‘Çocuk yetiştirmek zor bir sanattır’

‘Çocuk yetiştirmek zor bir sanattır’
Konya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğü önceki akşam KTO Konferans Salonu’nda “Üstün Zekalı Çocuklarda Aile İletişimi ve Etkili Öğrenme Yöntemleri” konulu bir eğitim semineri düzenledi.
Master Kariyer Merkezi’nin sponsorluğunda yapılan eğitim seminerine Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Üstünel de katıldı. Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuz Saygın, üstün zekalı çocuklarda aile iletişimi üzerine önemli bilgiler verdi.
Programın açış konuşmasını Konya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü İbrahim Baştuğ yaptı. Baştuğ, her çocuğun ayrı bir dünya olduğunu söyleyerek, çocuk yetiştirmenin zorluklarını anlattı. Çocuk yetiştirmenin en kutsal, en büyük, en zor ve hayat boyu devam ettirilmesi gereken önemli bir sanat olduğuna işaret eden İbrahim Baştuğ, “Gelecek açısından düşünüldüğünde bu konunun önemi her geçen gün çok daha iyi anlaşılmaktadır. Geleceğimizin mimarları olan üstün yetenekli çocukların psikososyal ve kişilik gelişimini doğru gözlemlemek, anne-babaların ve biz eğitimcilerin en önemli görevlerinden biridir. Bu noktada çocukların genel davranış özelliklerini çok iyi bilmek ve sağlıklı bir iletişimle onların ruh dünyalarına inmek, onların psikososyal gelişimini yönlendirmek açısından çok önemlidir” dedi.
Çocukların sadece fiziksel bakımlarına yönelik beslenme, barınma, sağlık problemleri gözetilip, onların olaylar karşısındaki düşünceleri, tepkileri, yorumları, üzüntüleri, sevinçleri ve ruhsal yönleri gerektiği kadar düşünülmediğinde ileriki yaşamlarına ilişkin birçok olumsuz gelişmelerin yaşanabileceğine dikkat çeken Baştuğ, bu olumsuz gelişmelerin bireyin ve toplumun gelecekteki hayatına ilişkin yansımalarının neler olabileceğini göstermek için bu programı düzenlediklerini sözlerine ekledi.
Açış konuşmasının ardından kürsüye gelen Kişisel Gelişim Uzmanı Oğuz Saygın, kendi yaşantısından örnekler vererek çocuk yetiştirmenin zorluklarını ve bu zorluklara karşılık ne kadar önemli olduğunu anlattı. Aile bireylerinin çocukları yetişme döneminde kendi istedikleri doğrultuda yönlendirmeye çalışmalarının büyük bir yanlışlık olduğunu söyleyen Oğuz Saygın, “İnsanda sayısal ve sözel zeka vardır. Bunların hepsinin iyi olmasını beklemek doğru değildir. Bazı insanların sayısal zekası, bazılarının da sözel zekası üstündür. Çocukların hangi alanda iyi olduklarını doğru bir şekilde gözlemlemek ve kendi isteklerimiz doğrultusunda değil, onların istekleri doğrultusunda hareket etmek zorundayız. Aslında çok büyük değerlerimiz var. Fakat bu büyük değerler, zekalarını en verimli olabilecekleri alanda kullanamadıkları için gün yüzüne çıkamıyor. Bu nedenle gelişme döneminde çocukların eğitiminde istedikleri alanları tercih etmelerinden sakınmayın. Bu konuda özellikle üstün zekalı çocukların ailelerinin üzerine büyük görevler düşüyor. Kendilerini çocukları konusunda daha iyi yetiştirmeleri gerekiyor” diye konuştu.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.