Çin'de Türk Kültür Yılı "Mevlana'nın Çağrısı" Balesiyle Kapandı
Çin'in başkenti Pekin'de 2013 Türk Kültür Yılı'nın kapanışı düzenlenen “Mevlana’nın Çağrısı” isimli bale gösterisiyle tamamlandı.
Pekin'deki 21. Yüzyıl Tiyatrosu'nda düzenlenen kapanış gecesinde, Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) sanatçıları tarafından sergilenen “Mevlana’nın Çağrısı” balesi etkinliklerinin kapanış temsili olarak sahnelendi.
Düzenlenen kapanış gecesine Türkiye ve Çin'i temsilen tarafların kültür bakanlıklarından yetkililerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Bu temsil vesilesiyle, Mevlana'nın yüzyıllar önce tüm insanlığa bir davet niteliği taşıyan "Ne olursan ol, yine gel" sözü Çin'e ulaşmış oldu ve katılımcıların büyük beğeni topladı.
Düzenlenen kapanış gecesi sonunda Türk Kültür Yılı anısına Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan’a Çinli bir ressam tarafından çizilen tablo hediye edildi.
Gösterinin ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, “ İki ülke arasında gelişen siyasi ve ekonomik ilişkiler kültürel anlamda da gelişirse, iki ülke halkının birbirine daha sıkı bir şekilde bağlanacağına inanıyorum.” dedi.
Çin'de Türk Kültür Yılı vesilesiyle düzenlenen 48’den fazla etkinliğin güzel bir başlangıç olduğunu dile getiren Özaslan, bu tür kültürel faaliyetlerin bir yılla sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy da, Mevlana'nın verdiği mesajın her dönem geçerliliği bulunduğunu ve kalbin sesini dışarı vuran bir mesaj olduğunu kaydetti. Pekin büyükelçisi sıfatı ile ilk kez bir organizasyona ev sahipliği yaptığına vurgu yapan Ersoy, "Bir büyükelçi için bulunduğu ülkede kendi sanatçıları tarafından verilmiş daha güzel bir mesaj olamazdı" şeklinde konuştu.
Geceye katılan Çinli bir izleyici ise, sergilenen bale gösterisini çok beğendiğini ve Türk kültürünü tanıma fırsatı bulduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.
Mevlevi semahını modern dansla birleştirerek sanatseverlerin beğenisini kazanan “Mevlana’nın Çağrısı” gösterinin librettosunu Şefik Kahramankaptan'ın yazdığı eserin müziklerini Can Atilla hazırladı.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.