Cilt’de leke neden oluşur?
Leke tedavisi Ciltte , normal şartlarda cilt rengini veren melanin adını verdiğimiz pigmentin vücudun belirli bir kısmında cilt altında düzensiz bir şekilde toparlanması ile meydana gelir. Melanin pigmentlerine bağlı olarak leke;
1. Gebelik dönemlerinde kloazma denilen yüzde gebelik maskesi olarak meydana gelir
2. Yaşın ilerlemesi durumlarında el üstünde, göğüslerde, boyun ve yüzde yaşlılık lekesi olarak meydana gelir.
3. Güneş yanıkları sonrasında yüzde ve ciltte özellikle dekolte cildinde güneş lekesi tarzında meydana gelebilir.
4. Deodrant, rolon, parfüm gibi kimyasal uygulamaları sonrası koltuk altlarında ve boyun bölgelerinde meydana gelebilir.
5. Vücutta uygulanan lazer tedavileri veya ağda uygulamaları sonucunda güneş ve kimyasal maddelerde temas olması durumunda
6. Vücutta bulunan dövmelerin yanlış uygulamalar sonrasında siliminde meydana gelebilmektedir.
7. Bazı hastalıklarda ( böbrek, diyabet vb) vücudun belirli bölgelerinde geniş bir şekilde renk değişimi olarak meydana gelebilmektedirler.
LEKE TEDAVİSİ
Ciltte lekelenmeler, cildimizin hassas olduğu, güneş ve kimyasal maddelerin cildimizin temas ettiği bölgelerinde başta olmak üzere bütün vücudumuzda lekeler oluşmasını sağlayabilir. Bunun yanı sıra yaşlılığa bağlı olarak da vücudun her bölgesinde lekelenmeler meydana gelebilir. Ellerimiz aynı şekilde güneş ve kimyasallar teması sonucu, yüz ve boyunda oluşan lekeler ise genellikle en fazla güneş ışınlarına ve kimyasallara maruz kaldığı için lekelenebilmektedirler.
LEKE OLUŞUMUNU ENGELLEMEK İÇİN NE YAPILABİLİR?
Leke tedavisinde öncelik her zaman lekelerin cildimizde oluşmasını engellemek amaçlı yapılmalıdır. Lekeler en çok güneş yanığı ve kullanılan kimyasalların sonucunda meydana gelebilmektedir. Bu nedenle önlem olarak şunları sıralayabiliriz; Özellikle çocukluk yaşlarından başlayarak güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş yanığı engelleyici maddeleri ve eşyaları kullanmak. Güneş koruyucuları sadece sahillerde veya denize girilirken kullanılan malzemeler değillerdir, örneğin karlı kışın kar üstünde dururken güneş yanığı olma riskimiz normal bir günden daha fazladır. Bu gibi durumlarda dahi güneşten korunma tedbirleri uygulanmalıdır. Son zamanlarda çok kullanılmaya başlayan bronzlaşma için güneşlenme ve solaryum cihazlarının fazlasından kaçınmak ve oluşabilecek lekelerin önüne geçmek gerekmektedir.
Genellikle kozmetikte kullanılan alkol bazlı mendiller, deodorantlar, tüy azaltıcı kremler, bronzlaşma kremleri, parfümler gibi kimyasalların minimum düzeyde ve iyice araştırılarak alınması ve kullanılması gerekir. Özellikle bu kimyasalların ciltte barınırken güneşle teması esnasında oluşabilecek cillte deformasyonlar ve leke oluşumunu engellemek gerekir. Bu nedenle bu tür ürünler kullanırken daha fazla araştırma yapmak ve dikkatli davranmak gerekir. Vücudumuzun bazı bölgelerinde cilt normalinden daha ince ve daha dirençsizdir. Bu bölgeler genel olarak koltuk altı, kasıklar, yüz gibi sıralanabilir. Bu bölgelere genellikle uygulanan ağda ve lazer işlemleri leke tedavisi oluşumunu direk etkilemektedir. Özellikle peeling, cilt bakımı, lazer epilasyon sonrası kimyasal kullanımı ve bu bölgelerin direk güneşle temasından kaçınılmalıdır. Ergenlik döneminde özellikle çok fazla karşılaştığımız akne temizleme için kullanılan birçok yöntem ileride leke tedavisi oluşumunu direkt etkilemektedir.
Gebelik sırasında meydana gelen ve yüzde oluşan gebelik lekeleri hormonal durumdaki değişikliklerin güneşle tepkimesinden dolayı meydana gelmektedir. Bu nedenle gebe bireylerin güneş ışınlarına direk maruz kalmaması gerekir. Cilt nemlendirilmesi leke oluşumunun önüne geçebilir, bunun yapılırken ise cildin durumu ve yaş belirtileri de göz önüne alınarak doğru bir nemlendirme yapılması gerekmektedir. Cildin hassas bölgeleri olarak tabir ettiğimiz yüz, koltuk altı, boyun ve el gibi bölgelerine düzenli olarak yapılan nemlendirme ve bakımlar lekelenmenin önüne geçebilirler. Bunun yanı sıra bu bakımlar sadece lekelenmelerin değil aynı zamanda bu bölgelerin yıpranmasının da önüne geçecektir.
LEKE TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ
1. Franksiyonel Lazer tedavisi
2. P.R.P Sistemi tedavisi
3. Gold İğne (Altın İğne)
4. Enzimatik peeling uygulaması olarak sınıflandırılabilirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.