Çocukları virüsten koruyalım

Çocukları virüsten koruyalım

Domuz gribi hızla yayılmaya devam ediyor. Yetkili kurumlar ise domuz gribinden korunmak için birçok tedbire başvururken, vatandaşlara gripten korunma yolları anlatılıyor. Gribin daha çok çocukları tehlike altına alması vatandaşları endişelendiriyor.

Okullar yönetimleri çocukların gripten korunması için eğitici programlar düzenliyor. Bu kapsamda Birol Polat İlköğretim Okulu, Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi işbirliği ile öğrencilere yönelik gripten korunma yollarıyla ilgili bir konferans düzenledi. Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Pratisyen Hekimi Dr. Arif Öğ tarafından verilen konferansta, domuz gribi bulaşma belirtileri ve korunma yolları anlatıldı. Dr. Arif Öğ, domuz gribinin A (H1N1) tipi virüsten kaynaklandığını ve gribin insan, domuz, kuş virüslerinin bir karışımı olduğunu kaydetti. Öğ, sözlerine şöyle devam etti : “Bu gribin birçok belirtisi vardır. Bunlar, öksürük, ateş, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluktur. Bu virüs ise genelde, mevsimsel griple aynı şekilde yayılabilmekte, insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla, grip virüslü yerlere dokunulduktan sonra ellerin ağız ve buruna götürülmesiyle bulaşabilmektedir. Gripli kişi ise 7 gün boyunca hastalığı bulaştırabilmektedir.”
Öğ, virüsten korunmak için ev ve eşyaların temizliğine, doktor kontrolünde ilaç kullanımıyla, risk taşıyan 6 ay–24 yaş genç nüfus, sağlık çalışanları, kronik hastalığı olanların öncelikle aşılanmasıyla, ellerin temizliğine dikkat edilmesiyle korunabileceğini söyledi. Domuz gribinden endişe edilme nedenlerini de anlatan Dr. Arif Öğ, “Hızla bulaşması ve yapısı değişmiş yeni bir virüs olması sebebiyle insanda bağışıklık yoktur. Mevsimsel grip daha çok kronik ve yaşlı insanları tehdit ederken, domuz gribi çocukları ve gençleri tehdit etmekte ve ölüme neden olmaktadır. Bununla birlikte domuz gribinin hastalandırıcılık ve öldürme oranı mevsimsel gripten daha çok azdır. Mevsimsel gripte yılda 250–300 bin ölüm olurken, Ekim 2009 verilerine göre dünyada domuz gribinden ölüm oranı yüzde 0.12’dir. Türkiye’de tespit edilen vaka 958 olup, ölüm oranı 1’dir” diye konuştu. Öğ, domuz gribi belirtileri başladığından itibaren doktora başvurulması gerektiğini belirterek, hastalığa yakalanılmışsa evde istirahat edilmesini ve çevredeki kişilerden uzak durulmasına dikkat çekti.
HASAN AYHAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.