Davutoğlu o soruya çok sinirlendi!

Davutoğlu o soruya çok sinirlendi!

Cenevre'de bulunan Davutoğlu, Çinli bir gazetecinin sorusuna Türkiye'deki mülteci kamplarını örnek gösterdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kendisine Suriye'ye müdahale konusunda acele edildiğini söyleyen gazeteciye sert çıktı. Türkiye'deki mülteci kamplarının ziyaret edilmesini ifade eden Davutoğlu, Suriye'de yaşanan dramın kanıtlarının o kamplarda olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cenevre'deki “Suriye'ye Komşu Ülkeler Bakanları” toplantısına katıldı. Suriye'de yaşananlarla ilgili olarak Çinli bir gazeteci, Davutoğlu'na Suriye'ye müdanale konusunda acele davranıldığını söyledi. BM'nin bayrağı altında barışçıl çözümler yerine savaş konuşulmasının doğru olmadığını anlatan gazeteci, Davutoğlu'nun kimyasal silahların kullanımıyla ilgili rapor ortaya çıkmadan müdahaleyi defalarca tekrar ettiğini söyledi. Çinli gazeteci Davutoğlu'na yönelik "BM'ye inanmıyorsanız neden buradasınız" ifadesini kullandı.

DAVUTOĞLU SERT ÇIKTI!

Çinli gazeteciye “BM bayrağına saygı duyuyoruz ancak Suriye'de yüz binlerce kişi ölüyor” diyen Davutoğlu, Türkiye'deki mülteci kamplarına dikkat çekti. Sözlerini, duyulması gereken bir feryat olarak nitelendiren Davutoğlu şöyle konuştu:

“Lütfen mülteci kamplarımıza gelin ve annesi babası öldüğü için ağlayan yetimleri görün. Hastanelerimize gelip 2 bacağını birden kaybetmiş yaralıları görün. Bizim buradaki feryadımız ulusal bir feryat değil. Bu BM'nin feryadı, insanlığın feryadı. Bu kadar yeter. BM İnsan Hakları Konseyi'nin, özellikle Sayın Guterres'in yaptıklarına minnettarız. Onların ve bizlerin bütün çabalarına rağmen bugün 2 milyon insan ülkeleri dışında mülteci konumundalar ve 5 milyon insan evlerinden edilmiş durumda. Ve bu konuda tek bir BM Güvenlik Konseyi çözümü yok. BM bayrağına saygı duyanlar olarak bu konuyu ele almalıyız. Bizim söylediğimiz bu. Şu veya bu tarafı kınamıyoruz."

"BM ŞAM'A GİDER, ÖZÜR DİLER" 

Davutoğlu ayrıca, BM ekibinin kimyasal silah kullanımını incelemek üzere Suriye'de olduğunu ancak 4 gün boyunca bekletildiğini, bu sırada rejimin bazı kanıtları yok etmek için kimyasalların kullanıldığı bölgeleri bombaladığını söyledi. BM Güvenlik Konseyi'nin Srebrenitsa Katliamı'na da sessiz kaldığını hatırlatan Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un 20 yıl sonra buraya gelerek uluslararası toplum ve BM adına özür dilediğini ifade etti.  

Sezsiz kalınması halinde 20 yıl sonra Şam'a gidecek BM Genel Sekreteri'nin özür dilemek zorunda kalacağını anlatan Davutoğlu, Suriye'deki akan kanın durdurulması gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Çinli gazetecinin, “Yani bunun durdurulması için askeri müdahalenin bir an önce başlaması gerektiğini düşünüyorsunuz?” sorusuna ise, “Türkiye olarak BM Güvenlik Konseyi'nin birleşik bir duruş sergilemesini ve birleşik şekilde hareket etmesini tercih ediyoruz. Ancak bu birkaç defa engellendi ve Suriye'de işlenen suç arttı. Bu sefer bunun engellenmemesini ve BMGK'nın birlikte hareket etmesini ümit ediyoruz ve biz de bunu destekleyeceğiz” cevabını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.