Çiftçinin Mesajla Atacağı ‘fotoğraftan’ Bitki Hastalıklarına Erken Teşhis

Çiftçinin Mesajla Atacağı ‘fotoğraftan’ Bitki Hastalıklarına Erken Teşhis

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından geliştirilen 'Erken teşhis ürün kurtarır' projesi üreticinin yüzünü güldürecek. Atılan bu adımla insan hayatında son derece önemli olan erken teşhis gerçeği, bitkiler için...

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından geliştirilen 'Erken teşhis ürün kurtarır' projesi üreticinin yüzünü güldürecek. Atılan bu adımla insan hayatında son derece önemli olan erken teşhis gerçeği, bitkiler için de geçerli kılınmış oluyor.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen projenin başarılı olması durumunda tüm Türkiye’de uygulanacağını ve üreticiye büyük kolaylıklar sağlayacağını söyledi. Aygül, “Hazırladığımız yazılımla, herkes sahada gördüğü bitki hastalığını fotoğraflayıp, merkezimize mesaj yolu işe iletebilecek. Uzmanlarımız zararlıyı fotoğraftan teşhis edip, tedavi yöntemini ve kullanılacak ilaçları çiftçiye yine mesaj yoluyla iletebilecek.” dedi.

Adana çiftçisinin daha fazla kalkınması konusundaki çalışmalarına dikkat çeken Hamit Aygül, ‘Erken teşhis ürün kurtarır’ projesi ile kurumdaki uzmanların sahaya inmeden hastalığı tespit edeceğini kaydetti. Böylece zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanmış olacağını vurgulayan Aygül, hastalığın tespit edilemediği durumlarda yine sahada çözüm yolu bulmaya çalışacaklarını açıkladı.

Proje kapsamında her ilçe müdürlüğüne bir adet tablet bilgisayar temin ettiklerini ifade eden Aygül, “Pilot ilçe olarak belirlediğimiz yerlerde uygulamalar yapmaya başladık. Öncelikle çiftçimize teknik bilgi veriyoruz. 2 ay içerisinde sahada uygulanır hale gelecek olan proje Türkiye’de de bir ilk olma özelliği taşıyor. Eğer başarı sağlarsak bakanlığımıza da sunacağız.'' şeklinde konuştu. Aygül, bitkiler üzerinde sürdürdükleri pilot uygulamanın başarılı olması durumunda aynı yöntemi hayvancılık için de kullanacaklarını bildirdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.