Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye, Geçmişteki Noksanlıklarını Düzeltmiştir

Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye, Geçmişteki Noksanlıklarını Düzeltmiştir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin insan hakları konusunda geçmişte bir takım eksiklikleri olduğunu fakat son yıllarda yapılan köklü reformlarla bu konudaki noksanlıkların düzeltildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin insan hakları konusunda geçmişte bir takım eksiklikleri olduğunu fakat son yıllarda yapılan köklü reformlarla bu konudaki noksanlıkların düzeltildiğini kaydetti.

Norveç Kralı V. Harald, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaret, Türkiye ile Norveç arasında diplomatik ilişkilerin tesis edildiği 1926 yılından bu yana devlet başkanı seviyesindeki ilk ziyareti teşkil ediyor. Cumhurbaşkanı Gül, Kral V. Harald’ı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Kral V. Harald ve eşi Kraliçe Sonja ile bir süre görüştü.

Ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Norveçli bir gazetecinin Türkiye’deki insan hakları konusunu sorması üzerine ‘‘Samimiyetle ifade etmek isterim ki, geçmişte bu konuda eksikliklerimiz vardı. Biz de doğrusu bunun farkındaydık. Bunun için hükümetimiz, TBMM, Bakanlar Kurulu son yıllarda çok köklü reformlar yaptı. Türk demokrasisinin standartları çok yükseldi. Bugün açıkçası insan hakları standartlarının yüksek olması o ülkeleri daima onure eder.’’ sözlerine yer verdi.

‘SİZİN ÜLKENİZDE DE TENKİTLER, TALEPLER OLABİLİR’

‘‘Şunu bugün söyleyebilirim ki; Türkiye geçmişteki noksanlıklarını düzeltmiştir." Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Şüphesiz ki iyileşmenin sonu yoktur. Eminim ki sizin ülkenizde de bir sürü tenkitler, bir sürü yeni talepler söz konusu olabilir. ABD’de ya da başka bir ülkede olabilir. Önemli olan, bu konudaki bakış ve zihniyet meselesidir. O açıdan Türkiye’yi, bugünkü ülkeyi yönetenlerin zihniyeti, insan hakları meselesinin çok önemli olduğunu ve hepimizin buna çok önem verdiğimizi ifade etmek isterim.’’

SURİYE KONUSU ELE ALINDI

Ortadoğu ve Suriye konusunun da ele alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de 600 bin Suriyeli mülteci yaşadığına dikkat çekerek, uluslar arası camiadan bu konuda yeterince yardım gelmemesini eleştirdi.

Norveç Kralı V. Harald ise coğrafi olarak Suriye’ye uzak olduklarından kimseyi göndermediklerini, ancak gıda ve ekipman yardımında bulunduklarını ifade etti.

Norveç’i bölgesinde ‘soft power’ olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülke arasındaki başta enerji sektörü olmak üzere birçok alanda ortak işbirliği içinde olduğunu ifade etti. Konuk kral ise Avrupa’nın en eski anayasalarından birisinin Norveç anayasası olduğunu kaydederek, Türkiye’deki yeni anayasa çalışmalarının başarı ile nihayetlendirilmesi temennisinde bulundu.

ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

Baş başa görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Harald heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti ile Norveç Krallığı arasında enerji alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı imzalandı. Zapta Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız imza attı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.