Davutoğlu: Ali Fuat Başgil'e Yapılan Muameleyi Erdoğan'a Da Yapmak İstediler

Davutoğlu: Ali Fuat Başgil'e Yapılan Muameleyi Erdoğan'a Da Yapmak İstediler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçmişte dikta döneminde reisi cumhur adaylığı engellenen Ali Fuat Başgil'e yapılan muamelenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da yapılmak istendiğini savundu. Davutoğlu, "Onların planlarının üstünde öyle...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçmişte dikta döneminde reisi cumhur adaylığı engellenen Ali Fuat Başgil'e yapılan muamelenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da yapılmak istendiğini savundu. Davutoğlu, "Onların planlarının üstünde öyle bir irade vardı ki bunu engelleyemediler. O Allah'ın iradesidir, onun kaderidir ve onun kaderinin tecelli etmesini sağlayan Türk milletinin aziz milli iradesidir." dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) 2014-2015 akademik yıl açılışına katılmak için Samsun’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, OMÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde yapılan törenin ardından Kurtuluş Yolu'nda düzenlenen toplu açılışa katıldı. Açılışa katılan partililere seslenen Başbakan Davutoğlu, dikta döneminde Samsunlu Ali Fuat Başgil'in cumhurbaşkanı seçtirilmediğini, aynısının Recep Tayyip Erdoğan için de yapılmak istendiğini söyledi.

Davutoğlu, "Samsunlu Ali Fuat Başgil silahlarla tehdit edilip adaylıktan çektirilmişti. Şimdi son bir yıldır yaşadıklarımıza bakın Aziz Samsunlular. Ali Fuat Başgil gibi onurlu bir bilim adamının, devlet adamının hemşehrisi olan Samsunlular... Aslında son bir yıl içinde Ali Fuat Başgil'e yapılan muamele Sayın Cumhurbaşkanımıza yapılmak istendi. Gezi olaylarıyla ve arkasından kışkırtılan 17-25 Aralık operasyonlarıyla dolaylı olarak şu verilmek istendi: Nasıl Ali Fuat Başgil'i, halkın içinden gelen değerli insanı cumhurbaşkanı yapmamışsa bir vesayet rejimi, o zamanki dikta ve darbe yönetimi, biz de Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı yapmayacağız, yaptırmayacağız demek istediler. Ama onların planlarının üstünde öyle bir irade vardı ki bunu engelleyemediler. O Allah'ın iradesidir, onun kaderidir ve onun kaderinin tecelli etmesini sağlayan Türk milletinin aziz milli iradesidir. Onun için Samsunlular size teşekkür ediyoruz. Bütün bu oyunu bozdunuz. Bütün bu oyunu bozarak buradan cumhurbaşkanımızın başbakan olarak başlattığı kampanya ile birlikte 10 Ağustos'ta nihai mühür vuruldu. Çok hesap ettiler; beklediler ki Gezi provokatörleriyle bizi yolumuzdan engelleyebilecekler... Engelleyemediler. Milyonlar meydanları doldurdu, 'yeter söz de karar da artık milletindir' dedi." şeklinde konuştu.

"MİLLİ İRADEMİZİ KİMSE TEHDİT EDEMEYECEK"

17-25 Aralık operasyonlarıyla hükümeti devirmek için her türlü komplonun kurulduğunu savunan Davutoğlu, "Hesap neydi biliyor musunuz? 30 Mart'a kadar AK Parti hükümetini devirebilmek. Bizi millet getirmiş, kim götürebilir. Millet ayağa kalkmışken, onun adına ayağa kalkanları kim geri adım attırabilir. Samsun'a ilk adımla çıkmış olanlar, o adımdan rücu ederler mi? Etmedik. 30 Mart'ta bu oyunlar bozuldu. Hamdolsun çok büyük bir başarıyla 30 Mart seçimlerini geçtik. Ondan sonra beklediler ve istediler ki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önünde bazı kumpaslarla yine cumhurbaşkanlığı seçimleri etkilenebilsin. O da olmadı. 10 Ağustos'ta da milletimiz yüzde 52,5 oyla ilk defa doğrudan kendi cumhurbaşkanını seçti. Samsun'a teşekkür ediyoruz. Yüzde 65 oyla buna destek verdi ve dedi ki Samsun'dan yükselen meşaleyi kimse susturamaz. Ondan sonra beklediler ki AK Parti içinde fitne çıksın. Farklı görüşler ortaya çıksın ve AK Parti içinde bir türbülanslar yaşansın. Bizler bu yola Hakk'ın ve halkın rızası için çıkmış biz AK Parti kadroları buna izin vermedik. Omuz omuza verdik, gönül gönüle verdik ve olağanüstü kongremizde bendenize başbakanlık ve genel başkanlık görevleri tevdi edildi. Onun için Samsun'dayız. Aziz Samsunlular, bu emaneti bu fani omuzlarına devralmış bir kardeşiniz olarak size söz veriyorum; Nasıl Samsun izzetimizin, istiklalimizin, hürriyetimizin meşalesini yakmışsa, bütün Samsunlular ve bütün milletimiz adına söylüyorum ki bundan sonra bu meşale ebediyete kadar yanacaktır. Bizim istiklalimizi bizim hürriyetimizi, bu hürriyeti ve istiklali teminat altına alan milli irademizi kimse tehdit edemeyecektir." diye konuştu.

"BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI EBEDİYEN TARİHE GÖMECEK ŞEKİLDE ORTAÖĞRETİMDE SERBEST BIRAKTIK"

62. hükümetin ilk icraatlarından birinin başörtüsünü ortaöğretim kurumlarında serbest bırakmak olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Gururla ve iftiharla söylüyorum, 62. hükümetin ilk icraatlarından biri başörtü yasağını ebediyen tarihe gömecek şekilde ortaöğretimde de başörtüyü serbest bırakmak olmuştur. Bu milletimizin iradesidir ve bu iradeden geri dönüş asla olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NA YÜKLENDİ

Muhalefet partisi CHP'ye de yüklenen Davutoğlu, şunları söyledi: "Kılıçdaroğlu, önce mahalle baskısından bahsediyorsa, mahallle baskısı ile imza attırıp kendisini aday gösterdiği 944 kişiden 204 kişisinin niye kendisine oy vermediğini izah etsin. Niye oy vermediler onlar? Ya mahalle baskısıyla imza attılar ya da senin genel başkanlığına inanmadıkları için oy vermediler. Önce bunun hesabını ver. Önce bunu tartış kendi içinde. Milletimizin başörtüsü ile kimseyi oynatmayız. Başı açı kardeşlerimizin hukukunu da kimseye çiğnetmeyiz. Onlar eşit vatandaşlar olarak bu hakları kullanacaklar."

Davutoğlu, buradaki konuşmasının ardından yapılan tesislerin kurdelesini kestikten sonra sonra Samsun Valiliği'ne ziyarette bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.