Çocuklarımız sanal dünyanın ağında!

Çocuklarımız sanal dünyanın ağında!

Pandemi süreciyle birlikte çocuklarda sosyal medya kullanımı ve ekran karşısında vakit geçirme oranı artışa geçti. Birçok çocuk, sanal dünyanın ağına düşerken, kendine güvenini yitirdi, şiddet meyillisi oldu. Anne ve babalar endişeli

Anne ve babalar kadar çocukların da sosyal medyada, televizyon karşısında vakit geçirme oranı arttı. Bu artışla birlikte özgüvenini kaybetmiş, ilişkileri zayıflamış, gerçeklikten uzaklaşmış, şiddete meyilli bir çocuk profili de ortaya çıktı. Çocuklarını psikoloğa götüren ebeveyn sayısında da gözle görülür oranda bir artış yaşandı.

EKRAN BAĞIMLILIĞI PİK SEVİYESİNE ULAŞTI

Çocuklarda sosyal medya kullanımının son dönemlerde giderek arttığına ve artmaya da devam edeceğine dikkat çeken Psikolog Sema Kavak, bu sürecin pik seviyesinin ise pandemi olduğunu söyledi. Pandemide eve kapanan çocuklara anne ve babaları tarafından bir alternatif üretilemediğini işaret eden Kavak, “Anne, babalar kendilerine de bir alternatif üretemedi. Bu sebeple çocuklara da iyi bir rol model olamadılar. Ebeveynler de ekran karşısındaydı” dedi. Ekran bağımlılığının pandemiyle birlikte arttığını tekrar hatırlatan Kavak, “Ekran bağımlılığıyla ilgili artık tedavi protokolleri var. Sosyal medya kullanımından dolayı aileler dağılıyor, çocukların eğitim hayatları bitiyor. Birçok problemin de başlangıç haline geldi bu durum” şeklinde konuştu.

adsiz.jpg

ÇOCUKLARININ FOTOSU ÜZERİNDEN PRİM KASANLAR VAR!

“Anne ve babaların çocuklarına vakit ayırması, sosyal aktivitelerde bulunması, dışarıda yürüyüş yapması, oyunlar oynaması gerekir” diyen Kavak, şunları kaydetti: “Ebeveynler, artık 'Hadi gel kitap okuyalım' diyemiyor çocuklarına. Çünkü anne baba da telefona bakmak varken, kitap okumak istemiyor. Sosyal medya sadece çocuklar üzerinde değil, ebeveynler üzerinde de etkili. Eldeki telefonun, tabletin bırakılması gerekir. Çocuklarımızı, sosyal medyadan uzak tutma adına spora, sanata yönlendirmeliyiz. Maddi olarak durum yetersiz ise dediğim gibi evde çeşitli aktiviteler yapmak gerekir. Sosyal medya, bizim güzellik algımızı, ilişki tarzımızı değiştirdi. Çocuklarla birlikte, anne ve babalar da bu sanal dünyanın ağına düştü. Oysa burası sadece sanal bir gerçeklikten ibaret. Bu gerçeğin çocuklara, ebeveynlere anlatılması gerekir. Sadece sosyal medyada değil, televizyondaki dizi ve programlarda bile gerçeklikten uzaklaşıyoruz. Gündüz kuşağı programlarında anne ve baba profilinin ne seviyeye geldiğini görebilirsiniz. Kendi çocuklarının fotoğrafını paylaşarak, çocuğu üzerinden takipçi ve prim kasan anne, babalar var.”

SOSYAL MEDYA HESAPLARININ ŞİFRESİ BİLİNMELİ

Ekran bağımlılığının artması, sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte çocukların da rtık çok tatminsizleştiğini ifade eden Psikolog Sema Kavak, hiçbir şeyin çocuklara yeterli gelmediğini dile getirdi. Çocukların sahip olduğu hiçbir şeyin kıymetini bilmez olduğunun altını çizen Kavak, “Sosyal medyada o kadar uyaran var ki, alternatifleri görüyorlar. Bu alternatiflere de sahip değiller. Bu sebeple çocuklar anne ve babalarıyla da büyük iletişim problemi yaşıyorlar. Akranlarıyla da problem yaşıyorlar. Özgüven diye bir şey kalmıyor ortada. Yaşanan en küçük problemden dahi olumsuz etkileniyorlar. Kendilerine zarar veriyorlar. Sosyal medya dipsiz bir kuyu. Olumlu yönleri kadar, olumsuz yönleri de çok fazla. Yetişkinler bile bu ayrıma varamazken, çocuklar nasıl varsın? Bu anlamda çocukların sosyal medya hesaplarının gizlilik ayarlarının olması çok önemli. Şifrenin bilinmesi çok önemli. Ailenin çocuğuna bu konuda yeterli bilgiyi vermesi gerekir. Telefonlarda bazı uygulamalar var. Çocukların nereyi takip ettiğini görebiliyorsunuz. Hiçbir aile, bu uygulamayı kullanmayı nedense tercih etmiyor. Özetle, hayatı paylaşırsanız, sosyal medyayı paylaşmak zorunda kalmazsınız” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.