Deprem korkusu  sendromu tetikliyor

Deprem korkusu sendromu tetikliyor

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, deprem korkusunun "kötü dünya sendromunu" tetiklediğini belirtti

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, deprem korkusunun "kötü dünya sendromunu" tetiklediğini belirterek, "İnsanın hangi korkuyu yaşadığı kişilik özelliklerine göre değişir. Geçmişte deprem travması olanlar bu durumu daha şiddetli yaşarlar." ifadelerini kullandı.

Her gün İstanbul depreminin gündeme gelmesinin "depremle birlikte yaşayın" demek olduğunu belirten Tarhan, "Bir insana 'depremle birlikte yaşayın' demek, 'evinizdeki yılanla birlikte yaşayın' demek gibi. Bunun ruh sağlığını olumsuz etkilememesi mümkün değil, onu rahatlıkla söyleyebiliriz. Psikolojik açıdan bu iki türlü etki yapar. Biri kaygıyı yükseltir, ikincisi de kaçınma davranışına neden olur. Kişi bu durumu yok sayarak bu konuyu yaşamaya çalışır. Yahut ortam değiştirerek kaçınmaya çalışır. Bunlar insanın stres yükünün artıran durumlardır." değerlendirmesinde bulundu.

TEDBİR ALMAK GEREKLİ BİR RİSK YÖNETİMİDİR

Prof. Dr. Tarhan, deprem konusunda farkındalığın önemine işaret ederek, "Kişi bu konuda somut adımlar atarak üzerine düşenleri yapmalı. Kendi üzerine düşen görevlerle belediyeye veya devlete düşen görevlerin ayrımını da iyi yapmalı. Başkasını suçlayarak rahatlama yöntemi de çok kullanılıyor. Kendisi üzerine düşeni yapmıyor, tedbir almıyor sonra da devleti, belediyeyi veya başkalarını suçluyor. Bu da aslında sağlıklı olmayan bir savunma yöntemidir." değerlendirmesinde bulundu. İnsanların önce deprem olursa ne yapacağı ile ilgili krize hazırlık planı yapmaları gerektiğinin altını çizen Tarhan, tedbir almanın risk yönetimi olduğunu aktardı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.