Darıca Belediyesinin Logosu Değişti
Darıca Belediyesi Nisan ayı meclis kararının ardından resmi yazışmaları da tamamlayarak logosunu değiştirip, ’Gönül Birliği Kapısı’nı yeni logosu olarak belirledi.
Geçtiğimiz yıl başvurusu yapılan ’Marka Tescil’ yazısının ilgili mercilerce onaylanmasının ardından meclisin onayına sunulan yeni logo, mecliste de kabul edilirken, hemen ardından resmi yazışmalar tamamlanarak Darıca Belediyesi’nin yeni logosu olarak kullanılmaya başlandı.
Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın "Hizmet gönül işidir" anlayışıyla adını koyduğu ve hayata geçirdiği projelerden biri olan Darıca girişindeki Gönül Birliği Kapısı ilçenin adeta sembolü haline gelirken, bundan sonra Darıca Belediyesi’nin yeni logosu olarak kullanılacak.
Sanat İstanbul tarafından projelendirilen Gönül Birliği Kapısı’ndaki figürlerin her birinin özel bir anlamı var. Anadolu’da kurulan Türkiye’nin de içinde olduğu son üç büyük devletten izler taşıyan kapı, adeta Darıca’nın Doğu’nun Batı’ya açılan kapısı olduğunu ifade ediyor.
Konuyla ilgili düşüncelerini açıklayan Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ise ilçenin adeta simgesi haline gelen Gönül Birliği Kapısı’nın bundan böyle belediyenin logosu olarak ta kullanılacağını söyledi.
Başkan Karabacak “Avrupa’ya sefere çıkan Müslüman ordularının İstanbul’dan önceki son mola yerinin Darıca olduğunu anımsatan Gönül Birliği Kapısı önemli bir sanatsal eser olarak görenlerin hayranlığını kazanıyor.Gönül Birliği Kapımız bu yönüyle, hem Anadolu medeniyetinin dünyaya açılmasını, hem de dünyanın Anadolu’yla Darıca üzerinden tanışmasına işaret ediyor. Selçuklunun yetiştirdiği gönül insanı olan Mevlana’nın "Gönül vermedikçe gönül bulamazsın" anlayışından hareketle “Gönül Birliği Kapısı” adını verdiğimiz bu eser “Geçmişten Geleceğe Büyük Türkiye’ vizyonunun bir parçası olarak şehrimizin simgesi haline geldi.Gönül Birliği Kapısı’nın tepe noktasında duran yıldızın, sırt sırta vermiş hilallerin ve süslemelerin her birinin bir karşılığı var. Kapının kündekari işlemeleri Selçuklu Devleti’nden günümüze kalan en kıymetli süsleme sanatlarından biri. Kapıda kullanılan hilallerin içerisindeki bu süsleme sanatının ana parçası olan ve Selçuklu Devleti’nin mimari sembolü olarak bilinen 8 köşeli stilize yıldız, sayısal olarak ’merhamet, şefkat, sabır, doğruluk, sadakat, tevazu, cömertlik ve şükür’den oluşan sekiz erdemi temsil ediyor. Hilallerin bir tanesi Selçuklu Devleti’ni diğeri ise üç kıtaya yayılan ve dünyanın önemli bir bölümüne hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nu temsil ediyor. Kapı süslemesinde en tepede kullanılan yıldız ise Türkiye Cumhuriyeti’ni ve bir arada yaşamayı temsil ediyor. Yıldızın en tepede konumlanması Cumhuriyet’in medeniyet temellerinin sağlamlığına ve iki köklü medeniyetin birikimlerinin üzerinde yükselmesine işaret ediyor.” diyerek Gönül Birliği Kapısı ile ilgili bilgiler aktarırken yeni logonun Darıca’ya hayırlı olması temennisinde bulundu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.