Davutoğlu: Gözümüze uyku girmiyor

Davutoğlu: Gözümüze uyku girmiyor

Mısır'daki gelişmelere ilişkin Türkiye'nin yürüttüğü diploması trafiği ile ilgili bilgi veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır için duydukları kaygıyı bu sözlerle ifade etti:

"ÇOK KAYGILIYIZ"

Davutoğlu, "Bir an önce bütün tarafların sürece katılması ve siyasi tutukluların derhal serbest bırakılacağı yeni bir sürecin başlaması gerekir. Aksi takdirde Mısır için çok kaygılıyız. Bütün gece -saat farkı sebebiyle- telefon diplomasisi yürüttük. Dolayısıyla da gözümüze neredeyse uyku girmiyor. Çünkü Mısır'daki huzursuzluğun, istikrarsızlığın bütün bölgeye misliyle yansımasından kaygı duyuyoruz. Bir an önce Mısır'daki yetki sahibi kişiler bütün bu yapılanlardan ders almalı, kötü gidişe son vermeli, kanlı yöntemleri terk etmeleri, baskıdan vazgeçmeli. Ümit ederiz ki bütün bu uluslararası temaslar baskı yönetiminin sona ermesine vesile olur." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

Mısır'daki katliama ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, dün gerekli açıklamaların yapıldığını hatırlattı. Davutoğlu, "Barışçıl gösterilere karşı bu şekilde sertçe muamelede bulunulması ve yüzlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verilmesi hiçbir şekilde kabul edilecebilecek bir durum değildir. Bugün sayıları gittikçe artmasından da anlıyoruz ki göstericilere müdahalede yoğun bir şekilde silahlı araçlar kullanıldı. Sağlık Bakanlığı resmi olarak en rakamı 327 ölüm olarak vermiş. Bu rakamın çok daha yukarılarda olmasından büyük kaygı duyuyoruz. Dün sabahtan itibaren yoğun bir telefon diplomasisi yürüttük." dedi.

"(DARBECİLERİN) MEŞRUİYETİ NEREYE DAYANIYOR?"

Görüşme yaptığı ülkeleri açıklayan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Kaygıları muhataplarımızla paylaştık. Birçok muhatabımız görüşmelerde benze kaygıları dile getirdiler. Şu anda Mısır'da süregiden bu katliamı, baskıyı durduracak olan en önemli araç uluslararası baskıdır. Maalesef şu ana kadar yapılan telkinler, iyi yöndeki tavsiyeler, arabuluculuk girişimleri Mısır'da meşru bir siyasi yönetimin tekrar i başına gelmesi konusunda darbe yönetimini ikna edemedi. Açık ve gizli birçok faaliyetimiz oldu. Ancak halkın oyları ile seçilmiş cumhurbaşkanının bırakın geri dönmesi, serbest bırakılması konusunda bile herhangi bir adım atılmadı. Bütün tarafların siyasi sürece katılması vurgulandı. Ama en önemli siyasi gruplar bu siyasi sürecin dışında tutuldu. Siyasi grupların liderleri tutuklandı. Liderleri tutuklu olan siyasi grubun liderleri siyasi sürece nasıl dahil olacak? Haftalardır son derece barışçıl yöntemlerle, güzel mesajlarla meşruiyetin yeniden inşası konusunda göstericiler gösterilerini sürdürdü. Böyle bir ortamda neredeyse bu göstericileri imha mahiyeti taşıyacak şekilde toplu katliam şeklinde bir müdahalede bulunulması hiçbir şekilde kabul edilemez."

Davutoğlu, "Bu görüşmeleri sürdüreceğiz. Biraz sonra da muhataplarımla bazı görüşmelerim olacak. Bizim için önemli olan Mısır'da istikrarın, meşruiyetin yeniden ihdas edilmesidir. Meşruiyetin kaynağı da halktır. Hiçbir güç halka rağmen, halktan meşruiyetini almadan güç kullanamaz, vekil olamaz. Onun idrak edilmesi lazım. Şimdi sayın Baradey'in de istifa etmesi aslında şu andaki darbe yönetiminin meşruiyetinin ne yönde yıprandığını ve ortadan kalktığını ortaya koyuyor. Eğer seçimle iş başına gelen sayın Mursi meşruiyetini kaybettiği iddia ediliyorsa bugünkü yönetimin meşruiyeti nereye dayanıyor?" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.