Danıştay’ın, Bayram Yönetmeliği İptal Davasının Reddine Chp’den İtiraz

Danıştay’ın, Bayram Yönetmeliği İptal Davasının Reddine Chp’den İtiraz

CHP'li bazı milletvekillerinin, 'Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'nin, Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle D.

CHP'li bazı milletvekillerinin, 'Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'nin, Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da açtığı dava reddedildi. İptal davasında yürütmeyi durdurma isteminin reddedilmesi üzerine CHP’li vekiller itiraz etti. Vekiller, itiraz dilekçelerini Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na iletti.

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 13 milletvekili, Bakanlar Kurulu'nun 16 Nisan 2012 tarihli kararıyla sınırlanan ulusal bayramlar, törenler ve kutlamalar ile ilgili olarak Danıştay 10. Dairesi'ne iptal davası açmıştı. Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanması ve yürürlüğe girmesinin ardından CHP milletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz, Emine Ülker Tarhan, Fatma Nur Serter, Ahmet Toptaş, Ali Rıza Öztürk, Gürkut Acar, Mahmut Tanal, Tufan Köse, Emre Köprülü, Celal Dinçer, Haluk Eyidoğan, Engin Altay, Malik Ecder Özdemir, “Yönetmeliğin uygulanmasına devam edilmesi halinde ulusal değerlerimizin, tarihsel bilincimizin, toplumsal hafızamızın yok edildiği inancıyla ulusumuzun derinden yaralanması söz konusu olduğu” gerekçesiyle yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini istemişlerdi. Milletvekillerinin, yönetmeliğe karşı Danıştay 10. Dairesi’ne açtıkları 2012/9113 Esas sayılı davada yürütmenin durdurulması istemi 4 Temmuz 2013 tarihli kararla reddedildi.

13 CHP MİLLETVEKİLİNE TEBLİĞ EDİLDİ

Yürütmenin durdurulması isteminin red kararı, 24 Temmuz 2013 tarihinde 13 CHP milletvekiline tebliğ edildi. Davayı açan 13 milletvekili, yürütmenin durdurulmasının reddinin Anayasa, yasa ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle yasal süresi içerisinde karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz etti. İtiraz eden 13 CHP milletvekili, “Danıştay 10. Dairesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararda hiçbir gerekçe gösterilmemiştir. Ulusal bayramların unutturulması, bayram kutlamalarına halkın, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımının engellenmesi, hatta yasaklamalara rağmen çelenk koyan siyasi parti temsilcilerine ceza verilmesine yol açan iptal konusu edilen yönetmeliğin, yürütmesinin durdurulmasının reddi kararında mahkemece haklı ve makul bir gerekçe gösterilemediği çok açıktır. Ülkemizin emperyalizme ve işgalci güçlere karşı verdiği büyük Kurtuluş Savaşı’nın, Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerinin, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin, ulusal bilincimizin ve tarihi hafızamızın simgesi olan bayramlarımızın değersizleştirilmesi, sönükleştirilmesi, giderek de toplumsal hafızamızdan silinmesine dönük bir çabanın ürünü olan söz konusu yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasının reddine karar veren mahkeme, Türk milleti adına karar verdiğini anımsayarak en azından red kararının gerekçesini asıl sorumlu olduğu Türk milletine açıklamalıydı.” diyerek, yürütmenin durdurulmasının reddine karşı verdikleri itiraz dilekçesini, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na iletti.


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.