Çocuğu hamburgere alıştırmayın

Çocuğu hamburgere alıştırmayın

Konya Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Fatih Altıntepe, anne ve bababları çocukların beslenmesi konusunda uyardı

Konya Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Fatih Altıntepe, anne ve bababları çocukların beslenmesi konusunda uyardı. “Kıyafetlerini ve ders araç-gereçlerinin alırken gösterdiğimiz özeni beslenmesi için de göstermeliyiz” diyen Dr. M. Fatih Altıntepe, “ İlk yapmamız gereken okul kantinine gidip bir göz atmak. Sağlığa zararlı olabilecek gıda varlığında okul yönetimiyle bunu paylaşmak ve satılmasını engellemek gerekir” ifadesini kullandı. Dengeli bir beslenmenin sabah kahvaltısı ile başladığını aktaran Altıntepe, şunları kaydetti: “Süt veya meyve suyunun yanında yenilecek bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, 3–4 zeytin,1–2 dilim domates-salatalık, dönüşümlü olarak ev yapımı reçel, bal sabah kahvaltısı için uygun olacaktır. Reçel veya bal yedirilemiyorsa 20–30 adet siyah kuru üzüm kahvaltı için ideal olacaktır. Birçok çocuğun ısrarla içmemekte direndiği üzüm pekmezi yerine kuru üzüm verilmelidir. Zaten üzüm pekmezi yapılırken kullanılan beyaz toprak üzüm pekmezindeki demiri çökelterek pekmezin içindeki demir miktarını belirgin azaltmaktadır. Pekmezi seven bir çocuk için üzüm pekmezi yerine keçiboynuzu pekmezi verilmelidir. Çağımızın vebası fazla kilo erken yaşta damar sertliği, tansiyon, şeker hastalığı gibi sorunlara yol açmaktadır.  Çocuğunuzun zayıf olduğunu düşünüyorsanız doktora götürünüz, eğer kilo problemi yok diyorsa ve çocuğunuz ideal gıdalardan az az yiyorsa demek ki çocuğunuza yeterli oluyordur. Sevmediği gıdaları başka şekilde sunmalısınız. Mesela sütü, yumurtayı sevmiyor ara öğün için 2 dilim kek içinde bu gıdaları tükettirebilirsiniz tabi ki evde yapmak kaydıyla.”

 

Beslenme alışkanlığının anne karnında başladığını da aktaran Altıntepe, ilk altı ay sadece anne sütü ardından ek gıdalara geçiş, çocuğa küçüklükten itibaren kazandırılacak beslenme alışkanlığı, okul döneminde de devam ettirilmesi gerektiğini aktardı.

 

“Çocuğunuzun da hamburgerci olmasına izin vermeyin” diyen Altıntepe, şöyle konuştu: “Akşam yemekleri hamburger-sosis vb şeklide olmamalıdır. Çocuğumuza iyilik edelim derken onu ilerde yaşayacağı sağlık sorunlarına kendi elimizle itmeyelim. Çocuklarımıza düzenli yoğurt yeme alışkanlığı kazandıralım, okulda yemekhane yoksa, kantinde yeniliyorsa kantinde ev yapımı çorba, yoğurt, salatadan ve köfteden oluşacak bir menü çıkarttırmak zor olmasa gerek. Okul yemekhanesi varsa menüyü kontrol etmek, aynı yemekleri aynı günlerde evde yapmamaya özen göstermek lazımdır. Okuldaki yemekler o gün karbonhidrat ağırlıklı ise evde protein ağırlıklı sebzelerden seçilebilir. Dengeli ve düzenli beslenme ileride çocuğumuzun yaşayacağı sağlık sorunlarını önlemede en önemli silahımızdır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.