fakat dernek kurup bu işi yapanlarda böyle bir şart yok. Biz kahveciler, çay ocakları, büfeciler 7-8 çeşit vergi ödüyoruz. KDV, stopaj ödüyoruz. Dernekler vergiden muaf. Bir apartmanın 5 katında dernek adı altında kahve tarzı yerler bulunuyor. İşi usulüne göre yapanlara, vergisi verenlere haksızlık yapılıyor. Bir başıboşluluk var. Haksız kazanç sağlıyorlar. Ereğli’de 300-350 kahvehane var Konya merkezde 200 kahvehane var. Bunun sebebi dernek adı altında kahvehane açılmasıdır. Kahvehaneler bir kültürdür. Bu kültür bize Osmanlı’dan geliyor. Eskiden ünlü yazarlar makalelerini kahvehanelerde yazarmış. Tüm haberler kahvehanede olurmuş ama bu tür aslına uygun olmayan yerlerin açılmasına göz yumularak kahvehanelerin de adı lekeleniyor. Kahveci esnafının kötü bir imajı oluştu. Maalesef her türlü kötü olaylar bu dernek kafelerin altından çıkıyor. Çünkü polis istediği an bu yerlere dernek olduğu için giremiyor. Bazı dönemlerde denetim yapılıyor. Bizim kahvelerimize her polis istediği an girebiliyor.”

İLGİNÇ DERNEK İSİMLERİ

Öte yandan Konya’da Dernekler Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren pek çok derneğin ismi görenleri gülümsetiyor. Bu derneklerin derneklerin dernek tüzüklerine uygun faaliyetlerde bulunup bulunmadıkları ise merak konusu. Bu derneklerden basıları ise şöyle: “Adsız Kanatlı Ve Ötücü Kuş Sevenler Derneği, Ev Kuşlarını Islah Etme Koruma Yetiştirme ve Yaşatma Derneği, Hint Horozlarını ve Kanatlı Kümes Hayvanlarını Üretme Derneği, Kanatlı Hayvanları Yetiştirme ve Koruma Derneği, Karaçallı Güvercin Kuşlarını Tanıtma ve Yaşatma Derneği, Kunduracılar Güvercin Kuşlarını Sevenler Derneği, Nezih Güvercinleri Koruma Derneği, Pointer Köpeği Irkı Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Konya Şubesi, Taklacı Irklar Kuşlarını Koruma Derneği.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum