Deli Ayten’in Hayatının Anlatıldığı Tiyatro Eserinin Müzikleri Albüm Oldu

Deli Ayten’in Hayatının Anlatıldığı Tiyatro Eserinin Müzikleri Albüm Oldu

Bursa´nın önemli simgelerinden ´Deli Ayten' olarak bilinen Ayten Şenaşık´ın aşkının canlandırıldığı ‘Bir Deli Aşk Hikayesi: Deli Ayten' adlı tiyatro oyununun müziklerinden oluşan albümünün tanıtım toplantısı yapıldı.

Bursa´nın önemli simgelerinden ´Deli Ayten' olarak bilinen Ayten Şenaşık´ın aşkının canlandırıldığı ‘Bir Deli Aşk Hikayesi: Deli Ayten' adlı tiyatro oyununun müziklerinden oluşan albümünün tanıtım toplantısı yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Bursa Kültür Sanat Derneği (BKSD) tarafından tiyatro sahnesine uyarlanan ve 'Deli Ayten' olarak bilinen Ayten Şenaşık'ın hayatının anlatıldığı 'Bir Deli Aşk Hikayesi: Deli Ayten' adlı tiyatro oyun müzikleri albümü hazırlandı. Albümün tanıtım toplantısı Göl Park’ta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de katılımıyla yapıldı. Ayten’in yaşadığı aşk sonrası akıl kabiliyetini kaybettiğini belirten Başkan Altepe şöyle devam etti: "Ayten, Hasan’ı seviyor, ama ailesi vermiyor. Daha sonra üzülüyor, hasta oluyor. Sonra bu evlilik gerçekleşiyor. Evleniyorlar ama Ayten’in durumu düzelmediği için Hasan kendini alkole vuruyor. Zaten bu da eserde güzel şekilde anlatılıyor. Hasan uzun yaşamıyor, vefat ediyor. Hasan’ın cümbüşü, davuluyla Ayten kendini sokaklara vuruyor."

Bursa kültürüne bir eser daha kazandırdıklarını belirten Altepe şunları kaydetti: "Bugün güzel bir gün, kültürel tarihine güzel bir eser kazandırıyoruz. Bursa’da yaşayan herkesin iyi tanıdığı önemli kişi. Bursa’ya iz bırakmış olan şahsiyet. Bursa’nın delisi. Bir tiyatro oyunu ve oyununun müziklerinden oluşan CD’yi çıkardık. Ayten ve Cümbüş Hasan’ın Leyla ile Mecnun gibi bir aşk hikayesi var. Bizler de sanat eseri olarak Bursa kültürüne kazandırmış olduk."

DELİ AYTENİ’N BELGESEL VE SİNEMASI DA GELİYOR

Deli Ayten’in bestekarI Bayram Şenpınar ise "Zeki Müren’den, İbrahim Tatlıses’e kadar birçok sanatçıya beste verdik. Yıllarım geçti gitti. Projeyle Bursa’ya geldim" diye konuştu. Oyunda ´Deli´ namıyla anılan Ayten Şenaşık´ın hayatı anlatılırken, Romanlar´ın sosyal ve toplumsal sorunlarına değiniliyor. Ayten ve aşkı Cümbüş Hasan´ın yaşadıkları ilişki durumu ve evlilikleri üzerinden de ölümsüz aşkın gücü ve kalıcılığı resmediliyor. Sahnede 20 kişilik oyuncu kadrosunun yanında 12 kişilik orkestra ve 30 kişilik dans ekibi görev alıyor. Oyunda Deli Ayten´i Özlem Gültekin, Cümbüş Hasan´ı da Arda Mat oynuyor. Arda Mat tarafından yazılan ve yaklaşık 2,5 saat süren oyunun yönetmenliğini Celal Bıyıklı yapıyor. Tiyatro oyununu yazan Arda Mat da projenin 50 kişilik bir ekibin 10 aylık çalışması sonucu ortaya çıktığını söyledi. Mat, "Bir gün gazetede, Deli Ayten’in heykelinin dikileceğini öğrendim. Sonra, Ayten’in yaşadığı mahalleye gidip araştırma yaptım. 33 sene boyunca Cümbüş Hasan’ı aradı. Hayat hikayesini dramatik şekilde sahneye koyduk" dedi. 1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen ve 3 yaşında menenjit hastalığı geçiren Ayten Şenaşık'ın yaşadıklarının anlatıldığı tiyatro oyununun galası yarın Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Deli Ayten’in belgeseli ve sinema filmi üzerinde de çalıştıklarını dile getirdi.

BASIN TOPLANTISI ROMAN KONSERİYLE RENKLENDİ
Basın toplantısının son bölümünde ise Roman orkestrası albümdeki eserleri seslendirdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep altepe ve albümü hazırlayan ekibin izlediği konserde renkli anlar yaşandı. Salondakiler, eserlere yerlerinde oynayarak eşlik ederken Başkan Altepe, alkışlarla Deli Ayten şarkılarına eşlik etti.

EVİNDE ÖLÜ BULUNMUŞTU
1953 yılında fakir bir Roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen ve 3 yaşında menenjit hastalığı geçiren Ayten Şenaşık, 13-14 yaşlarında sevdalandığı Cümbüş Hasan´la ailesinin karşı çıkmasına rağmen, büyük uğraşlar sonucunda evlenebilmiş. 1,5 yıl süren evlilik, Cümbüş Hasan´ın evi terk etmesiyle son bulmuş ve Ayten, kocasının meyhane masalarında hayatını kaybetmesiyle akıl dengesini kaybetmişti. Cümbüş Hasan´ın kendisine hediye ettiği eşyalarla Bursa çarşılarında dolaşan ve halka mal olan Deli Ayten, 12 Mart 1992 günü Kızyakup Mahallesi´ndeki evinde ölü bulunmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.