"Demokratik Ülkelerde Devlet Vatandaşını Fişleyecek Bir İşlem Yapamaz"

"Demokratik Ülkelerde Devlet Vatandaşını Fişleyecek Bir İşlem Yapamaz"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, demokratik ülkelerde devletin vatandaşını fişleyecek bir işlem yapamayacağını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, demokratik ülkelerde devletin vatandaşını fişleyecek bir işlem yapamayacağını söyledi. MGK kararı için eylem planı hazırlandığını ve vatandaşların fişlendiğini dile getiren Hamzaçebi, "O karar yürürlüğünü koruyor. Yürürlülükte, geri alınmadığı sürece yürürlüğünü korur. O karar uyarınca hükümet her zaman yeni fişleme ve eylem planı yapabilir. Kimse, yok hükmünde değil deyip bundan kurtulamaz." dedi.

CHP'li milletvekilleriyle Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay hakkında verdiği kararı değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin çok doğru bir karar verdiğini vurgulayan Hamzaçebi, Haberal ve Balbay'ın başvurusu sonucu uzun tutukluluğun adil yargılanma ilkesine aykırı olduğunun vurgulandığını ifade etti.

Uzun tutukluluğun, insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, bunun Anayasa Mahkemesi tarafından tescil edilmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi. Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararda, seçilme hakkının da ihlal edildiğinin belirtildiğini dile getiren Hamzaçebi, milletvekillerinin yasama görevini yapamadıklarının ifade edildiğini söyledi. Demokrasilerde millet iradesinin her şeyin üzerinde olduğunun Anayasa Mahkemesi kararına yansıdığını anlatan Hamzaçebi, ilgili mahkemeye düşen görevin ise bu kararın gereğini yerine getirmek olduğunu belirtti.

Balbay başta olmak üzere, tüm tutuklulukların değerlendirilerek tüm vekillerle ilgili karar alınması gerektiğini dile getiren Hamzaçebi, konuya ilişkin CHP olarak bir komisyon oluşturacaklarını ifade etti. Hamzaçebi, mahkemelerde gelişecek süreci izleyeceklerini vurguladı. Anayasa Mahkemesi kararının bugün Resmi Gazete'de yayınlandığını hatırlatan Hamzaçebi, gerekçeli kararın beklenebileceğini ancak bu kararın yeterince açık olduğunu söyledi. Milletvekillerinin tutukluluk halini sona erdirmek gerektiğini belirten Hamzaçebi, bunun adil yargılamanın bir gereği olduğunu ifade etti. Süreci yakından takip edeceklerini vurgulayan Hamzaçebi, CHP'nin kuracağı komisyonun gelişmeleri yakından takip edip kamuoyunu bilgilendireceğini kaydetti.

Plan ve Bütçe'ye, Sayıştay raporlarının gelmemesinin büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren Hamzaçebi, Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşülmeden önce Sayıştay raporlarının gelmesi gerektiğini söyledi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, Sayıştay raporları konusundaki tutumunu eleştiren Hamzaçebi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu dağıtma konusunda gösterdiği hassasiyeti Sayıştay raporları için de göstermesini istedi.

Dershanelerle ilgili bir soruya ise Hamzaçebi, dershanelerin Türk eğitim sisteminin bir sorunu olduğunu söylediklerini ve araştırılmasını istediklerini ifade etti. Milli eğitim sisteminin, herkese eşit eğitim vermesini istediklerini belirten Hamzaçebi, nitelikli eğitim hakkı sağlanamadığı için öğrencilerin eksikliği kapatmak için dershaneye gittiklerini ifade etti. "Bu sistemde dershaneler kalsın görüşünde değiliz." diyen Hamzaçebi, ancak eğitimde fırsat eşitliği sağlamadan dershaneleri kapatmanın doğru olmadığını vurguladı. Dershaneleri kapatmanın tamamen siyasi olduğunun altını çizen Hamzaçebi, "Sorun dershane sahiplerinin sorunu mudur? Bunu çözünce eğitimde fırsat eşitliğini çözmüş mü oluyorsunuz? Van'da, Başkale'de, Şırnak'ta okuyan öğrencilerin yarış üzerine kurulan bu sistemde başarılı olma şansı yok. Aileler bu sebeple dershaneye gidiyor." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili bir soruya ise Hamzaçebi, bir kimsenin beş yıl tutuklu olamayacağını, tutukluluğun makul süreyi aşamayacağını, bu sürenin de beş yıl olamayacağını kaydetti. Hamzaçebi, tutukluluğun, ceza önlemi değil güvenlik önlemi olduğunu kaydetti.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) belgesiyle ilgili Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Hamzaçebi, "Cemil Çiçek takiyye yaptık diyor. Bugün Meclis Başkanı, hükümetle ilgili sık sık demeç verme ihtiyacı duyuyor. O dönemde sizin orada olmanız açıklama yapmanızı gerektirmiyor. Asıl konuşması gereken Başbakan. Tıpkı Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda yaptığı gibi hükümet bozmak istiyor ama bunu Cemil Çiçek yapıyor." dedi.

Konuya ilişkin bir başka soru üzerine Hamzaçebi, demokratik ülkelerde devletin vatandaşını fişleyecek bir işlem yapamayacağını vurguladı. Hamzaçebi, "Sayın Başbakan'ı açıklamaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı. Başbakan'ın Kurtuluş Savaşı benzetmesini yanlış bulduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Başbakan, bu söylemi terketsin. Kendisini eleştirenleri düşman olarak görmekten vazgeçsin. Oy vermeyenler, eleştirenler düşman." şeklinde konuştu.

"Tutuklu milletvekilleriyle ilgili konu yargıda. Yargı, gerekli değerlendirmeyi yapıp onunla ilgili serbest bırakılmayı kararı alacaktır." diyen Hamzaçebi, Engin Alan'ı kapsamadığını belirterek, "Hükümlü olduğu için. Biz millet iradesine uygun Parlemantoda görev yapmasını istiyoruz. Bu konuda CHP'ye düşen görev varsa bunu yapmaya hazırız."

MGK kararı için eylem planı hazırlandığını ve vatandaşların fişlendiğini dile getiren Hamzaçebi, şöyle dedi: "O karar yürürlüğünü koruyor. Yürürlülükte, geri alınmadığı sürece yürürlüğünü korur. O karar uyarınca hükümet her zaman yeni fişleme ve eylem planı yapabilir. Kimse yok hükmünde değil deyip bundan kurtulamaz." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.