Darbe Günlükleri Soruşturması Ankara'ya Gönderildi

Darbe Günlükleri Soruşturması Ankara'ya Gönderildi

Ergenekon soruşturması kapsamında 'darbe günlükleri', Cumhuriyetçi Çalışma Grubu ve Kitleşim belgesine ilişkin yürütülen soruşturmalar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yetkisizlik kararı ile Ankara’ya gönderildi. Ankara...

Ergenekon soruşturması kapsamında 'darbe günlükleri', Cumhuriyetçi Çalışma Grubu ve Kitleşim belgesine ilişkin yürütülen soruşturmalar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yetkisizlik kararı ile Ankara’ya gönderildi. Ankara ve İstanbul arasındaki uyuşmazlık üzerine Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın Ankara’ya gönderilmesi gerektiğine karar verdi.

2007 yılında ortaya çıkan ve emekli Oramiral Özden Örnek’e ait günlüklerle ilgili soruşturma 7 yılda 6 savcı değiştirdi. Soruşturma son olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından ele alındı. Soruşturma dosyasını inceleyen Savcı Mesut Erdinç Bayhan yetkisizlik kararı verdi. Daha önce de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yetkisizlik kararı verdiği dosya uyuşmazlık nedeniyle Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi, dosyadaki olayların Ankara’da gerçekleştiği gerekçesiyle yetkili merciin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olduğuna karar verdi.

Eski Ergenekon savcıları Zekeriya Öz tarafından başlatılan daha sonra Cihan Kansız ve Muammer Akkaş tarafından yürütülen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu ve Kitleşim soruşturma dosyalarına da savcısı Mesut Erdinç Bayhan tarafından suç unsuru olduğu iddia edilen eylemlerin Ankara’da gerçekleştiği gerekçesiyle yetkisizlik verildi ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Özden Örnek’in kaleme aldığı 2001- 2003 yılları arasında yaşananları anlatan günlükler ilk olarak Nokta Dergisi’nde yayınlanmıştı. 2007 yılında yayınlanan günlüklerde AK Parti hükümetinin devrilmesi için yapılan çalışmalar anlatılmıştı. Günlüklerde “Sarıkız”, “Yakamoz”, “Eldiven” ve “Ayışığı” isimli darbe planlarından bahsediliyor. Darbe Günlükleri soruşturmasında emekli Orgeneraller Özden Örnek, Aytaç Yalman ve Özden Örnek şüpheli olarak yer alıyor.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 2003-2004 yıllarında yasa dışı kurulduğu öne sürülen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu (CÇG)ile de soruşturma başlatılmıştı. 2008 yılında Zekeriya Öz tarafından başlatılan soruşturmada birçok askeri personelin ifadesi alınmıştı. Ergenekon iddianamesinde de yer verilen CÇG, ‘ülkede irtica tehlikesinin bulunduğu yönünde kamuoyu oluşturmak için provokatif değişik faaliyetlerde bulunan grup’ olarak tanımlandı. CÇG’ye yönelik soruşturması kapsamında en son savcı Muammer Akkaş, bazı askerlerin şüpheli bazılarının da tanık olarak ifadesini almıştı.

Kitleşim adlı belge Gölcük’teki Donanma Komutanlığı İstihbarat Şubesi’nde 2010 yılında Savcı Fikret Seçen gözetiminde yapılan aramada zemin altına saklanan çuvaldaki bir CD’den çıkmıştı. Ergenekon davasında darbeye teşebbüs suçundan verilen müebbet hapis cezalarının delillerinden biri olan Kitleşim adlı belgede adı geçen 41 kişi hakkında Ergenekon mahkemesi olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine savcı Muammer Akkaş soruşturma başlatmıştı.

Kitleşim belgesinde “İnternet Ekipleri Kurulmalı, Sivil Dağıtım Ağları Geliştirilmeli, Mail Listeleri Toplanmalı, Medya İletişim Koordinasyon” başlıkları altında medya ve kamuoyunun yönlendirilmesinde görevlendirilecek isimler olduğu belirtilmişti. “Üretim, Emekli, Muvazzaf ve Yurt dışı” alt başlıkları altında görev dağılımı yapılan isimler arasında çoğunluğu görevde olan askerlerin de bulunduğu 41 kişinin yer aldığı kaydedilmişti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.