Çiftçiler, Bakanlar Kurulu Kararının İptali İçin Danıştay'a Başvurdu

Çiftçiler, Bakanlar Kurulu Kararının İptali İçin Danıştay'a Başvurdu

Güneydoğu bölgesinde binlerce çiftçiyi ilgilendiren elektrik borçlarının hükümet eliyle tarımsal destekleme primlerinden ödenmesine dair bakanlar kurulu kararına iptal istemiyle Danıştay’a başvuruda bulunuldu. Devlettin, özel şirketlerin...

Güneydoğu bölgesinde binlerce çiftçiyi ilgilendiren elektrik borçlarının hükümet eliyle tarımsal destekleme primlerinden ödenmesine dair bakanlar kurulu kararına iptal istemiyle Danıştay’a başvuruda bulunuldu. Devlettin, özel şirketlerin tahsilâtçısı olmadığını beyan eden Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, söz konusu uygulamanın idarenin çıkarlarını önplana çıkardığını ve hukuki hiçbir dayanağının olmadığını söyledi.

Başvuruyu yapan avukat İbrahim Dündar, kararda elektrik borcu bulunan çiftçilerin, 15 Eylül tarihine kadar borçlarını ödemesi, aksi halde destekleme primlerinin elektrik borcuna mahsup edileceği kararı hatırlatıldı. Söz konusu kararın hukuka aykırı olduğunu ifade eden avukat Dündar, çiftçilerin yapacağı ödemelerin belirsiz olduğuna işaret ederek, bilinmeyen bir borca yapılacak ödemelerin hayatın olağan akışına aykırı olduğunu söyledi.

Elektrik dağıtımını alan şirketin çiftçi veya çiftçi temsilcileri ile herhangi bir mutabakata varmadığını ve sözleşme imzalamadığını aktaran Dündar, bu uygulama ile elektrik dağıtım şirketinin fiyatlarının çiftçiye dayatılmak istendiğini söyledi. Dündar, “Bakanlar Kurulu’nun aldığı dava konusu kararın bir diğer yanlış yönü de hükümetin kendini elektrik dağıtım işini yapan özel şirket EPSAŞ’ın tahsilâtçısı konumunda görmeleridir. Hukuk sistemimizde herhangi bir borcun ödenmemesi durumunda başvurulacak yasal yol icra iflas kanunumuzda da belirtildiği üzere icra yoluna başvurmaktır. Ancak Bakanlar Kurulu’nun şirketin alacaklarını tahsil etmek için karar alması ve herhangi bir kanuni takip yoluna başvurmadan direk olarak tarımsal desteklemelerden mahsup edilmesi, hukuk mantığıyla açıklanabilecek bir durum değildir.” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin, tarımsal faaliyetlerinden ötürü hak kazandıkları tarımsal destek ödemelerinin haczedilemeyeceğine ilişkin Yargıtay kararları bulunduğunu anımsatan avukat Dündar, idari bir işlemle elektrik borçlarının tarımsal desteklerden mahsup edilmesinin hakkaniyete aykırı olduğunu bildirdi.

Bakanlar kurulu kararının, hem şekil hem de esas açısından hukuka uygun olmadığını beyan eden Dündar, şunları ifade etti: “Elektrik konusu ve elektrik borçları Enerji Bakanlığı’nın görev alanına dahil iken tarımsal destekleme primleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görev alanına girmektedir. Hal böyle iken Enerji Bakanlığı’nın alanına giren bir borcun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın eliyle tahsil edilmesi hukuka aykırıdır. Anayasa'nın 125. maddesi ‘İdarenin her türlü eylem işlemlerine karşı yargı yolu açıktır…’, 138.maddesinin son fıkrası da ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.’ Hükümleri açıktır. Ancak kanun bu kadar açıkken, icra iflas kanunu varken idarenin aldığı bu karar hukuka aykırıdır.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.