Davutoğlu: Kimyasal saldırının sorumlusu belli

Davutoğlu: Kimyasal saldırının sorumlusu belli

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Suriye'deki kimyasal saldırı hakkında açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "Doğu Guta'daki kimyasal silah saldırısının sorumlusu Suriye rejimidir. Eldeki bilgiler, muhaliflerin elinde böyle sofistike silahlar olmadığı yönündedir. Bizim açımızdan kimyasal saldırıdan rejimin sorumlu olduğuna dair şüphe yok" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu canlı yayında Suriye'deki kimyasal saldırı ve olası ABD müdahalesini değerlendiriyor.
 
KİMYASAL KONUSUNDA ŞÜPHE KALMADI
 
-Ahmet Davutoğlu, kimyasal saldırının sorumlusunun artık rejim olduğu konusunda bir şüphe kalmadığını belirtti.
 
- Füzelerin atıldığı ve düştüğü yerler değerlendirdiğimizde saldırının rejim güçleri tarafından yapıldığı konusunda kesin delile ulaşıyoruz.
 
- Muhaliflerin böyle bir imkanı yok. Potansiyelleri yok.
 
SAVAŞIN İÇİNDE DEĞİLİZ
 
- Türkiye'yi savaşın içindeymiş gibi göstermeye çalışanlar var. Biz geçtiğimiz aylarda Suriye'deki kardeşlerimiz için birçok görüşme, girişim yaptık. Diplomasinin tüm imkanlarını kullandık. Bunu bütün dünya biliyor.
 
- Önce keskin nişancılarla, daha sonra açık şekilde hava bombardımanıyla senenin başından beri sivil hedeflere saldırılar yapıldı. Bu saldırılar son yüzyılın en ciddi katliamlarıyı.
 
KİMYASAL SİLAH KULLANILDI
 
-1925 yılından bu yana yasaklanmış olan kimyasal silah kullanıldı. Esed'in yaptığı saldırılar katliam değilmiş, barbarlık değilmiş, bu kadar insanın ölmesi savaş değilmiş de, şu an yapılacak olan müdahale mi savaş.
 
SAVAŞIN PARÇASI OLMAYIZ
 
- Türkiye herhangi bir şekilde savaşın parçası olamaz. Elimizdeki bulgular katliamın Esed tarafından yapıldığını gösteriyor. Muhalif kaynaklardan da bilgi aldık.
 
- Artık uluslararası bir insiyatifin başlatılması gerekiyor.
 
- BMGK normlarının bu kadar açık bir şekilde ihlal edildiği ikinci bir örnek yok. Tabi Bosna gibi yerlerde kitle imha olayları yaşandı ama kimyasal kullanılmamıştı.
 
- BMGK'nın buna acil şekilde müdahale etmesi gerekirken bir hafta 10 gün geçti ve şimdiye kadar bir tepki olmadı.
 
- Küçük depremlerde (buna küçük deprem demiyorum ama) eğer binanızın hasarını tamir etmez, önlem almazsanız bu depremlerin daha şiddetlisi sizi bulacaktır. Daha önce Banyas'ta, Halep'te katliamlar yapıldı. Onlara neden tepki gelmedi.
 
MESELE TÜRKİYE-SURİYE ARASINDA DEĞİL
 
- Mesele Türkiye ile Suriye arasındaki bir mesele değil. Kitle imha silahlarının yaygınlaşması küresel facialara yol açar. Bu saldırı karşısında en doğru tepkiyi vererek böyle bir facianın bir daha yaşanmaması sağlanmalıdır.
 
- Sınırımızda ne olursa olsun bu bizi ilgilendirir.  Katliamcı ruhu ikna etmek için aylarca uğraştık. Uluslararası toplumu harekete geçmek için 2 yıl uğraştık. Amerika, Rusya, İran ve daha birçok ülkelerle temas kurduk. Formüller ürettik. Hatta karma bir hükümetin olması teklifini bile sunduk. Çok yoğun çalıştık. Bunu bir insanlık vicdanı olarak gerçekleştirdik.
 
- Suriye'deki dramın trajedinin, zulmün boyutları tahammül edilemez. Öte yandan Türkiye'ye yönelik güvenlik riskleri arttı. Alınacak tedbirleri gözden geçirdik. Uluslararası toplum içinde birlikte hareket edebileceğimiz ülkeler durumunu masaya yatırdık.
 
HALKIMIZIN GÜVENLİĞİ ÖNCELİĞİMİZ
 
- Halkımızın güvenliki önceliğimizdir. Kriz yönetimi şeklinde bir mekanizmanın kurulması konusunda da bazı adımlar atıyoruz. Bütün kurumlarımız dün Başbakanımızın talimatıyla talimatlandırıldı. Kurumlarımız arasında koordinasyon yapılacak.
 
- Şu anda acil bir tezkere ihtiyacı görünmüyor.
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.