Cumhurbaşkanı Gül: Zaman Kaybetmeden Diğer Fasılların Açılması Gerekir

Cumhurbaşkanı Gül: Zaman Kaybetmeden Diğer Fasılların Açılması Gerekir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 22. Faslın müzakereye açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek ‘‘Yeni bir faslın açılması doğru yolda atılmış bir adımdır; zaman kaybetmeden diğer fasılların da açılması gerekir.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 22. Faslın müzakereye açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek ‘‘Yeni bir faslın açılması doğru yolda atılmış bir adımdır; zaman kaybetmeden diğer fasılların da açılması gerekir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin temel önceliğinin, müzakere sürecinin başarıyla tamamlanması olduğunu vurgulayarak, bunun her iki tarafın da yararına olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda AB liderlerinden vizyoner bir yaklaşım beklediğini kaydederek, “Yeni bir faslın açılması doğru yolda atılmış bir adımdır; zaman kaybetmeden diğer fasılların da açılması gerekir.” dedi.

Türkiye’nin AB üyelik sürecinin kapsamlı biçimde ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin temel önceliğinin, müzakere sürecinin başarıyla tamamlanması olduğunu ve bunun her iki tarafın da yararına olduğunu vurguladı. AB liderlerinin, Türkiye’nin üyelik sürecini stratejik bir bakış açısıyla ele alarak cesaretli ve vizyoner bir yaklaşım sergilemelerinin beklendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, 22 No’lu Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu Faslının açılmasının ise doğru yolda atılmış bir adım olduğunu kaydetti. Zaman kaybetmeden diğer fasılların da açılması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Komiser Füle’nin yapıcı çabalarının ise Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ TİCARİ ANLAŞMALAR

Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTYO) müzakerelerine paralel olarak, AB ile Gümrük Birliği tesis etmiş bir ülke olarak Türkiye’nin aynı ekonomik ortaklık alanında yer aldığı ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine başlanması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede AB’nin Gümrük Birliğinden kaynaklanan yükümlülükleri bulunduğuna da dikkat çekti.

FÜLE: YENİ FASILLARIN AÇILMASI HUSUSUNDA TÜRKİYE İLE AYNI FİKİRDEYİZ

AB Komiseri Füle ise Türkiye’nin AB üyelik müzakere sürecinde sürdürülebilir bir ivme yakalamaya gayret ettiklerini ve Pozitif Gündem ile sağlanan müspet havanın artık doğrudan üyelik sürecine yansıtılması gerektiğini söyledi. Müzakere sürecinde ilave fasılların açılması gerektiğini hususunda Türkiye ile aynı fikirde olduklarını beyan eden Füle, bazı fasıllar üzerinde özellikle durduklarını ifade etti. Türkiye ile yürüttükleri çalışmalar çerçevesinde, Vize Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşmasına ilişkin sürecin yakında başlamasını ümit ettiklerini söyleyen Komiser Füle, Kıbrıs’ta taraflar arasındaki müzakerelerin ise bir an evvel başlatılmasını arzu ettiklerini belirtti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.