Çocuklarda polen alerjisine dikkat

Çocuklarda polen alerjisine dikkat

Bahar aylarıyla beraber çocuklarda en sık görülen alerjilerin başında polen alerjisi gelirken, uzmanlara göre tüm polenler alerjiye yol açmıyor.

Bahar aylarıyla beraber çocuklarda en sık görülen alerjilerin başında polen alerjisi gelirken, uzmanlara göre tüm polenler alerjiye yol açmıyor.
Medline Konya Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Duruk, polenlerin sıklıkla havada uçuşurken gördüğümüz çiçek tozları olduğunu belirterek, "Her polen alerjiye yol açmaz. Polen boyutları, solunan havadaki polen miktarı ve polenlerin havada kalma süreleri alerjinin yapılarını belirler. Ülkemizde bölgesel farklılıklar olmasına rağmen atmosferde en çok polen bulunan aylar nisan ve hazirandır. Bu aylarda sıklıkla çayır polenleri etkilidir. Hedef organları ise burun ve akciğerlerdir. Etkilenme burunda ise, 'alerjik nezle', akciğerde ise 'alerjik astım' rahatsızlığı ortaya çıkar" dedi.

POLENLERDEN KORUNMA YOLLARI
Polenlerden korunmanın yolları ile ilgili bilgi veren Dr. Mete Duruk, "Hangi polenlere alerji geliştiği saptanmalıdır. Polenlerine alerjik olduğu bilinen bitkilerden olabildiğince uzaklaşılmalıdır. Evin kapı ve pencereleri sıkıca kapatılmalı; evde ve arabada polen filtreleri kullanılmalıdır. Polenlerin atmosferde yoğun olduğu zamanlarda çocukları dışarı çıkarmamalıdır. Dış ortamda ağzı ve burnu koruyan maskeler kullanılmalıdır. Polen zamanı ağaçlık, çimenlik yerlerden çok, deniz kenarını tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.
Alerjik hastalığın tedavisinde ilk yapılması gerekenin hastanın duyarlı olduğu alerjenlerle temasını önlemek olduğunu ifade eden Dr. Mete Duruk şu bilgileri verdi:
"Alerjenden kaçınma tedavinin temelidir. Çünkü birçok alerjik hastalıkta yakınmalar genellikle alerjenle teması takiben ortaya çıkmaktadır. Ancak polenler dış ortamda soluduğumuz havada var olan alerjenler olup bunlardan tümüyle uzaklaşmak olası değildir. Bu yöntemlerle maruz kalınan alerjen seviyesini bir miktar azaltabiliriz. Bu nedenle günümüzde oluşan belirti ve bulgularını kontrol altına almak için oldukça etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar mevcut bulgulara göre değişmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi aşı tedavisi olarak bilinen immunoterapidir. Bu yöntem günümüzde alerjik hastalıklarda tek kür sağlayan tedavi yöntemidir. Hastanın duyarlı olduğu alerjenler gittikçe artan dozlarda enjekte edilerek ya da dil altına damla şeklinde verilerek uygulanır. Polen alerjisine bağlı astım ve alerjik nezleye karşı polen aşısı da bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Aşı yalnızca ve yalnızca uygun ilaç tedavisine rağmen kontrol altına alınamayan hastalarda düşünülmeli, kullanılıp kullanılamayacağına da alerji uzmanları karar vermelidir. Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım gelişme riski olduğundan, ailelerin çocukların yakınmalarına duyarlı ve dikkatli olması gerekir. Çünkü alerjik nezle uygun tedavi edildiğinde astım gelişme riski de azaltılabilir." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.