Çocuklarınıza bardağın dolu tarafını gösterin
Gençlik Eğitim Kurumları Rehber Öğretmenleri Halim Selvi ve Mehmet Doğan, öğrenci ve velilere sınav öncesi bazı tavsiyelerde bulunarak, bu sürecin en az zararla atlatılması için ipuçları verdi. Rehber Öğretmenler, öğrencilere “Kalan süreyi en iyi şekilde değerlendirmeleri” için bazı metodlar sunarken, anne ve babalara da “çocuğunuzun her daim yanında olun” çağrısında bulundu.
OLUMSUZLUKLARI FIRSAT OLARAK GÖRÜN
Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Halim Selvi, öğrenciler pandemi sürecinde gelecek arayışını, her yıl olduğu gibi “sınav” gerçeğiyle vereceklerini dile getirdi. Bu gerçeğin kabul edilmesi ve üzerine gidilmesi durumunda, öğrencilerin belirsizlik, sıkılganlık ve endişe durumlarını daha rahat yenebileceğini söyleyen Selvi, yüzbinlerce öğrencinin, üniversite sınav tarihleriyle ilgili endişeli olduklarını belirtti. Selvi, şunları kaydetti: “ Öğrencilerin genel olarak zaten bir sınav stresi vardı. Bu duruma bir de 'Pandemi' stresi eklendi. Bu yıl hem lise hem üniversite sınavları alışılagelmişin dışında olacak. Peki, öğrenciler bu strese başa çıkmak için ne yapmalı? Nasıl önlemler almalı ve ne gibi hazırlıklar yapılmalı? Yapılan tüm çalışmalar öğrencileri daha sağlıklı ve özenle yükseköğretim / üniversite programlarına vakitlice yerleştirebilmek için. Bu amaçla çalışan, çabalayan kurulların bu niyette olduklarını bilmeli tüm öğrenciler. Böyle olursa kendilerini daha rahat ve kendilerinden daha emin bir şekilde sınav olgusunu atlatabilecekler. Evet, hem tarih olarak daha sıcak bir zamandan yaklaşık bir ay kadar geriye alınması hem de müfredatın birinci dönemle sınırlandırılması kendilerinin lehine olan bir durum olarak görülebilir. Hem tatil yapabilme fırsatları olacak hem stresten daha erken kurtulmuş olacaklar ve de sorumlu oldukları konular, daha net gördükleri yerlerden olacaktır.
ÇOCUKLARINIZA HUZURLU BİR ORTAM OLUŞTURUN
Öğrencilere ve velilere sınav öncesi tavsiyelerde bulunan Selvi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sınava zamanına kadar gerçek sınav saatinde deneme yaparak sınavın bir provasını yapabilirsin. Arkadaşlarınla deneme sonuçlarını karşılaştırmamalısın. Arkadaşlar ve ailenizle sınav hakkında gerginlik oluşturabilecek konuşmalardan kaçınmalısın. Hangi okullara yerleşebilirim, kaç net yaparsam hangi okula girerim gibi kaygıyı ortaya çıkaran düşünceleri sınavdan sonraya ertelemelisin. Zihnini 'Ya hata yaparsam!' kaygısından uzaklaştırmalısın. 'Çalıştım ve karşılığını almak için uğraş vereceğim' anlayışında olmalısın. Arada nefes ve gevşeme egzersizleri yapabilirsin. Sınav öncesi uyku düzenine dikkat etmelisin. Ayrıca aileler sınavı daha sakin karşılamalı. Sınav yaşamın en önemli olayı değildir. Bilinmelidir ki kaygı bulaşıcıdır ve aileler kendi kaygılarını çocuklarına bulaştırmamak konusunda dikkatli olmalıdırlar. Aileler sınırlarının farkında olmalı. Sınavla ile ilgili konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, çocuklarını akranlarıyla karşılaştırmaktan, kıyaslamaktan kaçınmalıdırlar. Aileler ümit verici, yüreklendirici davranmalı. Çocuğunuzun gençlik döneminde olduğunu unutmayın! Olağanüstü davranmayın onlara. Sınava sayılı günler kala gençlerle iletişimde ebeveynler güven vermeli, olumlu geri bildirimlerde bulunmalıdır. Yapılan çalışmaları ve emeklerini göz önüne alarak bardağın dolu tarafını görüp ümit verici olmalılar. Eğer çocuğunuzun gerçekten çalıştığını gözlemleyebiliyorsanız 'Ne kadar emek harcadığını görüyorum, hiçbir emek karşılıksız kalmaz!' demek daha etkili olacaktır. Çocuklarınıza huzurlu bir ortam oluşturun. Genç koşulsuz sevilmeli, başarı odaklı olunmamalıdır. Sevgiyi şartlı sunmayın! Her şeyden evvel sevgi odaklı olunmalı, sınav koşullu bir sevgi amaç edinilmemelidir. Sınavı geçilecek bir durak gibi görmeli, hayatın uzun soluklu, inişli çıkışlı bir maraton olduğu genel bakış açısı olmalıdır.”
PANİK SONRASI BİR RAHATLAMA OLDU
Enderun Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Mehmet Doğan da şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl öğrenciler gelecek arayışlarını, adeta evden belirleyecekler. Açıklanan son kararla, 7 Haziran'da yapılması planlanan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 20 Haziran'a ertelendi. 20-21 Haziran tarihlerinde yapılması beklenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise salgın (pandemi) nedeniyle önce 25-26 Temmuz'a erteledi. Sınav tarihini ileriye alınması öğrenciyi rehavete sürükledi ve çalışma temposunda yavaşlama oldu. Ardından sınavın tekrar öne çekilmesi 27-28 Haziran tarihine alınması öğrenciyi tedirgin etti ve panik oldu, konuları yetiştirememe korkusu oluştu ama panik havası kısa bir süre içinde dağıldı. TYT sınavında geçen yıl verilen 135 dakikalık süre, bu yıl için 30 dakika daha ilave süre ile 165 dakikaya çıkarıldı. Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puanı da "bu yıl ile sınırlı kalmak şartıyla" 170'e çekildi. YÖK'ten yapılan açıklamaya göre bu kararla birlikte, geçtiğimiz yılki verilere göre 112 ila 195 bin ilave aday öğrencinin lisans programlarına yerleşebilecekleri tahmin edilmektedir. 12. sınıfın 2.dönem müfredatı, sınav müfredatından çıkarılmış olması öğrencilerimizi rahatlatan bir diğer husus olmuştur. Bu yolla öğrencilerin daha fazla lisans ve ön lisans bölümüne yerleşme ihtimalinin artması ve baraj puanı 170'e düşürülmesi öğrenciyi biraz olsun rahatlattı.”
KALAN SÜREDE YAPACAKLARINIZA ODAKLANIN
“Pandemi sürecinde öğrencilerimiz ders çalışırken haftalık plan yapmalı ve bu plan doğrultusunda çalışmalı, yapmış olduğu plana uymak için kendilerini zorlamalılar” diyen Doğan, “Son bir ay, adayların uzun ve onlara hiç bitmeyecekmiş gibi gelen sınava hazırlık sürecinin sonuna yaklaştıklarını fark ettikleri bir dönem. Adayların bu aşamada daha yapıcı ve kendilerini destekleyici bir düşünce biçimini benimsemesi, geçmiş aylarda yapamadıklarına değil, kalan sürede yapabileceklerine odaklanmaları önemli. Böylece son bir ayı, eksiklerinin olduğu bazı konulara yönelerek, hazırlıklarının son aşamasını tamamlamak için önemli bir fırsat olarak görebilirler. Geçmiş yılların sınav soruları ve deneme sınavlarını zaman tutarak çözmek, adaylara hem eksiklerini fark etmelerini sağlayacak hem de zamanı verimli kullanmada faydalı olacaktır. Çocuklar, etkili konu tekrarı yapın. Genel tekrar testleri ve deneme sınavları çözün. Zamanınızı sınava saatlerine göre uyarlayın. Korkmayın, kendinize güvenin” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.