Çukurova Kitap Fuarı, 7’inci Kez Kapılarını Açtı

Çukurova Kitap Fuarı, 7’inci Kez Kapılarını Açtı
Çukurova Kitap Fuarı, 7’inci kez kapılarını kitapseverlere açtı. TÜYAP Adana Fuarcılık A.

Çukurova Kitap Fuarı, 7’inci kez kapılarını kitapseverlere açtı. TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş.nin Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 235 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarda, Adanalı yazar Orhan Kemal, doğumunun 100. yılı dolayısıyla bir dizi söyleşi, panel, sergi ve ‘Orhan Kemal 100 Yaşında Sempozyumu’ ile anılıyor. Fuarda, söyleşi, şiir dinletisi, panel ve çocuk etkinlikleriyle birlikte 60 etkinlikte 300 yazar imza günlerinde okurlarıyla bir araya geliyor.

TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Vali Yardımcısı Durmuş Gençer, ilk emri ‘oku’ olan bir dinin ve kültürün mensupları olduklarını dile getirdi. Gençer, bilgiye giden yolun kitap okumadan geçtiğine işaret etti.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da Adana’dan çok muhteşem insanların yetiştiğini ifade etti. Aldırmaz, “Biz bunu görmezsek, bu ihtişamı yaşatmazsak büyük kusur işlemiş olacağız. Bir kentti kent yapan kültür sanattır. Orhan Kemal’in, Yaşar Kemal’in, Demirtaş Ceyhun’nun, Abidin Dino’nun yetiştiği olan bu şehirde olmaktan mutluyuz.” dedi.

Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ‘Uluslar büyük evlatlarıyla soluk alır’ dizesini hatırlatan TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, "Bence büyük kentler de büyük evlat, yazar ve sanatçılarıyla soluk alıyor. Benim için de Adana öyle... Orhan Kemal'den başlayıp, Yaşar Kemal ve Yılmaz Güney'e kadar büyük bir sanatçı ve yazar listesi benim gözümde Adana'yı seçkin bir şehir yapıyor. Burada kültür merkezleri ile tiyatroların açıldığını söylendi. Artık uluslararası görüşmelerde itibar sanatla mümkün kalıyor. Hiç kimseye bir kentte yapılan alışveriş merkezleri, lüks sitelerden söz edilmiyor. Hatta edilince şaşırılıyor. Ama orada açılan tiyatrolar, yapılan ödüller hemen dikkati çekiyor. Onun için Adana’nın açılışlarına her zaman gelmeyi çok zevkli ve onurlu bir görev saydım.” diye konuştu.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise Adana’nın edebiyatta önemli bir kent olduğunu vurguladı. Adana’nın Türkiye’deki yayıncılık sektöründe yüzde 5’lik payının bulunduğunu kaydeden Celal, Türkiye’de geçen yıl bin 732 yayıncının 47 bin 352 çeşit (başlık) kitap yayınlandığını söyledi. Toplam 536 milyon 259 bin 40 adet kitap üretildiğini açıklayan Celal, bu kitaplar için 330 milyon 17 bin 403 adet bandrol satın alındığını kaydetti. Celal, bu rakamlara kişi başına 7.1 kitap düştüğünü vurguladı. UNESCO’nun 2012 verilerine göre 42 bin 337 çeşit kitapla Türkiye’nin dünyanın en büyük 13. kitap üreten ülkelerinden biri olduğunu dile getiren Metin Celal, “Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) araştırmalarına göre Türkiye 1 milyar 682 milyon Euro ciro ile dünyanın en büyük 13. yayıncılık sektörü.” şeklinde konuştu.

Çukurova Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ile çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı açılışta Orhan Kemal’i anlatan “Bereketli topraklar yolculuğunda” isimli sergi ilgiyle gezildi. Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, basın mensuplarının sorusu üzerine bu yılın kendisi için önemli olduğunu kaydetti. Öğütçü, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne (BTÜ) babasının adının verilmesini istedi.

Girişin ücretsiz olduğu fuar 18 Ocağa kadar 10.00-20.30 kapanış günü ise 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilir.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.