Değerler toplumsal barış için önemli

Değerler toplumsal barış için önemli
Özel Gençlik Eğitim Kurumları, değerler eğitimiyle ilgili toplantı düzenlediği toplantıda küçük yaşta verilecek değerler eğitiminin toplumsal barışı sağlaması noktasında önemli olduğunu kaydetti

Özel Gençlik Eğitim Kurumları, değerler eğitimiyle ilgili toplantı düzenlediği toplantıda küçük yaşta verilecek değerler eğitiminin toplumsal barışı sağlaması noktasında önemli olduğunu kaydetti 

 

 

Özel Gençlik Eğitim Kurumları, değerler eğitimine önem vermeye devam ediyor. Bu kapsamda Özel Gençlik İlköğretim Okulu’nda Eğitimde Yeni Yönelimler-2 Okullarda Değerler Eğitimi konulu toplantı düzenlendi.

 

Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül, Özel Gençlik İlköğretim Okulu Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Özel Enderun Liseleri Müdürü İlhan Yılmaz, Değerler Eğitimi Dergisi Editörü Prof. Dr. Recep Kaymakcan, Akademisyen Doç. Dr. Ercan Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Eğitim Kurumları yetkilileri katıldı.

 

İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, öncelikle değerler eğitimine önem verdikleri için Özel Gençlik Eğitim Kurumlarına teşekkür ederek, değerler eğitimi noktasında birçok kurumla ortak çalışmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. 1800’lü yıllarda hayattaki bilginin 100 yılda bir değiştiğini, 1900’lü yıllarda 50 yılda bir değiştiğini, 2000’li yıllarda 15 yılda bir değiştiğini ve 2010’lu yıllara gelindiğinde her yıl bilginin değiştiğine dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu: “Onunu için insanların değerleri de hızlı bir şekilde değişikliğe uğruyor. Bir taraftan sosyal refah yükselirken bir taraftan da toplumsal olarak olumsuzluklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Ancak bir taraftan da yerel, ulusal ve evrensel değerler var. Bu değerler birbirleriyle ortak noktada buluştukları gibi farklılıkları da olabilmektedir. Müteşebbis ruha sahip gençler, insani, ahlaki değerlere sahip gençler yetiştirmek ortak değerler etrafında birleşmektedir. Bu anlamda değerler eğitimi çocukları geleceğe hazırlamaktadır.”

 

Özel Gençlik olarak değerler eğitimine ayrı bir önem verdiklerini belirten Özel Gençlik İlköğretim Okulu Müdürü Barış Çağlayan Çakır, bu anlamda 2010-2011 eğitim öğretim döneminden itibaren değerler eğitimi konusunu işlemeye başladıklarını söyledi. toplumda değerlerin sonradan kazanıldığını ve bu süreçte, aile, okul ve arkadaşlık grubunun önemli bir yapıyı oluşturduğunu ifade eden Çakır, “Ancak değerler eğitiminde en önemli yapı aileye aittir. İlköğretim çağlarında çocuklar değerlerinin büyük bölümünü aileden öğrenir. Bu yaşlarda anne ve babaların çocuklar üzerinde söyledikleri değil yaptıkları etkilidir. Karakter sahibi, bilgili, ahlaklı ve insani değerlere sahip bireyler yetiştirmek için değerler eğitimine ihtiyaç vardır. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu 2003 yılından itibaren değerler eğitimi konusu işlemeye başladı. Bizde bakanlığın başlattığı bu çalışmaya destek verdik ve değerler eğitimini öğrencilere vermeye başladık. Bu anlamda SÜ Eğitim Fakültesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül de Türkiye’nin 2000’li yıllardan itibaren ilginç bir süreci yaşadığını ifade ederek, bu süreçte eğitim sisteminin de değişmeye başladığını söyledi. Avrupa’da duygusal merkezli eğitim programlarının gelişmeye başladığını anlatan Sünbül, “Bu eğitimler tutumları, sosyal becerileri, insani ve toplumsal değerleri kapsamaktadır. Bu eğitimlere ağırlık verdiği için Özel Gençlik İlköğretim Okullarını kutluyorum. Özel Gençlik önüne planlı bir yapı koyarak çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.

 

 “Değişen hiçbir şey yoktur. Değerlerde her şey gibi bizimle birlikte değişiyor” diyen Değerler Eğitimi Dergisi Editörü Prof. Dr. Recep Kaymakcan, şunları kaydetti: “Bu değişime karşı Milli Eğitim Bakanlığı 2009 yılında yaptığı değerler eğitimi sempozyumuyla bu işe ağırlık vermeye başladı. Peki, neden 7–8 yılda değerler eğitimine önem verilmeye başlandı? Bunun nedeni Avrupa Konseyi’nde yer alan demokratik vatandaşlık kavramıdır. Çünkü demokratik vatandaşlık belli değerlere göre gelişmektedir. Diğer yandan nesiller arasında kuşak çatışması olabilmektedir. Toplumdaki şikâyetlerde genelde bu çatışmadan kaynaklanıyor. Ancak 10 ülkeyle birlikte yaptığımız ankette Türkiye’deki gençler özellikle Avrupa’daki gençlere göre kültürel ve sosyal değerler konusunda daha iyi konumda çaktı. Bu anlamda Özel Gençlik’te yapacağımız bu program ulusal, yerel ve evrensel değerlere katkı sağlayacaktır.”

 

MERHABA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.