Çocuğu için feryat eden anne: Yanlış anlamışım
Ereğli ilçesinde ikamet eden Melek Dinler'in 7 aylık dünyaya gelen oğlu Muhammed Emin'e "bağışıklık yetmezliği" teşhisi konuldu. Çocuğunun hastalığıyla uğraştığı sırada eşinden de boşanan ve maddi sorunlarla karşı karşıya kalan Melek Dinler, çocuğunun ilik nakliyle sağlığına kavuşacağı ve ameliyatın da 50 bin liraya yapıldığı yönünde kendisine verilen bilgiler doğrultusunda basın yoluyla sesini duyurmak istedi. Çocuğunun ilik nakli için 50 bin liraya ihtiyacı olduğu yönündeki haberlerin yayınlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı nezdinde Konya İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri inceleme başlattı. Bu arada haberleri gören bazı yardımseverler aileye maddi destekte bulunmak için girişimlerde bulundu.
Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı incelemeler sonucunda Muhammet Emin Dinler'e "süt çocuğu geçici hipogamaglobiline" teşhisi konulduğu belirlendi. Bu hastalık teşhisi konulan hastalarda ise kısa süreli bağışıklık tedavisi uygulanmasının yeterli olacağı, annenin belirttiği gibi ilik nakli olmasını gerektirecek bir durumun olmadığı vurgulandı. Muhammed Emin Dinler'in yaklaşık 1 yıldan bu yana üç haftada bir Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavisine devam edildiği öğrenildi. Durumun açıklığa kavuşmasının ardından oğlunun tedavisi için hastanede bulunan anne Melek Dinler, oğlunun hastalığını yanlış anladığını ve tek amacının ölmesinden korktuğu çocuğunun daha iyi bir hastanede tedavi edilmesi olduğunu ifade etti.
"Kemik iliği nakli ülkemizde tüm özel ve kamu kurumlarında ücretsiz yapılmaktadır"
Yayınlanan haberlerin ardından bir açıklama yapan Muhammed Emin'in doktoru Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bölümü Doç. Dr. Şükrü Nail Güner, hastanın ilk olarak 6 aylıkken başvurduğunu belirterek, "Hastanın geliş şikayeti tekrarlayan akciğerlerinde iltihaplanma sorunu ve birkaç kez hastaneye yatış nedeniyleydi. Bu tür hastalarda geldiklerinde savunma hücreleriyle ilgili testler yaptığımızda hastamızın savunma hücrelerinde ve bağışıklık serumunda düşüklük olduğunu tespit ettik. Bu hastalarımızı 1 yıl boyunca koruyucu serum vererek bu tür hastalıklara karşı korumayı hedefliyoruz ve 1 yılın sonunda genellikle tedavi ihtiyacı ortadan kalkıyor ve tedaviyi tamamen kesiyoruz. Bu süreçte de bu hücreler kendini normal hale getirtiyor ve normal sürece devam ediyorlar. Hastanın haberini biz medyada gördüğümüzde oldukça üzüldük. Kemik iliği nakli ihtiyacı olduğunu ve bu nakil yapılmadığı takdirde öleceği verildi medyada, ben ilik nakli için adı geçen Hacettepe'deki arkadaşlarımızı aradığımızda böyle bir başvurunun olmadığını öğrendim. Bu konuda da biz kendi girişimlerimizi üniversitemiz adına bulunmaya başladık. Kemik iliği nakli ülkemizde tüm özel ve kamu kurumlarında ücretsiz yapılmaktadır. Oldukça pahalı bir tedavi olmasına rağmen hükümet bu konuda duyarlı davranarak ücret talep etmemektedir. Türkiye'nin en popüler hastanelerinde bile ücret alınmamaktadır. Bütün masraf giderleri bakanlık tarafından karşılanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Kayınbabası ilik kanserinden ölünce çocuğunu büyük hastaneye götürmek istemiş
Çocuğunun ilik nakli olması gerektiğini söyleyerek 50 bin liraya ihtiyaç olduğunu belirten anne Melek Dinler ise işlediği hata yüzünden çok pişman olduğunu ifade etti. Kayınbabasının ilik kanserinden öldüğünü aktaran Melek Dinler, bu yüzden de çocuğunu daha büyük bir hastaneye götürüp tedavi ettirmek istediğini dile getirdi. Çocuğunun her ay hastanede ivig aldığını anlatan Melek Dinler, "İvig alınca benim içim rahat etmiyor. Kendim de sedef hastası olunca çocuğumu başka hastanelere götürmek istiyorum" dedi.
Çocuğunun tedavisi için kendilerine para gönderen yardımseverlerin paralarını geri almalarını isteyen Melek Dinler, içinde bulunduğu durumdan çok korktuğunu belirterek, "Kendimi öldürmek istiyorum. Çok yanlış anladık. Kendimi yaşatmak istemiyorum. Yani ben kendimi bunun için çok suçlu hissediyorum. Recep Tayyip Erdoğanımıza sesleniyorum, affetsin bizleri" diye konuştu.
Kendisine çocuğunun ilik nakli olması gerektiğinin söylendiğini öne süren Melek Dinler, "Yani şimdi burada nakil deyince... Ankara Hacettepe'de çok kişi nakil oluyor dediler. Bunlar da nakil olunca çocuklar yaşamaz dediler. Orası da paralı dediler. Nereden bakarsan 50 bin lira para isterler dediler" şeklinde konuştu.
"Eşimle de ayrılınca psikolojim iyice bozuldu"
Herkesten özür dileyen anne Melek Dinler, "Herkese sesleniyorum buradan o kadar yaptığım hatalar için annemin de babamın da adına özür diliyorum. Ne olursunuz, yanlış anlamışız annemle ben. Eşimle de ayrı olunca onun sıkıntısı psikolojim iyice bozuldu. Kendimi yaşatmak istemiyorum, öldürmek istiyorum. Ben böyle bir şey yapmazdım. Eşim de beni böyle takip edip "Seni vuracağım, seni öldüreceğim, çocuk ölsün" deyince ben ne yapayım... Sadece sizden istediğim çocuğumu başka hastaneye götürelim. Babası bana öyle diyor, "Ölsün çocuğun" diyor. Söyleyin bana... Çok pişmanım. 70 milyona rezil oldum. Özür diliyorum" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığından açıklama
Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Muhammet Emin Dinler'in Ereğli Devlet Hastanesine 2017 yılı Temmuz ayında müracaat ettiği tespit edilmiştir. Konya İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı kamu hastanelerinin hiçbirinde hastaya ait başka bir resmi kayıt mevcut değildir. Çocuğun tedavisinin Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde yapıldığının anne Melek Dinler'den öğrenilmesi üzerine ilgililere bilgi verilmiş ve konu hakkında tedavisini takip eden Doç. Dr. Şükrü Nail Güner'den bilgi istenmiştir. Meram Tıp Fakültesinden gelen bilgilerde de hastanın kesinlikle kemik iliği nakli olmasına gerek olmadığı, sadece çocuğa "süt çocuğu geçici hipogamaglobiline" teşhisi konulduğu öğrenilmiştir. Bu hastalık teşhisi konulan hastalarda kısa süreli bağışıklık tedavisi uygulanmasının yeterli olacağını ifade eden Doç. Dr. Güner, çocuğun bazı kan değerlerinde düşüklük olduğu için tedavisinin bu doğrultuda planlandığını tarafımıza iletmiştir. Annenin elinde çocuğunun kemik iliği nakli olması gerektiğini gösteren hiçbir belge de zaten bulunmamaktadır. Hasta Muhammet Emin Dinler'in 15.12.2017 tarihi itibari ile Meram Tıp Fakültesinde tedavi altında olduğu, hastanın kesinlikle kemik iliği nakli olmasına gerek bulunmadığı tespit edilmiştir. Hastanın kan değerlerinde ortaya çıkan düşük değerlere yönelik olarak tedavisinin planlandığı ve yapılan işlemler için hastadan hiçbir şekilde ücret talep edilmediği de tarafımıza bildirilmiştir. Tüm bunların yanı sıra Ereğli Kaymakamlığından da annenin yardım talebinde bulunduğu fakat yetkililerin çocuğun rahatsızlığına ait raporu getirmesi durumunda yardımcı olacaklarını belirtmeleri üzerine anne Dinler'in herhangi bir belge veremediği öğrenilmiştir. Ereğli Kaymakamlığının da bunun üzerine yardım kampanyası başlatmak için açtırdığı hesap numarasını dondurduğu tarafımıza bildirilmiştir" denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.