Çiğ süt tavsiye fiyatı fiyasko!
Ulusal Süt Konseyi, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğe sahip çiğ inek sütü için tavsiye edilen satış fiyatını litre başına net 8,50 TL olarak açıkladı. Süt fiyatı, 7 buçuk liradan, 8 buçuk liraya yükseltildi. Mazot, yem gibi maliyetlerdeki artış cep yakarken açıklanan süt fiyatı üreticiyi memnun etmedi. Süt, 8 buçuk lira olurken, girdilerin aşırı derecede artması çiftçiyi ve ülke üreticisini büyük sıkıntıya soktu. Ulusal Süt Konseyi, yine üreticinin taleplerine karşılık veremedi. Üretici, süt fiyatının en az 9 lira olmasını istiyordu.
ÜRETİMİN GERÇEKLİĞİYLE ALAKASI YOK
Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, açıklanan fiyatı doğru bulmadıklarını dile getirdi. 8,5 liralık çiğ süt fiyatının üretimin gerçekliğiyle alakalı olmadığını aktaran Başkan Yıldız, “Çiğ sütün litre fiyatı en az 9 lira olarak açıklanmalıydı. Girdi maliyetlerinin yüksek olması, bizim şu andaki süt üreticimizin en büyük handikabı” dedi.
İSTENİLER RAKAM ÇIKMADI
Üretim maliyetinin 8 buçuk lirayı geçtiğine vurgu yapan Yıldız, “Hayvancılık sektörü sıkıntıda. Açıklanan fiyatı, sorunları çözecek bir rakam değil. Allah'ın izniyle bu karardan Konya'daki üreticilerimiz etkilenmeyecek. Çünkü şimdiye kadar DSYB olarak hep açıklanan fiyatın üzerinden süt alımı yaptık. 2 yıldır bu politikayı uyguluyoruz. Bu yıl da üreticinin beklentisine karşılık vereceğiz. Ulusat Süt Konseyi'nden istenilen rakam çıkmıyor, çıkmaz” şeklinde konuştu.
SÜT TOZU GEMİLERİNİ AYAKTA BEKLEYECEĞİZ!
Besici ve süt üreticisi Veteriner Hekim Mehmet Akif Soylu ise “Biz, süte en az 10 lira fiyat bekliyorduk. 1 lira da destek açıklanır diye beklenti içine girmiştik. Açıklanan 8 buçuk liralık fiyat gaz alma operasyonundan başka bir şey değil.
Açıklanan fiyat, gerçekten rezalet. Sadece bugün Konya'da bir mezbahaneye 120 hayvan götürüldü. Hayvanlar kesime gidiyor. Çünkü üretici, girdi maliyetlerinin altında ciddi şekilde eziliyor. Elimiz kolumuz bağlı. Bu şartlarda üretim yapmak zorlaşıyor” dedi.
ÇÖZÜMÜ İTHALATTA ARAYACAĞIZ
Bu şartlarda hayvanına bakamayan üretici sayısının har geçen gün arttığını ifade eden Besici ve süt üreticisi Veteriner Hekim Mehmet Akif Soylu, “Son 1 yıl içinde sadece samana az bir zam geldi. Yem fiyatı, yüzde 200 arttı. Mısır silajı yüzde 300 arttı. Pancar posası yüzde 300 arttı. Sütümüz ise son 1 yılda yüzde 80 oranında zamlandı. Üreticiye en fazla bu dönem para lazım. Malzeme alımının yapıldığı bir dönemdeyiz. Açıklanan fiyat, üreticinin belini bükmekten başka bir işe yaramaz. Ben, size gidişatı söyleyeyim. Süt tozu gemilerini yine ayakta bekleyeceğiz. Çözümü ithalatta arayacağız. Daha acısı savaş halindeki ülkelerden medet umacağız” görüşünü savundu.
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.