Çiftçi, don mağduru

Çiftçi, don mağduru

Ekinlerin baş göstermeye başladığı bu dönemde tarlalarda don olup olmadığı da daha belirgin bir şekilde ortaya çıktı. Birçok çiftçi, harmanda tarlasına biçerdöver dahi sokmamayı düşünüyor

Çetin geçen kış mevsiminin ardından güneşin sıcak yüzünü göstermesi ve hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak, toprağa ekilen ümitler de yeşermeye başladı. Ekim ayında tarlasını büyük umutlarla eken çiftçiler, güneşin doğması ile birlikte tarlalarına gittiklerinde bekledikleri kadar iyi bir manzara ile karşılaşmadı. Tarlalarındaki hububatın donduğunu gören çiftçiler, şimdi kara kara düşünüyor. Birçoğu, tarlasına harman döneminde biçerdöver dahi sokmayı düşünmüyor.
ALTINEKİN’İ DON VURDU
Don olayının yoğun olarak görüldüğü ve tarlaların büyük bir bölümünde ekinlerin baş gösteremediği yerlerin başında Altınekin geliyor. Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu don vuran ekinlerin başında yaptığı açıklamada, özellikle arpa ekili tarlaların dondan büyük ölçüde etkilendiğini, sadece nadasa ekilmiş olan hububatın dondan daha az etkilendiğini belirtti. Çiftçinin tarlasındaki hububatın TARSİM tarafından sigortalandığını, sigorta kapsamına yangın, dolu gibi afetlerin girmesine karşılık don olayının girmediğini belirten Bekir Kağnıcıoğlu, “Bu durum çiftçimizi daha çok düşünür hale getirdi. Çiftçimiz tarlasına ekim ayında büyük umutlarla hububatını ekmişti. Şimdi güneş doğdu, havalar ısındı, yine büyük umutlarla tarlasına gidip ekininin durumuna baktı. Ama gördüğü manzara hiç de iç açıcı değildi. Özellikle anıza ekilmiş olan arpaların neredeyse hiçbirisi çıkmadı. Konya’da birçok bölgede don olayı görüldü ama Altınekin daha çok etkilenmiş gibi görünüyor. Çiftçilerimizin büyük bir bölümü morali bozulmasın diye tarlaya dahi gitmiyor. Kısacası Altınekin’i don vurdu” diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN BORÇLARI ERTELENMELİ
Harmanda ödemek üzere borçlanarak yatırım yapan çiftçilerin şimdilerde devlete veya bankaya olan borçlarını ödeyecekleri gün yaklaştıkça daha çok sıkıntıya girdiğini söyleyen Bekir Kağnıcıoğlu, “Yetkililerin buraya gelip gereken incelemeleri yapmalarını ve don nedeniyle çiftçilerimizin bankalara ve devlete olan kredi borçlarını bir yıl ertelemesini istiyoruz. Bizden bu şartlarda para talep ederlerse nasıl vereceğiz” dedi. Çiftçinin ortalama 25 dönümlük bir tarlayı ekebilmek için tarlanın sürümü, mazot, gübre, tohum ve benzeri giderlerle birlikte ortalama 5-6 bin TL para harcadığını ve emeğinin karşılığını almayı beklediğini söyleyen Kağnıcıoğlu, “Haziran döneminde ekinler olgunlaştığında buradaki tarlaların yarısına biçerdöver girmeyecek” diyerek sözlerini tamamladı.
ELEKTRİK BORCU BELİMİZİ BÜKÜYOR
Tarlası dondan etkilenmiş olan çiftçi Bahattin Karayer ise, “Tarlam dondan zarar görünce, yerine alternatif bir ürün ekmeyi düşündüm. Fakat son dönemde mazota ve elektriğe gelen zamlar nedeniyle vazgeçtim. Çünkü altından kalkamayacaktım. Diğer taraftan MEDAŞ da bizden her ay elektrik faturası talep ediyor. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Bir ürünü ektiğimiz zaman bize geri dönüşü en kısa 4 ay sürüyor” dedi. TARSİM Tarım Sigortası’ndan da yararlanamadığını kaydeden Bahattin Karayer, “Tarlamı zamanında sigortalatmıştım. Şimdi tarlamın donduğunu söyledim, sigorta kapsamına girmediğini belirttiler. Bu doğal afet değil mi, bizim elimizden gelen bir şey yok dediğimde ise sonuç alamadım” ifadelerini kullandı. Altınekin’de besicilik yapan Seyit Ali Harmankaya, don olayının hayvancılığı da etkilediğini belirterek, “Yemin torbasını 40 liraya alıyorum. Sütü ise 70 kuruşa satıyorum. Bu nedenle aldığımla sattığım, birbirini kurtarmıyor. Tarlaları da don vurunca, yem fiyatları arttı. Saman zaten aldı başını gidiyor, en yüksek seviyede. Küspe ve arpa da dondan dolayı pahalandı. Böyle giderse hayvanlar da aç kalacak” dedi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.