Çocuklarda alerjiye dikkat!

Çocuklarda alerjiye dikkat!

Özel Selçuklu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Ekin, alerjik vakıaların arttığını belirterek, alerjinin tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalık olduğunu söyledi.

Bir çok anne – babanın kendisi dahil çocuklarının alerjik sorunlarının olduğunu bilmediğini aktaran Dr. Musa Ekin alerjinin bir çok nedeni  olduğunu genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin, gıdaların bilinen bazı sebepler olarak aktarılabileceğini söyledi. Öte yandan alerjinin anne sütünden çocuğa geçebileceği yönündeki inanışların yanlış olduğunu aktaran Dr. Musa Ekin anne sütünün bebek için en güzel, en temiz, en sağlıklı ve alternatifsiz bir besin olduğunu söyleyerek bu düşüncelerin bebek ile anne arasındaki alışverişi kesinlikle engellememesi gerektiğinin altını çizdi.
Bebeklik çağlarında alerji yaşayan bir çocuğun büyüyünce alerjinin farklı boyutlarıyla karşılaşabileceğini anlatan Dr. Ekin, tek bir besine ya da başka bir maddeye karşı duyulan alerjik reaksiyonların buna örnek verilebileceğini belirtti.
Alerjinin çevresel faktörlerinden en önemlisinin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Musa Ekin, sigaranın hem kullanıcıya hem de çevresindekilere kesinlikle zarar verici bir madde olduğunu aktardı. Dr. Ekin, “Bazı anne babalar, ‘sigarayı çocuğun yanında içmiyorum’ bahanesine sığınabiliyorlar ama önemli olan sigarayı başka bir mekânda içmek değildir, sigaradan tamamen uzak durmaktır” dedi. Dr. Ekin ayrıca alerjiye neden olan konuların birçoğunun önüne geçilemeyeceğini, ancak sigaranın kişinin iradesine bağlı olduğunu hatırlatarak, “Etrafımızdaki polenleri, hava değişikliklerini, diğer çevresel faktörleri ve genetik faktörleri yok edemeyiz ama sigarayı kendi sağlığımız ve sevdiklerimizin sağlığı için bırakabiliriz” diye konuştu.
Çocuklarda alerjiyi ertelemek yada, daha kolay tedavi etmek gibi bir şans bulunduğunu söyleyen Özel Selçuklu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Ekin, tamamen yok edilememesinin genetik faktörlere ve çevresel etkenlere bağlı olduğunu aktardı ve alerjiden kuşku duyulması halinde hekime müracaat edilmesini istedi. Ekin, tekrarlayan öksürük, hapşırma, boğaz ağrısı gibi durumların alerji belirtisi olabileceğini kaydetti.
Dr. Musa Ekin, alerjiye karşı alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: “Anne sütü , alerjiyi geciktiriyor. Bebekler kesinlikle anne sütüyle beslenmelidir. Eğer ailede astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar varsa çocuk bu yönde kontrol edilmeli ve ailenin alerjik geçmişi bilinmelidir. Çünkü anne ve babasında alerjik bünye olan çocuklar diğer çocuklara göre dört kat daha risk taşır. Evde bulundurulan gereksiz eşyalar toz ve kir kontrolünü zorlaştıracağından alerjik sorunların nedenlerini tetiklerler. Bu sebeple çocuk odası dahil genel anlamda evde gereksiz eşya kesinlikle bulundurulmamalıdır. Ev içi nemlendirici cihazlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Aileler bu cihazları mekanı nemlendirmek için kullanmaktadır ama yapılan araştırmalarda zaten ev içi nem oranı yüzde 55’i geçmemelidir. Yüzde 55’in üzerinde olursa ev içi akarlar da ve küf mantarlarında artış olur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.