Davutoğlu: Allah; Elimize, Dilimize, Belimize, Soframıza Haram Yaklaştırmasın

Davutoğlu: Allah; Elimize, Dilimize, Belimize, Soframıza Haram Yaklaştırmasın

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Allah'tan kendilerini Ahi Evran'ın ahlakından ayırmamasını isteyerek, "Elimize, dilimize, belimize, soframıza, kapımıza haram yaklaştırmasın. Bir zerre haramdansa bin yıllık esareti, acıyı, sızıyı tercih ederiz....

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Allah'tan kendilerini Ahi Evran'ın ahlakından ayırmamasını isteyerek, "Elimize, dilimize, belimize, soframıza, kapımıza haram yaklaştırmasın. Bir zerre haramdansa bin yıllık esareti, acıyı, sızıyı tercih ederiz. Allah bizi, haramdan uzak tutsun. Beri kılsın." dedi. Davutoğlu, esnafı AVM'lere, alışveriş merkezlerine kurban etmeyeceklerini, AVM'lerin içinde yüzde 5 kotanın esnafa ayrılacağını, bu yönde yasa hazırlığı içinde olduklarını da açıkladı.

Davutoğlu, Ahi Evran Külliyesi'ndeki 27. Ahilik Haftası Törenleri'nde konuştu. Konuşmasına dün, Bitlis-Diyarbakır karayolunda göreve giderken meydana gelen trafik kazasında şehit olan 3 Özel Harekat polisine Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Davutoğlu, ailelere de taziyelerini bildirdi. Davutoğlu, şöyle konuştu: "Sizlerden de onlar için bir Fatiha okumanızı rica ediyorum. Çünkü onlar bu memlekette huzuru, istikrarı, güveni teminat altına almak için görev yapıyorlardı. Allah rahmet eylesin."

"TEK BİR LOKMA DAHİ OLSA, BU SOFRALARA HARAM YAKLAŞMAYACAK, YAKLAŞTIRMAYACAĞIZ"

Allah'tan kendilerini Ahi Evran'ın ahlakından ayırmamasını isteyen Başbakan Davutoğlu, "Elimize, dilimize, belimize, soframıza, kapımıza haram yaklaştırmasın. Bir zerre haramdansa bin yıllık esareti, acıyı, sızıyı tercih ederiz. Allah bizi haramdan uzak tutsun. Beri kılsın. Onun için son 12 yılda bu sofralar bereketlendi. Bir çok şeyler söyleyenler oldu. Neden 12 yıl önce esnafımız Başbakanlık kapısının önünde elindeki yazar kasayı fırlatıyordu da şimdi her bir esnafımızın gözü ışıl ışıl. Çünkü biz iktidara geldiğimizde 'eline, beline, diline sahip çıkamayanlar' vardı, hortumcular vardı, yolsuzluklarla helal rızkıyla vergi ödeyen kardeşlerimizin vergisini çalanlar vardı. Şimdi bütün bu kapılar kapandığı için 12 yılda yepyeni bir Türkiye inşa edildi. Size sözümüzdür; Kırşehirliler ve sizin nezdinizde bütün milletimize sözümüzdür, tek bir lokma dahi olsa, bu sofralara haram yaklaşmayacak, yaklaştırmayacağız." şeklinde konuştu.

"BİR VEKİL MEHMETÇİĞE TAŞ ATMA EDEPSİZLİĞİNİ GÖSTERDİ"

Bir buçuk milyon Suriyeli'ye Türkiye'nin bağrını açtığını kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi: "Onlarla soframızı paylaştık, Ahi Evran ne dediyse onu yaptık. Yedi düvel ne dese önemli değil. Ahi Evran'ın dediğini yapmak önemli. Şimdi Kırşehirliler o kardeşlerimize kapımızı, soframızı açmamızdan razı mısınız? (Evet) Ahi Evran'ın torunlarında başka bir şey beklenmez zaten. Bunları açtık ve açmaya devam edeceğiz. Bakınız son dönemde Kobani'den gelen kardeşlerimize de kapımızı açtık, hiç bir ayrım gözetmedik. Ama bir vekil tuttu, o kardeşimizi, o kardeşlerimizin elinden tutarak, sınırlarımızın içine çeken o aziz Mehmetçik'e taş atma edepsizliğini gösterdi. Ona buradan sesleniyorum; 'Suriye'den gelen o kardeşlerimiz etnik ve mezhebi kökeni ne olursa olsun gelenler, senin için gelmediler, sen orada olduğun için gelmediler, Mehmetçik'in gölgesinde huzur bulacağız' diye geldiler. Eğer Mehmetçik orada olmasaydı onlar o kapıya sığınamazlardı. bu toprakların muhafızı da hamisi de bu millettir. Eğer o sınırı Mehmetçik huzurla beklemeseydi o kardeşlerimiz Türkiye'ye gelmez başka yere giderlerdi. Biz Suriye ve Irak'a dönerdik. Bu rüyayı görenler, bunu düşünenler hiç heveslenmesinler. Bu topraklarda bir daha kardeş kavgası yapılmasına da izin vermeyeceğiz bu topraklarda kaos çıkarmak isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz. Gerektiğinde Ahi Evran'ın ilim adamı vasfıyla bilgiyle donanacağız, gerektiğinde Ahi Evran'ın esnaf vasfıyla ahlakla donanacağız, donandık. Ve gerektiğinde Ahi Evran'ın istilacılara karşı o yürekli cesur siyasi tavrıyla tavır göstermekten çekinmeyeceğiz. Bizim pirimiz, önderimiz Ahi Evran'dır ve o gelenekten gelenlerdir."

"KESİNLİKLE ESNAFLARIMIZI AVM'LERE KURSAN ETMEYECEĞİZ"

Esnafların her türlü meselesine sahip çıkacaklarını kaydeden Davutoğlu, "Onun için bir yasa hazırlığı içindeyiz. Perakende Yasası ile ilgili. Buradan esnaf geleneğinin sürmesi bakımından bütün ilgili taraflara bir kez daha seslenmek istiyorum; kesinlikle esnaflarımızı AVM'lere, alışveriş merkezlerine kurban etmeyeceğiz. Esnaf geleneğimiz sürecek. Nasıl o helal rızıkla belki az sermayeyle, belki dar sermayeyle ama çok geniş bir yürekle mahalleliyle bütünleşen, şehirliyle yaşayan bu esnaflarımız varya onların bir çay bardağındaki çayın verdiği hazzı başka kimse veremez. Onları koruyacağız. AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnafa ayrılacak, bunu yapmayan AVM'ler bir anlamda faaliyetlerini de yerlerine getiremeyecekler. Yine bu merkezlerde unutulmuş sanatlarla ilgili olarak özel mekanlar ayıracağız." diye konuştu.

Konuşmasının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Davutoğlu'na Şet kuşattı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.