Cırgalan Biberinin Fiyatı Üreticiyi Üzdü

Cırgalan Biberinin Fiyatı Üreticiyi Üzdü

Kayseri’ye özgü Cırgalan biberinin bu seneki fiyatı üreticileri üzdü. Üreticiler, kilosu 25 ila 30 liradan alıcı bulan toz biberin ancak maliyeti kurtardığını söyledi.İsmini yetiştirildiği mahalleden alan Cırgalan biberi, özellikle yöre...

Kayseri’ye özgü Cırgalan biberinin bu seneki fiyatı üreticileri üzdü. Üreticiler, kilosu 25 ila 30 liradan alıcı bulan toz biberin ancak maliyeti kurtardığını söyledi.

İsmini yetiştirildiği mahalleden alan Cırgalan biberi, özellikle yöre insanı tarafından aranan lezzetlerin başında geliyor. Ne acı ne tatlı olan biber, adeta sofraların baş tacı. Üretici için önemli bir ekonomik değer olan biber, toz biber haline gelinceye kadar zahmetli ve uzun bir süreçten geçiyor. Mart ayı sonlarında toprakla buluşan biber, yaz sonunda hasat ediliyor. Toplanan biber, tek tek seçilerek çöplerinden ayrılıyor, yıkanıp kurutuluyor. Daha sonra değirmende toz haline getirilerek satışa hazır hale getiriliyor. Biberle ilgili “Cırgalan dedikleri, / Acı biber yedikleri / Pek hoşuma gidiyor, / Vıyy vıyy dedikleri.” manisi de bölge halkının dilinde dolaşıyor.

Cırgalan biberinin sağlık açısından vitamin deposu olduğunu belirten üretici Mustafa Narin, üretimin ise zor ve zahmetli olduğunu söyledi. Bu seneki verimden memnun olduklarını ifade eden Narin, oluşan fiyatın kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Narin, “Piyasada kilosu 25-30 liradan alıcı buluyor. Geçen seneye göre maliyetlerimiz artarken, yeterli tanıtım yapılamadığından biberin satış fiyatı değişmedi. Fiyattan memnun değiliz.” şeklinde konuştu.

Cırgalan biberinin kesinlikle katkısız olduğunu ifade eden Gülizar Piroğlu da, yörenin toprak yapısı, havası ve sulama suyu özelliklerinin bu biberi diğerlerinden farklı kıldığını söyledi. Piroğlu, Cırgalan biberinin gerçek değerinde satılabilmesi için tanıtıma ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

CIRGALAN BİBERİNİN ÖZELLİKLERİ

‘Ne acı ne tatlı’ şeklinde tarif edilen Cırgalan biberinin laboratuvar incelemesine göre yapısında A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve demir bileşenleri bulunuyor. Sindirimi kolaylaştırdığı, kan dolaşımında olumlu etki yaptığı, mikrop kırıcı özelliği ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılması gibi çok sayıda özelliğiyle adeta şifa deposu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.